Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021

«Παρακάλεσα πάλι για νέα παράταση»

«Χαραμάδα» για την αναζήτηση λύσης μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού

Η ζοφερή πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι ραγδαίες εξελίξεις με επίκεντρο, πλέον, το δημοψήφισμα υποχρεώνει τόσο την κυβέρνηση όσο και τις δύο πλευρές του Ατλαντικού να αναζητήσουν εκ νέου λύση.
Για την Τετάρτη δρομολογείται έκτακτη Σύνοδος Κορυφής σε επίπεδο ευρωζώνης, προς επιβεβαίωση των πληροφοριών που «έτρεξαν» μεσούσης της συνεδρίασης της Βουλής. Λίγα λεπτά νωρίτερα, και προτού ξεκινήσει το έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο για το θέμα των τραπεζικών περιορισμών, ο Αλέξης Τσίπρας προέβη σε δημόσια δήλωση, που είχε τον χαρακτήρα νέου διαγγέλματος: ανακοίνωσε ότι κατέθεσε εκ νέου την ελληνική πρόταση για ολιγοήμερη παράταση του δανειακού προγράμματος, την οποία απέρριψε το Eurogroup το Σάββατο, με αποδέκτες, αυτή τη φορά, τους 18 αρχηγούς των κρατών της ευρωζώνης και τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Είναι οι μόνοι που μπορούν το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και απόψε το βράδυ, να ανατρέψουν την απόφαση του Eurogroup και να δώσουν τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να αποκαταστήσει τη ροή της ρευστότητας των τραπεζών. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, αυτό που απαιτείται τις επόμενες μέρες είναι νηφαλιότητα και υπομονή» τόνισε.

Ευθύνη

Ο πρωθυπουργός πήρε την ευθύνη να γνωστοποιήσει και να αιτιολογήσει την απόφαση για έλεγχο στις τραπεζικές συναλλαγές. Οπως είπε, η απόρριψη από το Eurogroup της παράτασης οδήγησε την ΕΚΤ να μην αυξήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών «και ανάγκασε την Τράπεζα της Ελλάδος να εισηγηθεί την ενεργοποίηση μέτρων τραπεζικής αργίας και περιορισμού στις τραπεζικές αναλήψεις».
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε το Eurogroup (όπου την πρωτοκαθεδρία έχει ο Β. Σόιμπλε) για εκβίαση του ελληνικού λαού και παρεμπόδιση της ομαλής δημοκρατικής διαδικασίας του δημοψηφίσματος. «Δεν θα τα καταφέρουν. Οι κινήσεις αυτές θα επιφέρουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα» τόνισε.

Αφού διαβεβαίωσε ότι είναι απολύτως διασφαλισμένες οι καταθέσεις καθώς και η καταβολή μισθών και συντάξεων, κάλεσε τους πολίτες να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, ενώ σε μια προσπάθεια τόνωσης του ηθικού κατέληξε: «Και να θυμάστε, τούτες τις κρίσιμες ώρες, που αναμετρώμαστε όλοι με το ανάστημα της ιστορίας μας, ο μόνος μας φόβος είναι ο φόβος».
Από την πλευρά της Ν.Δ. ο Αντώνης Σαμαράς κάλεσε εκ νέου χθες το βράδυ τον πρωθυπουργό να ακυρώσει το δημοψήφισμα και να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. «Αν δεν μπορεί ο ίδιος, ας τολμήσει τη μεγάλη εθνική συνεννόηση» τόνισε.

Κλειστές οι τράπεζες! Οριο ανάληψης 60 € αλλά από Τρίτη

Η φτωχοποίηση του ελληνικού λαού συνεχίζεται, καθώς μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας αποφασίστηκε ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές από σήμερα έως και την προσεχή Δευτέρα 6 Ιουλίου. Σήμερα δεν θα γίνονται ούτε καν αναλήψεις από μηχανήματα αυτόματης ανάληψης (ΑΤΜ), ενώ από αύριο Τρίτη το ημερήσιο όριο αναλήψεων θα είναι μόλις 60 ευρώ ανά λογαριασμό και δικαιούχο! Οσες ημέρες παραμείνουν κλειστές οι τράπεζες θα είναι κλειστό και το Χρηματιστήριο Αθηνών, αφού θα είναι αδύνατη η εκκαθάριση συναλλαγών.

Το όριο των 60 ευρώ προέκυψε λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ελληνικές τράπεζες έφτασαν στο σημείο να διαθέτουν μόλις 1,5 δισ. ευρώ σε χαρτονομίσματα και 1,7 δισ. ευρώ σε ηλεκτρονικό χρήμα, δηλαδή συνολικά 3,2 δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι υπάρχουν 5.000.000 κάρτες αναλήψεων, αντιστοιχούν 640 ευρώ σε κάθε φυσικό πρόσωπο και με όριο αναλήψεων στα 60 ευρώ τα διαθέσιμα χρήματα επαρκούν για 10 ημέρες.
Μέχρι χθες αργά τη νύχτα δεν είχαν ανακοινωθεί οι λεπτομερείς όροι των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων. Σύμφωνα με πληροφορίες:

  • Η χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών για συναλλαγές εντός Ελλάδος και η ηλεκτρονική μεταφορά χρημάτων (web banking) εντός Ελλάδος δεν θα υπόκεινται σε περιορισμούς.
  • Δεδομένη θεωρείται η απαγόρευση της εξαργύρωσης επιταγών και του «σπασίματος» προθεσμιακών καταθέσεων.
  • Θα υπάρξουν περιορισμοί και στη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό.
  • Για εταιρίες θα υπάρχουν όρια, αλλά δεν θα είναι όπως των φυσικών προσώπων (60 ευρώ), και επιπλέον θα απαιτούνται δικαιολογητικά για τη μεταφορά χρημάτων σε άλλους λογαριασμούς.

Οι εξέλιξες αυτές σημαίνουν ότι η πραγματική οικονομία «παγώνει», οι πολίτες θα δυσκολευτούν να ανταποκριθούν ακόμα και σε βασικές υποχρεώσεις τους, όπως οι πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ, ενοικίων κ.λπ. Η μεγαλύτερη δοκιμασία περιμένει, όμως, τους συνταξιούχους που δεν διαθέτουν χρεωστική κάρτα ώστε να σηκώσουν έστω και λίγα χρήματα από τα ΑΤΜ και οι οποίοι θα μείνουν με άδειες τσέπες, αφού η σύνταξή τους καταβλήθηκε (μετ’ εμποδίων) αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Το παράδοξο είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, που προεδρεύει του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας, ακόμα και μετά την απόφαση της ΕΚΤ εμφανιζόταν αντίθετος στα capital controls, μολονότι λίγες ώρες νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο BBC, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο κεφαλαιακών ελέγχων. «Είναι ένα θέμα που πρέπει να εξετάσουμε απόψε (σ.σ.: χθες το βράδυ)…» είπε. Ακολούθησε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών που διέψευδε ότι ο κ. Βαρουφάκης προκρίνει την επιβολή capital controls και ότι, αντιθέτως, ο υπουργός έχει επανειλημμένα δηλώσει πως η κυβέρνηση θεωρεί τα μέτρα αυτά μη συμβατά με την έννοια της νομισματικής ένωσης.

Μ. Ροζάκος

Αμεσα οι επιπτώσεις στις διθενείς αγορές

Σοβαρές επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές δημιουργεί, όπως φαίνεται, το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις δανειστών – Ελλάδας. Οι ασιατικές αγορές που άνοιξαν χθες το βράδυ κατέγραψαν στο ξεκίνημα των συνεδριάσεών τους μεγάλη πτώση και έντονες πιέσεις στο ευρώ. Αυτή η εικόνα αναμενόταν να επεκταθεί σήμερα και στα υπόλοιπα μεγάλα χρηματιστήρια.
Νευρικότητα υπάρχει και για τα κρατικά ομόλογα των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης. Παράλληλα υπάρχουν και φόβοι για ακραία κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Σε επιφυλακή βρίσκεται, πρωτίστως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δευτερευόντως οι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες της παγκόσμιας οικονομίας. Η πτώση των ομολόγων και η επακόλουθη αύξηση των αποδόσεών τους μεταφράζεται αυτομάτως σε υψηλότερα κόστη χρηματοδοτήσεων για τις επιχειρήσεις. Αυτό το σπιράλ, εφόσον και μόλις αρχίσει να ξετυλίγεται, θα επιχειρήσει να σταματήσει η ΕΚΤ. Πώς; Με αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Πάντως αναμένεται σήμερα να πιεστούν και άλλες «ευάλωτες» ευρωπαϊκές χώρες.
Οπως και να έχει, η είδηση του κλεισίματος των τραπεζών και της επιβολής capital controls στην Ελλάδα επιβάρυνε διεθνώς το κλίμα.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ