Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Παρακράτηση 20% στα έσοδα ΑΕΙ και ΤΕΙ, που θα επιστρέφει στη λειτουργία των ιδρυμάτων

Παρακράτηση 20% αλλά για το καλό των ιδρυμάτων επιβάλλουν στα έσοδα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών, με κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν. Από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα γίνεται παρακράτηση σε όλα τα ποσά που προέρχονται από επιστημονικά, ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα, η οποία θα διατίθεται για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων. Τα χρήματα θα αποταμιεύονται στον ειδικό λογαριασμό κάθε ΑΕΙ και ΤΕΙ και θα χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων, την αγορά εξοπλισμού ακόμα και την εξόφληση των λογαριασμών θέρμανσης, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών. Εφόσον δεν επαρκεί ο κρατικός Προϋπολογισμός, από τα ποσά αυτά θα μπορούν να καλύπτουν και τους μισθούς των καθηγητών και των ερευνητών.

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος σκοπεύει να κρατήσει τις αρμοδιότητες της Ανώτατης Εκπαίδευσης προτείνοντας στον υφυπουργό Θεόδωρο Παπαθεοδώρου να αναλάβει την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Παπαθεοδώρου θα μπορούσε να θεωρηθεί ο πλέον κατάλληλος, ως πρώην πρύτανης, για να πάρει υπό την ευθύνη του τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, ο κ. Αρβανιτόπουλος φαίνεται να επιλέγει να διατηρήσει ο ίδιος τις εν λόγω αρμοδιότητες. Και αυτό γιατί πρόκειται για έναν πολύ ευαίσθητο χώρο, ειδικά μετά τις συνεχείς εντάσεις λόγω του αμφιλεγόμενου νόμου που ψηφίστηκε προσφάτως.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ