Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Παραμένει η σύγχυση των ιταλικών αρχών! Με διπλοεγγραφές η λίστα που απέστειλαν στο Λιμενικό Σώμα

Σε θρίλερ με πολλά επεισόδια εξελίσσεται η τύχη των επιβατών του πλοίου «Norman Atlantic». Αν και έχουν περάσει πέντε μέρες από τη φονική πυρκαγιά και η αγωνία των συγγενών των αγνοουμένων έχει φτάσει στο «κόκκινο», οι ιταλικές Αρχές συνεχίζουν να δίνουν αντικρουόμενα στοιχεία για την τραγωδία. Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη εκδοχή, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θυμάτων μειώθηκε σε δέκα, από 11, ενώ οι αγνοούμενοι είναι 18, οι μισοί από τους οποίους Ελληνες.

Χρειάστηκε, μάλιστα, το έντονο διάβημα του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος προς το Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης της Ρώμης για να παρασχεθούν επίσημα στοιχεία για τα αποτελέσματα της επιχείρησης διάσωσης και να διευκρινιστεί ότι οι νεκροί δεν ανέρχονται σε 11, όπως υποστήριζε έως προχθές η ιταλική ακτοφυλακή. Ο τραγικός κατάλογος των χαμένων ψυχών περιλαμβάνει τέσσερις ταυτοποιημένους αλλοδαπούς, δύο που δεν έχουν αναγνωριστεί, έναν άνθρωπο που εντοπίστηκε στη θάλασσα, αλλά λόγω κακοκαιρίας δεν κατέστη δυνατό να ανασυρθεί, καθώς και τρεις Ελληνες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού, ο τρίτος Ελληνας που έχασε τη ζωή του είναι ο Νικόλαος Παράσχης, οδηγός φορτηγού από τη Ζάκυνθο (οι Αρχές έχουν ήδη ανακοινώσει ως νεκρούς τον Γεώργιο Δούλη και τον Κωνσταντίνο Κουφόπουλο).

Εως αργά χθες το βράδυ βρισκόταν σε εξέλιξη το θρίλερ για την αναγνώριση ενός Ελληνα από τη λίστα των αγνοουμένων, καθώς οι ιταλικές Αρχές πιθανολογούν ότι μια από τις μη ταυτοποιημένες σορούς ανήκει σε αυτόν. Οι ιταλικές Αρχές ζήτησαν ήδη από τους φερόμενους ως συγγενείς του να μεταβούν στην Ιταλία για αναγνώριση. Εφόσον ταυτοποιηθεί η σορός, θα πρόκειται για τον τέταρτο Ελληνα νεκρό, ενώ οι Ελληνες αγνοούμενοι θα περιορίζονται σε οκτώ.

Το χάος επιτείνεται, μάλιστα, και στους διασωθέντες, αφού από προχθές οι ελληνικές Αρχές διατηρούν επιφυλάξεις για τον ακριβή αριθμό, καθώς, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Λιμενικού, «στα μέχρι τώρα στοιχεία που μας έχουν διαβιβάσει οι ιταλικές Αρχές παρατηρούνται διπλοεγγραφές και αναγραμματισμοί στις καταγραφές των ονομάτων». Αντίστοιχα, σε σύγχυση βρίσκονται και οι ιταλικές Αρχές, με τον εισαγγελέα του Μπάρι Τζουζέππε Βόλπε να δηλώνει ότι «δεν μπορούμε να πούμε πόσοι παραμένουν αγνοούμενοι, γιατί δεν έχουμε τα στοιχεία από την Ελλάδα για τους διασωθέντες ναυαγούς που μεταφέρθηκαν εκεί».
Φως σε κάποια από τα σκοτεινά σημεία της μεγάλης τραγωδίας, τέλος, αναμένεται να ρίξει η έρευνα των ειδικών στο κουφάρι του πλοίου, που αναμένεται να καταπλεύσει ρυμουλκούμενο στο Μπρίντιζι σήμερα, γύρω στις 11 το πρωί.

Ποιοί είναι οι Ελληνες που δεν έχουν δώσει κανένα σημείο ζωής

Τα ονόματα των Ελλήνων αγνοουμένων από το ναυτικό δυστύχημα του πλοίου «Norman Atlantic» έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό Σώμα το βράδυ της Τετάρτης. Πρόκειται για εννέα άτομα, που μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν είχαν δώσει κανένα σημείο ζωής.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Λιμενικό Σώμα, τα ονόματα των Ελλήνων που επέβαιναν στο «Norman Atlantic» και αγνοούνται είναι τα εξής: Κουφογιώργος Αλέξανδρος, Συμεωνίδης Ιωάννης, Τσάμης Βασίλειος, Νικολάρας Απόστολος, Καζαντζίδης Γεράσιμος, Σαγιρίδης Νικόλαος, Παπαδόπουλος Γεώργιος, Καραβαγγέλης Ευάγγελος και Σοφός Ιωάννης.

Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι από προχθές οι ελληνικές Αρχές διατηρούν επιφυλάξεις ακόμη και για τον ακριβή αριθμό των διασωθέντων Ελλήνων, καθώς, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «στα μέχρι τώρα στοιχεία που μας έχουν διαβιβάσει οι ιταλικές Αρχές παρατηρούνται διπλοεγγραφές και αναγραμματισμοί στις καταγραφές των ονομάτων».

Πάντως δεν είναι μόνο οι αρμόδιες για την επιχείρηση διάσωσης Αρχές της Ιταλίας που βρίσκονται σε σύγχυση, αλλά και η Δικαιοσύνη. Ο εισαγγελέας του Μπάρι Τζουζέπε Βόλπε ανασκεύασε τις πρόσφατες δηλώσεις του περί 98 αγνοουμένων. Τώρα υποστηρίζει ότι «δεν μπορούμε να πούμε πόσοι παραμένουν αγνοούμενοι, γιατί δεν έχουμε τα στοιχεία από την Ελλάδα για τους διασωθέντες ναυαγούς που μεταφέρθηκαν εκεί» και ότι «με τα τελευταία νέα από την Ελλάδα πιστεύουμε να είμαστε σε θέση να μειώσουμε τον αριθμό (σ.σ.: 98 αγνοούμενοι) σχεδόν ολοσχερώς».

Καπετάνιος: «Μην με αποκαλείτε ήρωα, θα ήθελα να σωθούν όλοι»

«Θα ήθελα να μπορούσα να είχα σώσει όλους τους επιβάτες» δήλωσε ο καπετάνιος του Norman Atantic Αρτζίλιο Τζιακομάτσι (φωτό), επιστρέφοντας στο σπίτι του στην πόλη Σα Σπέτσια κοντά στη Γένοβα. Ο Τζιακομάτσι είπε ακόμη ότι είναι «πολύ κουρασμένος» από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, ενώ ζήτησε από τους δημοσιογράφους και τον κόσμο: «Μη με αποκαλείτε ήρωα, οι φιλοφρονήσεις δεν μου αρέσουν, δεν χρησιμεύουν».

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο πλοίαρχος στην κατάθεσή του στις Αρχές τόνισε ότι «τηρήθηκαν οι κανόνες ασφαλείας», ενώ είπε ακόμη ότι σήμανε τον συναγερμό εγκαίρως και όπως ήταν σχεδιασμένο.

Ο πλοίαρχος, ο οποίος κατέθετε για περισσότερες από πέντε ώρες, είπε ότι σήμανε αρχικά συναγερμό μόνο στα μέλη του πληρώματος εξαιτίας της έκτασης της φωτιάς, προκειμένου να μην προκαλέσει πανικό στο πλήρωμα, και πρόσθεσε ότι αργότερα -όπως ορίζουν οι διαδικασίες- σήμανε τον συναγερμό σε ολόκληρο το πλοίο. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι πολλοί επιβάτες του μοιραίου πλοίου Norman Atlantic καταγγέλλουν ότι δεν άκουσαν τον συναγερμό και ότι κατάλαβαν ότι είχε ξεσπάσει φωτιά μόνο όταν είδαν τον καπνό στις καμπίνες τους.
Ο πλοίαρχος αντιμετωπίζει την κατηγορία της πολλαπλής ανθρωποκτονίας από αμέλεια και πρόκλησης ναυαγίου από αμέλεια.

Διασωθέντες: «Σπάζαμε τις κλειδαριές για τα σωσίβια» 

Στις αγκαλιές συγγενών και φίλων «βυθίστηκαν» οι 127 Ελληνες επιβάτες του «Norman Atlantic»,οι οποίοι διασώθηκαν από το πλοίο και επέστρεψαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Ελλάδα και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Οι πρώτοι 106 προσγειώθηκαν την Τετάρτη το απόγευμα στο «Ελ. Βενιζέλος», με πτήση επιβατηγού αεροσκάφους, και οι υπόλοιποι 21, λίγο μετά τις 10 το βράδυ, με στρατιωτικό C130. Φανερά ταλαιπωρημένοι από την απίστευτη περιπέτεια αλλά και ανακουφισμένοι που γύρισαν σώοι στα σπίτια τους, ορισμένοι εκ των διασωθέντων είχαν το κουράγιο να μιλήσουν για τις ώρες αγωνίας που βίωσαν πάνω στο φλεγόμενο πλοίο.

«Ψευτοχτύπησε ένας συναγερμός, μυρίσαμε τον καπνό, βγήκαμε έξω χωρίς παντελόνια, χωρίς ρούχα, χωρίς τίποτα, ψάχναμε να βρούμε ανακοίνωση στα ελληνικά, δεν υπήρχε καμία ανακοίνωση, και βοηθώντας ο ένας τον άλλον σπάσαμε κάτι κλειδαριές, βγάλαμε έξω τα σωσίβια και βάλαμε κάποια στα πιτσιρίκια» ανέφερε ο Χρήστος Αγγελόπουλος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μαζί με δύο Ιταλούς και έναν Ελληνα-μέλος του πληρώματος έριξαν στο νερό μια σωστική λέμβο, στην οποία μπήκαν 64 άτομα, αλλά βγήκαν 60. «Οι άλλοι τέσσερις χάθηκαν. Ο παπάς πνίγηκε, η κοπελιά πνίγηκε, και τους άλλους δύο τους χτύπησε η βάρκα και τους πήρε κάτω. Εγινε μπροστά στα μάτια μας, μας έφευγαν από τα χέρια σαν τα χέλια».

Το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς επέστρεψαν σώοι στην πατρίδα 26 Ελληνες-μέλη του πληρώματος του πλοίου «Norman Atlantic». Οι ταλαιπωρημένοι ναυτικοί ήρθαν από την Ιταλία με πλοίο της γραμμής και οι 25 εξ αυτών αποβιβάστηκαν λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι στο λιμάνι της Πάτρας, ενώ ένας είχε κατέβει νωρίτερα στην Ηγουμενίτσα. 

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ