Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Παραμύθια με δράκους για την έκτη δόση

Παραμύθι με τέρατα αποδείχθηκε η 6η δόση και μας βοηθάει να συνειδητοποιήσουμε ξεκάθαρα ότι εν όψει της 7ης (αν είμαστε ακόμα ζωντανοί) θα μας φάνε σίγουρα οι δράκοι…

Η αγωνία για την υπογραφή Σαμαρά είχε αίσιο τέλος, αλλά μια καινούργια αγωνία θα διαπιστώσουμε να εμφανίζεται από την επόμενη Δευτέρα.

Αυτή τη φορά θα σχετίζεται με την απόφαση του ΔΝΤ για την 6η δόση, η οποία δεν δίνεται αυτόματα με την έγκριση του Ecofin, που αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Τρίτη. Η Γαλλίδα διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ παρουσιάστηκε πάντως χθες ικανοποιημένη με την επιστολή Σαμαρά.

Μην ξεχνάμε ότι η συνάρτηση της 6ης δόσης με τις έγγραφες δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών εμφανίστηκε ως προϋπόθεση μετά τη χειροβομβίδα κρότου λάμψης που αποπειράθηκε να ρίξει (λίγο μετά την 26η Οκτωβρίου) ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και είχε το όνομα: δημοψήφισμα.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στα μέσα Οκτωβρίου, πρέπει να σημειώσουμε ότι η χορήγηση της δόσης ήταν περίπου σίγουρη και ως τέτοια αντιμετωπιζόταν από τον υπουργό Οικονομικών αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό. Οι εξελίξεις ανατράπηκαν μετά την υπόθεση του δημοψηφίσματος.

Ακολούθησε το Ecofin της 6ης Νοεμβρίου, στο οποίο η δόση εγκρίθηκε αλλά συναρτήθηκε με δεσμεύσεις των αρχηγών. Στη συνέχεια τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους και η προπαγάνδα του τρόμου (που εκπορευόταν απέξω και αναμεταδιδόταν από πομπούς στο εσωτερικό) ανέλαβε να πνίξει οποιαδήποτε αντίρρηση είτε επί της ουσίας είτε επί της παιδευτικής – προσβλητικής διαδικασίας που επέλεξαν οι εταίροι και η οποία εντυπωσίασε με την ωμότητά της ακόμα και τον υπουργό Οικονομικών της Αργεντινής (επί χρεοκοπίας), τον Ντομίνγκο Καβάλο, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα. Ο προαναφερόμενος, αν και αγαπημένο παιδί του ΔΝΤ και της Wall Street, εξέφρασε έκπληξη για τον τρόπο που εκδηλώνονται οι πιέσεις αυτές και κατέληξε ότι ενδεχομένως αποσκοπούν για να κάνουν «ευκολότερη υπόθεση» αύριο την πώληση παραγωγικών μονάδων της χώρας μονοπωλιακού χαρακτήρα.

Ατυχία για την Ελλάδα αποτελούν οι επικείμενες εκλογές την ερχόμενη Άνοιξη σε Γερμανία και Γαλλία, που την καθιστούν άθυρμα στα κομματικά παιχνίδια των χωρών αυτών. Η εμπλοκή της χώρας μας στις εκλογικές διαδικασίες των δύο προαναφερόμενων χωρών, που φαίνεται να έχει συμβεί, εγκυμονεί και πρόσθετες πιέσεις που εκδηλώνονται εν όψει και της συμφωνημένης ημερομηνίας για τις εκλογές στην Ελλάδα.

Ολοφάνερο είναι ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι επιθυμούν καθυστέρηση των εκλογών και διατήρηση του σημερινού κυβερνητικού κατακερματισμού στην Ελλάδα, καθώς μπορούν ευκολότερα να παίζουν με καλούς και κακούς. Ας προετοιμαστούμε πάντως προσεχώς να ακούσουμε μέχρι και ότι ο ουρανός θα ανοίξει πάνω από την Ελλάδα και θα πέσει στα κεφάλια μας όλο το σύμπαν.

Δ. Γ. Παπαδοκωστόπουλος


Μεσοπρόθεσμο Νο2 με μέτρα 13,7 δισ. μέχρι το 2015

Λιτότητα 17,2 δισ. ευρώ, με νέες σημαντικές αυξήσεις φόρων και περικοπές μισθών, φέρνει το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο για την τετραετία 2012-2015.

Το νέο Πρόγραμμα, το οποίο ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιχείρησε να κρατήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αποκαλύπτει τις νέες εισπρακτικές προθέσεις της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, σε εκκρεμότητα βρίσκεται νέο πακέτο μέτρων ύψους 13,74 δισ. ευρώ για την τριετία 2013-2015, το οποίο μέχρι στιγμής παραμένει αδιευκρίνιστο.

Τα χρόνια που θα έρθουν από το 2012 και μετά θα είναι άκρως οδυνηρά για τους Ελληνες.

Το 2013 τους περιμένει μια νέα δέσμη μέτρων ύψους 1,767 δισ. ευρώ, η οποία θα αυξηθεί στα 4,954 δισ. ευρώ το 2014 για να φτάσει στα 7,023 δισ. το 2015!

Την ίδια στιγμή, η υπερφορολόγηση του 2012 θα οδηγήσει σε πλεόνασμα 3,489 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, όμως, σύμφωνα με το νέο Μεσοπρόθεσμο:

  • «Φωτιά» παίρνουν οι φόροι στο εισόδημα, οι οποίοι προβλέπεται να αυξηθούν κατά 3,4 δισ. ευρώ έως το 2015. Από τα 20,6 δισ. ευρώ φέτος θα απογειωθούν στα 24 δισ. ευρώ το 2015.
  • Οι επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία μειώνονται κατά 3,7 δισ. ευρώ. Το κονδύλι της κοινωνικής ασφάλισης καταλήγει στα 13,73 δισ. ευρώ το 2015 από 17,48 δισ. ευρώ φέτος.
  • Οι δαπάνες για τους τόκους προβλέπεται να μειωθούν στα 13,2 δισ. ευρώ από 16,38 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα πληρώσει φέτος ο κρατικός Προϋπολογισμός. Τούτο όμως προϋποθέτει την πλήρη εφαρμογή του Προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI+), που θα «κουρέψει» κατά 50% το χρέος των 206 δισ. ευρώ που διατηρούν στο χαρτοφυλάκιό τους τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία.
  • Η ανταλλαγή ομολόγων προκαλεί μείωση του χρέους στα 309,3 δισ. το 2012, 314,9 δισ. το 2013, 306,7 δισ. το 2014 και 285,8 δισ. το 2015 ή 125,6% του ΑΕΠ. Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι η μείωση του κρατικούς χρέους από το 2015 και μέχρι το 2020 θα είναι μόλις κατά κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Η κυβέρνηση προσβλέπει σε χρέος 120% του ΑΕΠ το 2020 με την εφαρμογή του PSI.

Μ. Χριστοδούλου


Ράιχενμπαχ: «Θα έρθουν επενδύσεις όταν θα γίνετε ακόμα πιο φτωχοί»

Η «βουτιά» της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί, υποστηρίζει ο επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» Χορστ Ράιχενμπαχ σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt». Την ίδια ώρα, αποδίδει ευθύνες στους Ευρωπαίους και εμμέσως στον Ελληνα τέως πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου για την καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της κρίσης, που έφερε την οικονομία σε δεινή κατάσταση. Ο κ. Ράιχενμπαχ επικαλείται τις πρώτες εκτιμήσεις της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2012 για να δηλώσει ότι η «Ελλάδα δεν έχει ακόμα πιάσει πάτο». Γι’ αυτόν τον λόγο και δεν έχει μεγάλες προσδοκίες για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Οπως τονίζει στη συνέντευξη, οι επενδυτές θα έρθουν «όταν πειστούν ότι δεν πάει πιο κάτω, όταν δηλαδή βρισκόμαστε πλέον στον πάτο». Με άλλα λόγια, λέει ότι για να έρθουν να επενδύσουν οι ξένοι, θα πρέπει οι Ελληνες να φτωχύνουν ακόμη περισσότερο. Θεωρεί ότι -πέραν των προσδοκιών για περαιτέρω πτώση τιμών, που οδηγεί τους επενδυτές σε στάση αναμονής- η χώρα μας επιβαρύνεται από σειρά παραγόντων αβεβαιότητας. Η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος είναι πάντως η πρώτη προτεραιότητα της «Ομάδας Δράσης».

Ο Χ. Ράιχενμπαχ παραδέχεται ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη πληρώνουν το κόστος της καθυστερημένης παρέμβασης για τη διάσωση της οικονομίας. «Η καθυστερημένη δράση είναι πιο δαπανηρή από την έγκαιρη δράση» λέει, για να προσθέσει ότι εκ των υστέρων «είναι σαφές ότι η βοήθεια δεν είχε το απαιτούμενο εύρος και την απαιτούμενη ταχύτητα». Σε ερώτηση για το πόσα χρόνια θα ασχοληθεί η «Ομάδα Δράσης» με την Ελλάδα, ο Γερμανός αξιωματούχος υποστηρίζει ότι θα μείνει δύο με τρία χρόνια.

«Εκείνοι που παρέχουν τα χρήματα περιμένουν κάτι ως αντάλλαγμα» λέει ο Γερμανός γκαουλάιτερ. Ποια είναι τα ανταλλάγματα κατά τον κ. Ράιχενμπαχ; «Πρώτον, μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία και, δεύτερον, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας». Ο ίδιος θεωρεί ότι η κυβέρνηση συνεργασίας είναι θετικό βήμα γιατί δείχνει ότι ένα ευρύτερο μέτωπο υποστηρίζει τις αλλαγές.


Του Αγίου Σπυρίδωνα οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για το νέο Μνημόνιο

Στις 12 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο Μνημόνιο. Αυτές έγκειται στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης των 130 δισ. ευρώ που θα υπογράψει η χώρα με τους εκπροσώπους της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνοδευτούν από ένα νέο επώδυνο πρόγραμμα προσαρμογής για τους Ελληνες.

Οι επικεφαλής της τρόικας Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ θα έρθουν στην Αθήνα τέσσερις ημέρες μετά την προγραμματισμένη ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2012 αλλά και της κατάθεσης του νέου πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

Πρόκειται για δύο εκκρεμότητες οι οποίες είχαν τεθεί ως προϋπόθεση για να ξανάρθει η τρόικα στην Αθήνα και να συνεχιστούν οι συζητήσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Το νέο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου και η ανταλλαγή ομολόγων (PSI+) θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Τους αξιωματούχους της τρόικας για τα τεκταινόμενα στον χώρο της οικονομίας θα ενημερώσουν τα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία συνεχίζουν να «οργώνουν» τα παραγωγικά υπουργεία της χώρας.

Η τεχνική αντιπροσωπία παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης του Προϋπολογισμού, τις διαρθρωτικές αλλαγές και το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Κατά τις πληροφορίες τα τεχνικά κλιμάκια είναι αυτά που θα στείλουν «σήμα» προς τα ανώτερα στελέχη της τρόικας για το ενδεχόμενο λήψης διορθωτικών μέτρων, σε περίπτωση που το φετινό έλλειμμα ξεφύγει πάνω από την επικίνδυνη ζώνη του 9%.

Οι επικεφαλής της τρόικας Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, μετά τον πρώτο κύκλο επαφών με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και τους πολιτικούς αρχηγούς, συνεχίζουν τις διερευνητικές συναντήσεις τους με τους υπουργούς της κυβέρνησης, προκειμένου να διαπιστώσουν ιδιοίς όμμασι την τήρηση των δεσμεύσεων, που απορρέουν από το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο και τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

Η τρόικα κατά τις επαφές με τους υπουργούς εξετάζει το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η υλοποίηση όσων έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση και δη οι διαρθρωτικές αλλαγές, για τις οποίες έχει διαπιστωθεί σημαντική καθυστέρηση, παρότι θεωρούνται καθοριστικές για τη βελτίωση της οικονομίας.

Η άποψη της τρόικας θα αποτελέσει και τη βάση της πολιτικής απόφασης που θα ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ, που πρέπει να εισρεύσει στα δημόσια ταμεία το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Οι προσεχείς 25 ημέρες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς δεν έχει απομακρυνθεί ακόμα ο κίνδυνος παύσης πληρωμών από πλευράς Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτά, και μετά την κατάθεση στη Βουλή του Προϋπολογισμού του 2012, την περασμένη Πέμπτη, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί στις 7 Δεκεμβρίου, η τρόικα εξετάζει ακόμα το περιεχόμενο της νέας δανειακής σύμβασης και του νέου Μνημονίου που θα τη συνοδεύει με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το ενδεχόμενο λήψης διορθωτικών μέτρων δεν μπορεί να αποκλειστεί αν δεν κλείσει το νέο Μνημόνιο, επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. Παράλληλα, παρακολουθούν στενά και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιριών για την τελική συμφωνία και τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων, που αποσκοπεί στη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους.


Πύραυλος από τα ομόλογα στην «καρδιά» του ευρώ

Μετά την αποστροφή των επενδυτών από τα γερμανικά ομόλογα, ήρθε η υποβάθμιση της Πορτογαλίας, για να σημάνει τον ύστατο συναγερμό για το ευρώ, το μέλλον του οποίου αμφισβητείται ανοιχτά. Ο οίκος Fitch ανακοίνωσε χθες την υποβάθμιση της Πορτογαλίας από ΒΒ+ σε ΒΒΒ- και παράλληλα έκανε αρνητικές τις προοπτικές της χώρας. Ο,τι ακριβώς έκανε νωρίτερα με την Ελλάδα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα πορτογαλικά ομόλογα θεωρούνται πλέον σκουπίδια και ουδείς τα θέλει. Αντίθετα, όσοι τα έχουν στην κατοχή τους θα επιθυμούν να τα ξεφορτωθούν, με αποτέλεσμα να δούμε σύντομα τα πορτογαλικά επιτόκια να ανεβαίνουν σε υψηλά επίπεδα.

Ο Ολι Ρεν, ο επίτροπος για τα δημοσιονομικά, χθες μίλησε για κρίση που χτυπάει τον πυρήνα της Ευρώπης και η οποία, κατά τον ίδιο, ξεκίνησε από την Ελλάδα. Σημείωσε: «Οι εξελίξεις των λίγων τελευταίων ημερών δείχνουν ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή. Η διαδικασία μετάδοσης από την Ελλάδα διαχέεται σε άλλες χώρες της περιφέρειας και τώρα φαίνεται ότι άγγιξε τον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης».

Ο πανικός επεκτείνεται και σε άλλες χώρες, ενώ χθες ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Βελγίου Yves Leterme ζήτησε από τους πολίτες της χώρας του να αγοράσουν δεκαετή βελγικά ομόλογα, τα επιτόκια των οποίων έφτασαν στο 5,4%

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της κρίσης, μελετά το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση του χρονικού ορίου δανεισμού των τραπεζών από τον έναν χρόνο που είναι σήμερα στα δύο ή τρία χρόνια.

Ισχυρό σοκ υπέστη δύο ημέρες νωρίτερα η Γερμανία, όταν είδε τα 10ετή ομόλογά της να απορρίπτονται από τους επενδυτές. Η συμπεριφορά των τελευταίων σημαίνει ότι δεν πείθονται πλέον ότι το ευρώ θα είναι και μελλοντικά το νόμισμα των ευρωπαϊκών χωρών.

Μέχρι πρόσφατα υπήρχε ως πιθανό ενδεχόμενο μόνο η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

Τα γερμανικά ινστιτούτα μελετούσαν ανάλογα σχέδια, τα οποία αφορούσαν τον φτωχό Νότο της Ευρώπης. Τώρα στο κάδρο μπαίνει η ύπαρξη ή όχι του ίδιου ευρώ, κάτι που λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για όλες τις χώρες, ακόμα και εκείνες του Βορρά, που έμοιαζαν απρόσβλητες από την κρίση χρέους.

Η Ευρώπη φαίνεται να έχει πιαστεί στον ύπνο, καθώς μέχρι σήμερα ασχολούνταν υπερβολικά με το να τιμωρήσει την Ελλάδα και να την κάνει να αποδεχτεί τη «δημοσιονομική ανηθικότητά» της.

Αυτή η γερμανική προτεσταντική προσέγγιση αποδείχτηκε τελικά αχίλλειος πτέρνα για την Ευρώπη, που αρνούνταν πεισματικά την πολιτική ένωση και επέμενε μόνο στις ανοιχτές αγορές για προϊόντα και υπηρεσίες.

Οι χώρες του Νότου πλήρωσαν ακριβά το κοινό νόμισμα. Μπορεί να αντιμετώπισαν αποτελεσματικά τον μακροχρόνια πληθωρισμό τους, αλλά ταυτόχρονα έγιναν μάρτυρες και μιας δομικής αποδυνάμωσης της οικονομίας τους, η οποία αύξησε τις εισαγωγές, εξάντλησε την ντόπια παραγωγική βάση και οδήγησε σε υψηλά επίπεδα την ανεργία.

Δ.Γ. Παπαδοκωστόπουλος

{{-PCOUNT-}}50{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ