Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

ΠΑΡΑΝΟΙΑ! Προαπαιτούμενα χωρίς έλεος

Κόλπα στο νομοσχέδιο-«τέρας» για να βγουν χιλιάδες οφειλέτες από την ευνοϊκή ρύθμιση των 100 δόσεων

Ρεπορτάζ: Στέλιος Κράλογλου

Μέτρα «φωτιά», που φέρνουν ανατροπές για πολλούς ασφαλισμένους οι οποίοι βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και για τους κατόχους τραπεζικών θυρίδων περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο με τα πρώτα 48 προαπαιτούμενα της συμφωνίας με τους δανειστές.

Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή, προβλέπει, μεταξύ άλλων, αναδρομική αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης για πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων, πέναλτι 10% σε όσους επιλέξουν πρόωρη συνταξιοδότηση, αύξηση του φόρου στα ενοίκια έως και 36,3%, επιβολή φόρου ακόμη και στα ανείσπρακτα μισθώματα, αναδρομικά από την 1/1/2015, τη διεκδίκηση του ΕΝΦΙΑ (χωρίς εξαιρέσεις) από το Δημόσιο ακόμη κι αν το ποσό του φόρου αυτού ανέρχεται στα επίπεδα των δύο έως πέντε ευρώ κ.ά. Καθιερώνει επίσης ακόμη πιο αυστηρούς όρους για τη διατήρηση του δικαιώματος των οφειλετών να παραμείνουν στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Ειδικότερα, με τις φορολογικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου:

1)
Αυξάνονται οι συντελεστές φόρου για τα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία, τα οποία αποκτήθηκαν ή πρόκειται να αποκτηθούν εντός του έτους 2015. Για ετήσιο ποσό μισθωμάτων έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου αυξάνεται κατά 36,36%, από το 11% στο 15%, ενώ για κάθε ποσό εισπραχθέντων μισθωμάτων πέραν των 12.000 ευρώ τον χρόνο ο συντελεστής φόρου αυξάνεται κατά 9,1%, από το 33% στο 35%.

2)
Επεκτείνεται η φορολόγηση με τους νέους αυξημένους συντελεστές 15% και 35% και στα ποσά των μισθωμάτων που δεν καταφέρνουν να εισπράξουν οι ιδιοκτήτες από τους ενοικιαστές τους! Κι αυτό, διότι καταργείται το δικαίωμα των ιδιοκτητών να εκχωρούν στο Δημόσιο τα ανείσπρακτα ενοίκια, οπότε οφείλουν και αυτά να τα δηλώνουν στην Εφορία και να φορολογούνται και για αυτά, παρά το γεγονός ότι δεν τα έχουν εισπράξει. Και η επαχθής αυτή διάταξη ισχύει για τα ενοίκια που έπρεπε να εισπραχθούν από την 1/1/2015 και μετά, αλλά δεν εισπράχθηκαν!

3)
Μειώνεται από τα πέντε στο ένα ευρώ το όριο του ποσού του ΕΝΦΙΑ που δεν θα αναζητείται από το Δημόσιο για είσπραξη. Αυτό σημαίνει ότι φέτος όσοι φορολογούμενοι δουν στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ πως τους έχει καταλογιστεί να πληρώσουν ποσά φόρου της τάξεως των… δύο έως πέντε ευρώ θα πρέπει να τα καταβάλουν στο Δημόσιο, διότι αλλιώς τα ποσά αυτά θα καταστούν ληξιπρόθεσμα χρέη και θα επιβαρυνθούν με… τόκους εκπρόθεσμης καταβολής!

4)
Η αποβολή οφειλέτη από τη ρύθμιση που προβλέπει την τμηματική εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε 100 μηνιαίες δόσεις θα γίνεται εφόσον αυτός δεν πληρώσει εμπρόθεσμα τρέχουσες φορολογικές οφειλές του εντός 30 ημερών από τη λήψη σχετικής ειδοποίησης για την τακτοποίησή τους και όχι εντός τριμήνου από τη λήξη της προθεσμίας εμπρόθεσμης καταβολής τους.

«Χέρι» για πρώτη φορά στις θυρίδες

Δέσμευση ακόμα και των τιμαλφών που διατηρούν στις τραπεζικές θυρίδες οι φορολογούμενοι προβλέπει διάταξη «φωτιά» η οποία συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.
Πρόκειται για ένα από τα… προληπτικά μέτρα διασφάλισης των εσόδων του Δημοσίου σε βάρος όσων εντοπίζονται να έχουν φοροδιαφύγει για ποσά πάνω από 150.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, για τις περιπτώσεις αυτές προβλέπεται η δέσμευση του 50% των καταθέσεων, του 50% του χρηματικού περιεχομένου θυρίδων και του 100% του μη χρηματικού περιεχομένου θυρίδων, όπως για παράδειγμα κοσμημάτων ή άλλων πολύτιμων αντικειμένων. Αν και το μέτρο αυτό προβλέπεται για περιπτώσεις υψηλής φοροδιαφυγής, θεωρείται βέβαιο ότι σύντομα θα επεκταθεί και σε πιο χαμηλά ποσά.
«Θυρίδες ανοίγονται και τώρα, όταν γίνουν φορολογικοί ή άλλοι έλεγχοι» δήλωσε χθες για το θέμα αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιαδής. Πάντως, μέχρι σήμερα, δικαίωμα άρσης απορρήτου στις θυρίδες προβλέπεται μόνο στην περίπτωση κατά την οποία παρεμβαίνει ο εισαγγελέας και όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι το περιεχόμενο της θυρίδας είναι παράνομο – όταν, δηλαδή, κάποιος διαθέτει όπλα ή χρήματα που προέρχονται από παράνομη δραστηριότητα, φοροδιαφυγή κ.λπ.

Φυλάκιση (!) τουλάχιστονδύο έτη για φοροδιαφυγή

Δρακόντειες ποινές, όπως φυλάκιση και δήμευση περιουσίας, για όσους φοροδιαφεύγουν προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει ειδικές διατάξεις που χαρακτηρίζουν τη φοροδιαφυγή «έγκλημα». Από την άλλη πλευρά, όμως, κάποια από τα βαριά πρόστιμα της Εφορίας εκλογικεύονται! Συγκεκριμένα, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει τα εξής:

 • Θεωρείται ότι πραγματοποιεί «έγκλημα» όποιος με πρόθεση αποκρύπτει εισοδήματα, στοιχεία και ειδικά όταν δεν υποβάλλει δήλωση για οποιοδήποτε είδος φορολογίας. Επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών για την αποφυγή πληρωμής φόρου πάνω από 100.000 ευρώ ή άνω των 50.000 ευρώ, εφόσον πρόκειται για ΦΠΑ. Λαμβάνονται προληπτικά μέτρα διασφάλισης των εσόδων του Δημοσίου (δήμευση περιουσίας) σε βάρος όσων εντοπίζονται να έχουν φοροδιαφύγει με ποσά άνω των 150.000 ευρώ.
 • Δεν αναστέλλεται η ποινική διαδικασία ακόμη και αν ο φορολογούμενος υποβάλει ενδικοφανή προσφυγή.
 • Καταργούνται τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες για τη μη έκδοση ή την ανακριβή έκδοση αποδείξεων και λοιπών φορολογικών στοιχείων. Τα πρόστιμα αυτά ανέρχονταν σε 250 ευρώ ανά μη εκδοθείσα ή ανακριβώς εκδοθείσα απόδειξη για όσους τηρούν βιβλία απλογραφικά (πρώην β΄ κατηγορία) και σε 500 ευρώ ανά μη εκδοθείσα ή ανακριβώς εκδοθείσα απόδειξη για όσους τηρούν βιβλία διπλογραφικά (πρώην γ΄ κατηγορία).
 • Το πρόστιμο που προβλέπεται σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης, από την οποία θα προέκυπτε υποχρέωση καταβολής φόρου, μειώνεται από το 100% στο 50% επί του ποσού του φόρου που αναλογεί στη μη υποβληθείσα δήλωση.

Αυξάνονται πέντε χρόνια τα όρια συνταξιοδότησης εκτός των Εν. Δυνάμεων

Αναδρομική αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης (και) στο Δημόσιο από τη 19η Αυγούστου 2015, που συνεπάγεται ότι θα χρειαστούν έως πέντε χρόνια παραπάνω για να βγει κανείς στη σύνταξη, πέναλτι 10% σε όσους επιλέξουν πρόωρη συνταξιοδότηση και κατάργηση διάφορων ευνοϊκών διατάξεων για ανασφάλιστους υπερήλικες, μηχανικούς του ΤΣΜΕΔΕ και ελεύθερους επαγγελματίες είναι οι κυριότερες επώδυνες ανατροπές που φέρνει στο ασφαλιστικό πεδίο το πολυνομοσχέδιο. Καλά νέα υπάρχουν, ωστόσο, για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού και του Πυροσβεστικού Σώματος, για τα οποία επανέρχεται το καθεστώς συνταξιοδότησης που είχε θεσπιστεί το 2010.

Ειδικότερα, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει:

1. Για τους δημοσίους υπαλλήλους:

 • Οσοι θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως τις 19 Αυγούστου 2015 εξαιρούνται από τις αυξήσεις ορίων ηλικίας στις περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης.
 • Οσοι επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα θα επιβαρυνθούν με 10% ποινή (πέναλτι) μείωσης της σύνταξής τους, ώσπου να συμπληρωθεί το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.
 • Το κατώτατο όριο σύνταξης που υπήρχε στις 19 Αυγούστου παραμένει αμετάβλητο έως το τέλος του 2021.
 • Το κατώτατο όριο σύνταξης (392 ευρώ) δεν έχει εφαρμογή για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από την υπηρεσία από 1ης Ιουλίου 2015 και μετά και δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους. Οι παραπάνω ασφαλισμένοι έως τη συμπλήρωση του προαναφερόμενου ορίου ηλικίας λαμβάνουν το ποσό της σύνταξης που αναλογεί στα έτη ασφάλισής τους κατά περίπτωση.

2. Για ΑΚΑΓΕ – επικουρικές συντάξεις:

 • Ο υπολογαριασμός του ΑΚΑΓΕ, που θεσπίστηκε για να καλύπτει τυχόν ελλείμματα στην επικουρική ασφάλιση, καταργείται, αυξάνοντας τις πιθανότητες νέων περικοπών στις επικουρικές συντάξεις.

3. Για ανασφάλιστους υπερήλικες, μηχανικούς ΤΣΜΕΔΕ, ελεύθερους επαγγελματίες:

 • Καταργούνται ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Στρατούλη (4331/2015), που προέβλεπαν, μεταξύ άλλων, επαναχορήγηση σύνταξης σε περίπου 20.000 ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαίωμα σε ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ να επιλέξουν υπαγωγή σε έως τρεις χαμηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες (δυνατότητα που είχαν αξιοποιήσει κυρίως μηχανικοί – ασφαλισμένοι στο ΤΣΜΕΔΕ), δυνατότητα σε περίπου 5.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ με χρέη έως 50.000 ευρώ να λάβουν σύνταξη με συμψηφισμό της οφειλής τους.

4. Για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού και του Πυροσβεστικού Σώματος:

 • Επανέρχεται σε ισχύ το καθεστώς συνταξιοδότησης του νόμου 3865/2010. Ετσι η σύνταξη θα χορηγείται είτε με τη συμπλήρωση 40 ετών προϋπηρεσίας είτε με τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας των 60 ετών, ενώ ορίζεται ότι δεν θα υποχρεώνονται να αποχωρήσουν από την υπηρεσία πριν από τη συμπλήρωση του 58ου έτους ηλικίας.

Αντιδράσεις από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Τέλος μπαίνει στη συναίνεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, όπως εκφράστηκε με την ψήφο που έδωσαν από κοινού στο Μνημόνιο 3. Τώρα (όπως φάνηκε και στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις) Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. έγιναν πάλι… αντιμνημονιακά κόμματα, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν νέους φόρους και υφεσιακά μέτρα!

Η Ν.Δ., διά του προέδρου της Ευάγγελου Μεϊμαράκη, δήλωσε ότι θα στηρίξει καθετί το οποίο θεωρεί θετικό, εποικοδομητικό, αναπτυξιακό, μεταρρυθμιστικό και θα αποδοκιμάσει κάθε μέτρο το οποίο είναι υφεσιακό, που είναι περικοπές και φόροι, μόνο και μόνο για να συντηρηθεί ένα αναποτελεσματικό, μεγάλο και φθαρμένο κράτος. «Αυτό, λοιπόν, θα φανεί στη Βουλή όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο, θα το διαβάσουμε και εκεί θα πάρουμε συγκεκριμένη θέση και άποψη» είπε.

Οσο για το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωσή του τονίζει ότι θα καταψηφίσει τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση και θα αφορούν νέους φόρους, που θα περιλαμβάνουν νέες επιβαρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους. Αντίθετα, η Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζει ότι θα στηρίξει διατάξεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Στην ίδια λογική κινήθηκε και η ΔΗΜ.ΑΡ., που με τοποθέτηση του προέδρου της (και βουλευτή μέσω του ΠΑΣΟΚ!) Χρ. Θεοχαρόπουλου ανακοίνωσε: «Η Δημοκρατική Αριστερά δεν θα υπερψηφίσει τα οικονομικά αναποτελεσματικά και κοινωνικά άδικα μέτρα που προέρχονται από την αδυναμία και σήμερα της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με αποτελεσματικό τρόπο».

Ετοιμοι για κινητοποιήσεις οι αγρότες

Τα πρώτα μπλόκα μετά τις εκλογές είναι έτοιμα να στηθούν. Αγρότες και κτηνοτρόφοι από τη βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία και την Αττική ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων και δήλωσαν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα, κατά των προωθούμενων φορολογικών μέτρων που θίγουν τον κλάδο τους. Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη, που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας στη Λάρισα, έλαβαν ομόφωνα την απόφαση για δυναμικές κινητοποιήσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν μαζική κάθοδο στην Αθήνα και κλείσιμο δρόμων, διότι, όπως τόνισαν, είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν σε καμία περίπτωση να εφαρμοστεί η «άδικη» και «βάναυση», όπως τη χαρακτήρισαν, φορολόγηση, που θα αποτελέσει «ταφόπλακα» για τον κλάδο τους. Η ακριβής ημερομηνία έναρξης των κινητοποιήσεων θα καθοριστεί το επόμενο διάστημα.

Τέλος, την ερχόμενη Κυριακή θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα αγροτική σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων. Οπως έχει ήδη επισημανθεί σε σχετική ανακοίνωση, θα ληφθούν αποφάσεις για την οργάνωση πανελλαδικών αγροτικών κινητοποιήσεων «ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της Ε.Ε. και της κυβέρνησης, ώστε να στηθεί ισχυρό μπλόκο στη φοροεπιδρομή σε βάρος των αγροτών και των κτηνοτρόφων».

«Αργός θάνατος» για τα εγχώρια φθηνά φάρμακα

Στη μέγγενη της τρόικας μπαίνουν τα φτηνά ελληνικά φάρμακα. Η κυβέρνηση συμπεριέλαβε στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα (άρθρο 12) διάταξη που ορίζει ότι θα πρέπει να μειωθούν κατά 50% οι τιμές όλων των φαρμάκων μετά τη λήξη ισχύος της πατέντας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι τιμές θα συμπιεστούν περαιτέρω και η παραγωγή των φτηνών φαρμάκων δεν θα είναι πλέον δυνατή. Σύμφωνα με τους φαρμακοβιομηχάνους, η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου συνεπάγεται πολύ χαμηλές τιμές μόνο στα παλαιά και φτηνά φάρμακα ελληνικής παραγωγής. Αυτό θα οδηγήσει στην απόσυρση και την υποκατάστασή τους από τα ακριβότερα.
Επίσης το μέτρο θα έχει ως συνέπεια να πλημμυρίσει η αγορά με ακριβά εισαγόμενα σκευάσματα, ενώ οι τιμές των ελληνικών γενοσήμων θα μειωθούν τόσο πολύ που οι φαρμακοβιομηχανίες θα αναγκαστούν να διακόψουν την κυκλοφορία τους. Η εφαρμογή της διάταξης του πολυνομοσχεδίου αναμένεται να επιφέρει καίριο πλήγμα στην εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου.

Ο νόμος για τα προαπαιτούμενα (άρθρο 13) περιλαμβάνει και ρυθμίσεις που αφορούν την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να επιλέγουν ελεύθερα προμηθευτή. Εξαίρεση αποτελούν οι περιοχές αρμοδιότητας των Εταιριών Παροχής Αερίου (Αττική, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία).

Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπονται επίσης οι όροι υπό τους οποίους θα προχωρήσει η διαγραφή των χρεών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τον ΟΣΕ, καθώς και του ΟΣΕ προς το ελληνικό Δημόσιο, ενώ ορίζεται πως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα εκτελεί δρομολόγια προς συγκεκριμένους προορισμούς ως υποχρέωση παροχής δημόσιας υπηρεσίας, με ετήσιο κόστος μέχρι 50.000.000 ετησίως μέχρι το 2020. Τέλος, συγκροτείται επιχειρησιακή συντονιστική επιτροπή για την αναδιοργάνωση των των Αστικών Συγκοινωνιών των Αθηνών.

{{-PCOUNT-}}29{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ