Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021

Παραλήρημα Γιώργου για αντιπολίτευση τράπεζες, δικαστές και κρεμάλες που στήνονται

Σε παραλήρημα κατά πάντων, ενδεικτικό του πανικού του λίγο πριν από την πτώση, προχώρησε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε δριμεία επίθεση σε τραπεζίτες, δικαστές και αντιπολίτευση, και άφησε να εννοηθεί ότι επέρχεται σημαντικό «κούρεμα» του χρέους, ενώ, αντιλαμβανόμενος ότι οι υπουργοί και οι βουλευτές του ετοιμάζονται ήδη για την «επόμενη μέρα», προεξοφλώντας εκλογές κάποιοι μετά την όποια συμφωνία, αξίωσε κατ’ ουσίαν να επιμεριστούν οι ευθύνες σε όλους τους άλλους, πλην αυτού.

«Το συμφέρον των τραπεζών δεν ταυτίζεται πάντα με το συμφέρον της χώρας, αλλά το συμφέρον της χώρας είναι να σταθεί στο ύψος των εθνικών περιστάσεων» είπε, σημειώνοντας ότι «μπορεί οι θέσεις κάποιων να καταρρεύσουν, οι τράπεζες θα μείνουν όρθιες όμως, γιατί εμείς θα το εγγυηθούμε». Αναφέρθηκε μάλιστα σε εκείνες που χρηματοδοτούν «εκτός τραπεζικών κριτηρίων» ένα κανάλι με χρέη πάνω από 500 .000.000 ευρώ και δεν δίνουν ρευστότητα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ευθέως επιτέθηκε και κατά των δικαστών, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για τους πιο ακριβοπληρωμένους δημόσιους υπαλλήλους -συγκρίνοντάς τους με τους βουλευτές-, οι οποίοι «τώρα που το κράτος ζητά τον οβολό τους, μιλούν για οικονομική κατοχή».

Εκεί που έδωσε ρέστα, μπας και σωθεί, ήταν στην επίθεσή του προς τη Ν.Δ. και τον Αντώνη Σαμαρά -χωρίς να τον κατονομάσει-, λίγο πριν από τη συνάντησή τους. «Πατριώτης είναι αυτός που δίνει μάχη σε όλη την Ευρώπη για να βρει χρήματα για τη χώρα του, ή αυτός που στέκεται αμέτοχος και παριστάνει από την ασφάλεια του καναπέ του τον αδιάλλακτο και τον σκληρό διαπραγματευτή;» αναρωτήθηκε, κατηγορώντας τη Ν.Δ. ότι άφησε ανοχύρωτη τη χώρα. Μίλησε για δυνάμεις που «σπέρνουν βία και εθνικό διχασμό, καλλιεργούν το μίσος, μιλούν για προδοσία, κρεμάλες και Γουδή» και αναφέρθηκε σε δραματικές στιγμές της Ιστορίας και λάθη του παρελθόντος που δεν θα επιτρέψει τάχα η κυβέρνησή του να επαναληφθούν. Επίθεση εξαπέλυσε και στην Αριστερά. Κάλεσε δε τους βουλευτές του να «αντέξουν τον πόλεμο».


Παιχνίδι με ρύθμιση για στεγαστικά

Ευνοϊκή ρύθμιση για την αποπληρωμή στεγαστικών δανείων -όχι μόνο στο Παρακαταθηκών, αλλά και στις ιδιωτικές τράπεζες- όσων δημοσίων υπαλλήλων πλήττονται από το ενιαίο μισθολόγιο προανήγγειλε χθες από τη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Aυτό ωστόσο που σημάδεψε τη συγκεκριμένη τροπολογία ήταν τα μικροκομματικά παιχνίδια των στρατοπέδων του ΠΑΣΟΚ, που διαγκωνίστηκαν για το ποιος πρότεινε πρώτος τη ρύθμιση ώστε να πιστωθεί και το πολιτικό όφελος.

Την προηγούμενη Παρασκευή οι κύριοι Κουσελάς, Μακρυπίδης και Πρωτόπαπας κατέθεσαν εμπροθέσμως σχετική τροπολογία. Χθες στη Βουλή ωστόσο άρχισε η φαρσοκωμωδία. Με πρώτη υπογράφουσα την Λούκα Κατσέλη, 30 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αγνόησαν την τροπολογία των τριών συναδέλφων τους και κατέθεσαν δική τους, προτείνοντας σχεδόν το ίδιο, με προφανή στόχο να καλλιεργήσουν την εικόνα ενός φιλολαϊκού πυρήνα μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

Απέναντί τους ωστόσο βρήκαν τον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος τους πρόλαβε λέγοντας ότι οι προτάσεις τους δεν έχουν αντικείμενο, καθώς θα συναφθεί ανάμεσα στο υπουργείο και στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών προγραμματική σύμβαση που θα ρυθμίζει τα θέματα αυτά.

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε μια άλλη τροπολογία που κατέθεσαν 30 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, για την οποία ο Ευ. Βενιζέλος δεν είπε κουβέντα. Προφανώς διότι αποτελεί πιστή αντιγραφή όσων είχε προτείνει ο Αντώνης Σαμαράς για το «πόθεν έσχες» των πολιτικών. Με πρώτη τη Χρύσα Αράπογλου, άλλοι 30 βουλευτές ζήτησαν να συσταθεί επιτροπή που θα έχει αποκλειστικό έργο την εντός εξαμήνου, καταρχάς δειγματοληπτική και στη συνέχεια πλήρη, εξέταση των ετήσιων δηλώσεων «πόθεν έσχες» όλων όσοι θήτευσαν σε θέσεις υπουργών, υφυπουργών, βουλευτών, γενικών ειδικών γραμματέων υπουργείων, προέδρων και διοικητικών οργανισμών του Δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, την τελευταία 20ετία. Παράλληλα ζητούν τη δημοσιοποίηση των σημείων των δηλώσεων των οποίων δεν δικαιολογείται το «έσχες» και την παράδοση των πορισμάτων της στη Δικαιοσύνη για τα περαιτέρω.


Κωμωδία με τη λίστα μεγαλοοφειλετών

Ενα απίστευτο μπάχαλο προκάλεσαν τα είπα-ξείπα του Ευάγγελου Βενιζέλου σχετικά με τη δημοσιοποίηση της λίστας των μεγαλοοφειλετών, την οποία, αντί να δώσει στη δημοσιότητα, κατέθεσε στη Βουλή, προκειμένου να λάβουν γνώση μόνο οι βουλευτές. Ούτε αυτοί όμως μπόρεσαν να πάρουν αντίγραφο, με αποτέλεσμα να γίνουν στόχος ενός απίστευτου κυνηγητού από δημοσιογράφους στους διαδρόμους της Βουλής.

Τι είναι αυτή λίστα; Περίπου 60 ατάκτως ερριμμένες σελίδες με 1.739 ονόματα μεγαλοοφειλετών και 756 ονόματα όσων έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό το 2009, για τα οποία δεν μπορεί να βγει κανένα συμπέρασμα.

Ακόμα και για τα πιο χτυπητά παραδείγματα, όπως του πρώτου στη λίστα των μεγαλοοφειλετών, ο οποίος φέρεται να χρωστά 636.000.000 ευρώ στο Δημόσιο, είναι αμφίβολο κατά πόσο μπορούν να εισπραχθούν. Οπως μάλιστα έλεγαν πολλοί βουλευτές, από τα 1.739 ονόματα φυσικών προσώπων που εμφανίζονται στη λίστα των μεγαλοοφειλετών υπάρχουν μεν γνωστά ονόματα, ελάχιστα όμως είναι τα ευρέως γνωστά, με τα περισσότερα να μπορούν να αναγνωριστούν μόνο στους παροικούντες τον επιχειρηματικό κόσμο.

Σύμφωνα με όσους βουλευτές είδαν τη λίστα, αυτό που προκαλεί εντύπωση δεν είναι τόσο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές όσο τα εμβάσματα στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, έχει καταγραφεί πρόσωπο που το 2009 δήλωσε εισόδημα 4.800 ευρώ, ωστόσο έβγαλε στο εξωτερικό 18.000.000 ευρώ. Αλλο παράδειγμα, πρόσωπο που δήλωσε 582 ευρώ ετήσιο εισόδημα και έβγαλε 8.000.000 ευρώ. Αίσθηση προκαλεί, όμως, και το κεφάλαιο όσων έκαναν μηδενικές δηλώσεις ή έπαιρναν το 2009 επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, αλλά φέρονται να βγάζουν στο εξωτερικό από 1.000.000 έως και 15.000.000 ευρώ. Οσον αφορά τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, φαίνεται ότι ήταν ένα από τα γνωστά παιχνίδια του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος θέλησε να τους στοχοποιήσει αδίκως, καθώς τα εμβάσματα φαίνεται ότι δικαιολογούνται απόλυτα από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ