Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

«Παραλύουν» για δυο εβδομάδες τα δικαστήρια όλης της χώρας

Υπολειτουργούν από σήμερα, πρώτη ημέρα του νέου δικαστικού έτους, τα δικαστήρια όλης της χώρας, καθώς δικαστές και εισαγγελείς αρχίζουν δυναμικές κινητοποιήσεις ως ένδειξη διαμαρτυρίας στις περαιτέρω περικοπές στις αποδοχές τους. Δικαστές και εισαγγελείς έχουν αποφασίσει να κατεβαίνουν από τις έδρες από τις 10 το πρωί ως τη λήξη του ωραρίου, ενώ σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιούν πανδικαστικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, με προεξέχουσα αυτή στο Εφετείο της Αθήνας. Εν τω μεταξύ χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε η έκτακτη γενική συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ), με τους εισαγγελείς να στέλνουν μήνυμα ότι δεν θα δεχθούν περαιτέρω υποβάθμισή τους. Ειδικότερα, με ομόφωνο ψήφισμά της, το οποίο εκδόθηκε μετά το πέρας της έκτακτης γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του ΔΣΑ, οι εισαγγελείς αποφάσισαν τη διακοπή των συνεδριάσεων όλων των ποινικών δικαστηρίων (10 π.μ. έως 3 μ.μ.) από σήμερα ως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2012.

Παράλληλα αποφάσισαν να προσφύγουν στο Μισθοδικείο και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και να ζητήσουν από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου να λάβουν αποφάσεις για τις νέες μειώσεις στις αποδοχές τους.

Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεών τους, ως και τις 30 Σεπτεμβρίου, δεν θα υποβάλουν εισαγγελικές προτάσεις προς τα δικαστικά συμβούλια (εξαιρούνται οι περιπτώσεις προσωρινά κρατουμένων, υποθέσεις στις οποίες τίθεται θέμα παραγραφής κ.λπ.), δεν θα ολοκληρώνουν τις δικογραφίες που είναι στο στάδιο της προδικασίας (ανακρίσεις κ.λπ.) και δεν θα αρχειοθετούν υποθέσεις. Ακόμη σταματούν να εργάζονται πλέον στο σπίτι τους και θα απασχολούνται μόνο στις εισαγγελίες και μέσα στο προβλεπόμενο ωράριο, ενώ σταματούν να ασχολούνται και με εξωδικαστηριακές δραστηριότητες (γήπεδα κ.λπ.).

Η διάθεση των εισαγγελικών λειτουργών να προβούν σε κινητοποιήσεις μη δεχόμενοι περαιτέρω μείωση στις αποδοχές τους διαφάνηκε από την έναρξη της έκτακτης γενικής συνέλευσης, όταν ο πρόεδρος της ένωσης Ρούσσος Παπαδάκης στην ομιλία του κάλεσε τα μέλη της ΕΕΕ να απαντήσουν στην κυβέρνηση με δυναμικές κινητοποιήσεις, σημειώνοντας ότι «θέλουν να υποβαθμίσουν τη Δικαιοσύνη».

Στους ίδιους υψηλούς τόνους κινήθηκαν στους χαιρετισμούς τους στην έκτακτη συνέλευση της ΕΕΕ η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος Βασιλική Χριστοφίλου – Θάνου και ο πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών Γιώργος Φαλτσέτος.

Η κυρία Θάνου χαρακτήρισε «άκαμπτη» την επιμονή της κυβέρνησης στη μείωση των αποδοχών των δικαστών, σημειώνοντας παράλληλα ότι, όταν ακόμα και οι δικαστικοί λειτουργοί υποχρεώνονται σε κινητοποιήσεις, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για την πολιτική που ασκεί. Την ίδια στιγμή η αρεοπαγίτης πρόεδρος επισήμανε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να αγνοεί το άρθρο 88 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο οι δικαστές απολαμβάνουν ισοτιμία με τις άλλες δύο εξουσίες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών Γ. Φαλτσέτος επισήμανε ότι «η μισθολογική υποβάθμιση των δικαστών αναιρεί την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης» και οδηγεί σε «υπαλληλοποίηση» των δικαστικών λειτουργών. Παράλληλα, προσέθεσε ότι οι δικαστές πρέπει να σταθούν απέναντι στα γεγονότα, τονίζοντας ότι διεκδικούν το αυτονόητο, μια αξιοπρεπή διαβίωση, για να ασκήσουν το λειτούργημα που τους έχει αναθέσει το Σύνταγμα.

Δυναμικά κάλεσε τους εισαγγελείς να απαντήσουν στις μειώσεις και ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΕΕ και τέως αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Μαρκής, τονίζοντας ότι «δεν είναι πρόβατα επί σφαγή». Παράλληλα πρόσθεσε ότι κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι «η διάταξη του Συντάγματος που απαγορεύει την απεργία θα επιβάλει στους δικαστές τη σιωπή και ότι θα σκύψουν το κεφάλι». Την ίδια στιγμή εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον χώρο της Δικαιοσύνης, καθώς μάλιστα, όπως τόνισε, το ζήτημα δεν είναι οικονομικό αλλά θεσμικό, προσθέτοντας ότι «χωρίς όρθιο δικαστή και εισαγγελέα καμία κοινωνική ομάδα μέσα στη χώρα μας δεν μπορεί να είναι ήσυχη».

Σήμερα πανδικαστικές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Οπως έχουν αποφασίσει όλες οι ενώσεις, πλην αυτής του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι δικαστές θα κατεβαίνουν από τις έδρες στις 10 π.μ. και ως τη λήξη του ωραρίου, ενώ δεν θα δημοσιεύεται καμία απόφαση πλην των επειγουσών.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ