Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020

Παράπλευρες απώλειες από το πιστωτικό γεγονός!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Η κυβέρνηση ζήτησε νέα παράταση για τη δόση στο ΔΝΤ! Χάθηκαν και 16,2 δισ. από EFSF, ΕΚΤ

Νέα παράταση ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για τη δόση των 1,56 δισ. ευρώ, που έπρεπε να αποπληρώσει ως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα απόψε και η οποία προέκυψε από την ενοποίηση τεσσάρων δόσεων οι οποίες θα καταβάλλονταν στη διάρκεια του Ιουνίου. Ως αργά χθες τη νύχτα το ΔΝΤ δεν είχε αποσαφηνίσει τη στάση του, όμως αναλυτές θεωρούσαν εξαιρετικά δύσκολο να αποφύγει η Ελλάδα να χαρακτηριστεί ληξιπρόθεσμη από το Ταμείο.

Παράλληλα, χθες τα μεσάνυχτα έληξε το δεύτερο πρόγραμμα δανειακής στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), με αποτέλεσμα η χώρα μας να χάσει οριστικά τα 10,9 δισ. ευρώ που είχαν μεταφερθεί στην έδρα του EFSF στο Λουξεμβούργο και αποτελούσαν «μαξιλαράκι» για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς και την τελευταία δόση των 1,8 δισ. ευρώ που εκκρεμούσε να εκταμιευθεί για την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους πιστωτές της.

Τα βλέμματα στρέφονται πλέον στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που εκφράζονται φόβοι ότι θα αυξήσει το «κούρεμα» στα ενέχυρα (collaterals) με τα οποία οι ελληνικές τράπεζες αντλούν ρευστότητα από τον Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA). Χωρίς πρόγραμμα η Ελλάδα δεν μπορεί να εισπράξει επίσης τα 3,5 δισ. ευρώ από τις εκκρεμείς επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που είχε η ΕΚΤ.

Ως σήμερα μόνο 12 μη αναπτυγμένα κράτη είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΔΝΤ (Σουδάν, Περού, Λιβερία, Κονγκό, Σομαλία, Παναμάς, Ζάμπια, πρώην Γιουγκοσλαβία, Βιετνάμ, Ζιμπάμπουε, Ιράκ και Γουιάνα). Η μη αποπληρωμή δόσης προς το Ταμείο δεν θεωρείται μεν χρεοκοπία από τους οίκους αξιολόγησης, αλλά με βάση τη σύμβαση δανειοδότησης της Ελλάδας από τον EFSF αποτελεί πιστωτικό γεγονός, και ο Μηχανισμός Στήριξης αποκτά το δικαίωμα να ζητήσει την άμεση επιστροφή των 130,9 δισ. ευρώ που έχει δανείσει στη χώρα μας. Η Ελλάδα επίσης χάνει το δικαίωμα πρόσβασης στη δανειακή βοήθεια του ΔΝΤ. Αν περάσουν 18 μήνες χωρίς να εξοφληθεί η δόση θα ανασταλεί το δικαίωμα ψήφου και εκπροσώπησης της Ελλάδας στο Δ.Σ. του ΔΝΤ, ενώ σε βάθος 24 μηνών ξεκινά η διαδικασία για έξοδο της χώρας από το Ταμείο.

Στάση πληρωμών και προμηθειών σε επιχειρήσεις!

Με τις πρώτες πραγματικές ή εικονικές ελλείψεις προϊόντων να γίνονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ, με παραδείγματα το γάλα εβαπορέ και τα μακαρόνια, οι επιχειρήσεις λειτουργούν στη ζώνη του λυκόφωτος. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε ρόλο παρατηρητή και δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση που εξελίσσεται ανεξέλεγκτη. Παρατηρούνται ακυρώσεις κρατήσεων στον κλάδο του τουρισμού, οι εισαγωγικές επιχειρήσεις έχουν στην ουσία προχωρήσει σε στάση παραδόσεων, αφού δεν γνωρίζουν πότε θα μπορέσουν να πληρώσουν προμηθευτές εξωτερικού για τα προϊόντα που διακινούν και πολλές επιχειρήσεις δεν πλήρωσαν χθες τη μισθοδοσία, επικαλούμενες το κλείσιμο των τραπεζών.

Οι ξένοι προμηθευτές δεν εκτελούν τις παραγγελίες εάν δεν προπληρωθούν με μετρητά, ενώ η αδυναμία εξόφλησης επιταγών στερεί από την αγορά τα τελευταία ψήγματα ρευστότητας. Στην αγορά επισημαίνουν ότι σε καλύτερη θέση βρίσκονται οι εταιρίες που έχουν θυγατρικές στο εξωτερικό, καθώς και οι θυγατρικές πολυεθνικών οι οποίες μπορούν να πληρώσουν τους προμηθευτές μέσω τραπεζών εξωτερικού. Αν συνεχιστεί η κρίση, είναι βέβαιο ότι οι θυγατρικές των πολυεθνικών θα πάρουν τη θέση μεγάλων ελληνικών εταιριών. Την τάση τη δίνουν οι μεγάλοι όμιλοι ασφάλειας πιστώσεων, με τη γερμανική Euler να διατηρεί (μέχρι χθες) τα πιστωτικά όρια για παραδόσεις στην Ελλάδα, αλλά τη γαλλική Coface να τα ακυρώνει.

Στην αγορά ακινήτων πέφτουν βροχή οι ακυρώσεις συμβολαίων ακόμα και σε περιπτώσεις που ο υποψήφιος μισθωτής ή αγοραστής κινδυνεύει να χάσει την εγγύηση.
Οσο για την Επιτροπή Εγκρίσεων Εισαγωγών, που συγκροτήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι επιχειρηματίες υποστηρίζουν ότι θα ασχοληθεί κυρίως με εισαγωγές φαρμάκων, καθώς δεν έχει ούτε τους ανθρώπους ούτε την οργάνωση για να στηρίξει τους άλλους εισαγωγείς. Οι τελευταίοι επισημαίνουν ότι, για να λειτουργήσει η Ελλάδα όπως στο παρελθόν, έχει ανάγκη εισαγωγών που προσεγγίζουν σε αξία τα 4 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Βαρουφάκης: Το χρέος, κλειδί για λύση

 Η επίλυση του προβλήματος του χρέους είναι το «κλειδί» για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές μας, όπως παραδέχτηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος παράλληλα, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα «Telegraph», έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αν βρεθεί αντιμέτωπη με την πόρτα της εξόδου από την ευρωζώνη. Αυτή η δήλωση, πάντως, σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, δείχνοντας ότι ο άνθρωπος είναι στον δικό του κόσμο.

«Οταν θα μας έρθει αξιόπιστη πρόταση, που θα αφήνει και την υποψία έστω βιώσιμης λύσης για το χρέος, θα είμαστε οι πρώτοι που θα την εκμεταλλευθούμε. Δεν λέμε ”όχι” σε τίποτα. Εμείς θέλουμε βιώσιμη λύση. Αν δεν υπάρχει κάτι που να καθιστά το χρέος βιώσιμο, δεν είναι άξιο λόγου» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης. Ο ίδιος δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους χθες έξω από το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τη δόση των 1,56 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ και απάντησε κατηγορηματικά «όχι» στο ερώτημα αν θα αποπληρωθεί.

Στο μεταξύ, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε στην «Telegraph» ότι «θα σκεφτούμε την περίπτωση δικαστικών μέτρων στα ευρωπαϊκά δικαστήρια», καθώς «οι Συνθήκες της Ε.Ε. δεν προβλέπουν έξοδο από το ευρώ, την οποία αρνούμαστε να διανοηθούμε. Η θέση μας στην ευρωζώνη είναι αδιαπραγμάτευτη».

«Πάγωσαν» και οι πληρωμές των φόρων

Σε παράταση όλων των προθεσμιών πληρωμής φόρων οδήγησε η στάση πληρωμών από τους φορολογουμένους λόγω των δραματικών εξελίξεων. Χθες η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικ. Σαββαΐδου ανακοίνωσε ότι οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών παρατείνονται έως και την τρίτη εργάσιμη ημέρα από τη λήξη της εν λόγω τραπεζικής αργίας. Κατά το διάστημα που διαρκεί η τραπεζική αργία δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση με τόκους, πρόστιμα, προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής των κάθε είδους φορολογικών οφειλών, των οποίων οι προθεσμίες καταβολής λήγουν σε ημέρα τραπεζικής αργίας.

Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν εικόνα ερημοποίησης σε κρατικά ταμεία, η οποία οδηγεί σε πλήρες αδιέξοδο την εκτέλεση του Προϋπολογισμού. Να σημειωθεί ότι η πρόβλεψη για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού ήταν να εισπραχθούν τον Ιούνιο περίπου 4 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο είναι αδύνατον να εισπραχθεί.

Τα παρακάτω χαρακτηριστικά είναι ενδεικτικά της κατάστασης που βιώνει το Δημόσιο και συνολικά η χώρα:
– Τα ταμεία των Εφοριών λειτούργησαν, ωστόσο οι ελάχιστοι φορολογούμενοι που εμφανίστηκαν προτίμησαν να ρωτήσουν αν μπορούν να πληρώσουν παρά να προχωρήσουν στην πληρωμή των υποχρεώσεών τους.
– Πολλές επιχειρήσεις δεν κατέβαλαν φορολογικές υποχρεώσεις, όπως ΦΠΑ μηνός Μαΐου και Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών.
– Μετρημένες στα δάχτυλα ήταν και οι πληρωμές δόσεων για τη ρύθμιση των 100 δόσεων.
– Πάγωσε η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Στ. Κράλογλου

Μέρκελ: Η πόρτα (των συνομιλιών)παραμένει ανοιχτή

Με τη φράση «η πόρτα για διαπραγματεύσεις είναι ανοιχτή, αλλά το πρόγραμμα λήγει τα μεσάνυχτα», η Ανγκελα Μέρκελ έδωσε χθες το μεσημέρι το σήμα για την εκκίνηση ενός ύστατου γύρου συνομιλιών.
«To ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας εκπνέει σήμερα τα μεσάνυχτα και έως τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις πως δεν θα λήξει» δήλωσε στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος.
Στις επίμονες ερωτήσεις, πάντως, για το τι εννοεί με τη φράση «η πόρτα παραμένει ανοιχτή» για τη χώρα, απάντησε ότι δεν μπορεί να πει τίποτα παραπάνω.
Εξαιτίας της νυχτερινής προσπάθειας των Αλέξη Τσίπρα και Ζ. Κ .Γιούνκερ για τη διαμόρφωση νέας πρότασης, η κυρία Μέρκελ σχολίασε ότι δεν γνωρίζει την ύπαρξη ενός νέου σχεδίου των δανειστών, πέραν της πρότασης που βρισκόταν στο τραπέζι την Παρασκευή.
Το απόγευμα, και μετά την επίσημη κατάθεση του ελληνικού αιτήματος στον ESM, η καγκελάριος διεμήνυσε ότι η συζήτηση επ’ αυτού θα γίνει μετά το δημοψήφισμα.

«Σαρώνουν» τα διαθέσιμα των Ταμείων

Τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των ασφαλιστικών οργανισμών επιστράτευσε το υπουργείο Εργασίας, σε μια προσπάθεια να βρει τα απαιτούμενα κονδύλια για να καταβάλει τις συντάξεις. Υπό την απειλή στις διοικήσεις των Ταμείων για τυχόν ποινικές κυρώσεις εάν δεν συμμορφωθούν με την εν λόγω απόφαση, ζητείται από αυτές η άμεση καταβολή των ταμειακών διαθεσίμων τους. Στην απόφαση που φέρει την υπογραφή του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη και του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη ζητείται από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) να μεταφερθούν υποχρεωτικά «τα πλεονάζοντα κεφάλαια» που διαθέτουν στο Κοινό Κεφάλαιο της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν καλυφθεί από τους ΦΚΑ οι τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Μάλιστα, στο κείμενο της απόφασης τονιζόταν ξεκάθαρα ότι αυτά τα πλεονάζοντα κεφάλαια θα έπρεπε να μεταφερθούν στην ΤτΕ το αργότερο έως χθες 30 Ιουνίου, ενδεικτικό του επείγοντος της διαδικασίας, λόγω της έλλειψης ρευστότητας που υπήρχε και ακόμα υπάρχει για την καταβολή των συντάξεων.

Αγωνία! Μπαίνει μόνο η μισή σύνταξη από τον ΟΑΕΕ

Μόλις τη μισή από τη σύνταξη που δικαιούνται θα μπορούν να δουν σήμερα μετά τις 11 το πρωί στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους οι 367.603 συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, καθώς υπάρχει «τρύπα» 120.000.000 ευρώ. Τα προβλήματα στην καταβολή των συντάξεων υπάρχουν και στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), αφού δεν καταβλήθηκαν χθες οι συντάξεις του πρώην Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων, που αφορούν 193.360 άτομα, (34.281.381 ευρώ).
Η καταβολή του υπόλοιπου μισού των συντάξεων του ΟΑΕΕ θα πραγματοποιηθεί τις αμέσως ερχόμενες ημέρες, λέει η διοίκηση του οργανισμού. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και για το ΤΕΑΔΥ.
Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να καταβληθούν οι συντάξεις, πρόβλημα ανέκυψε και με την απόδοση της εισφοράς υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), που χορηγεί εφάπαξ, ύψους 32.000.000 ευρώ, η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε χθες από το υπουργείο Οικονομικών.

Χθες το βράδυ επρόκειτο να πιστωθούν οι συντάξεις στους 686.812 συνταξιούχους του ΟΓΑ και από σήμερα θα μπορούν να χορηγούνται στους δικαιούχους, είτε από τους τραπεζικούς λογαριασμούς είτε από τα ΕΛ.ΤΑ. Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, με τα οποία έχει συμβληθεί το 66% των συνταξιούχων του ΟΓΑ ή 444.000 άτομα, θα μπορούν να αποδώσουν το σύνολο της σύνταξης και όχι μόνο τα 120 ευρώ που μπορούν να δίνουν οι τράπεζες από τα γκισέ.
Ενδεικτικό του προβλήματος ρευστότητας που υπάρχει είναι και το γεγονός ότι για να πιστωθούν χθες οι συντάξεις του πρώην ΤΑΠ-ΔΕΗ από το ΙΚΑ, οι οποίες αφορούν 37.240 δικαιούχους (51.152.475 ευρώ), χρειάστηκε να δοθεί εσωτερικό δάνειο 42.000.000 ευρώ από τα αποθεματικά του ίδιου Ταμείου.

Χθες, εξάλλου, πιστώθηκαν και τα 69.923.952 ευρώ στους 57.091 συνταξιούχους του πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ.

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η αίτηση για τα κλεμμένα αναδρομικά στον ΕΦΚΑ

Πρέπει να την καταθέσουν όλοι οι συνταξιούχοι Η «δημοκρατία» δημοσιεύει για τους αναγνώστες της την αίτηση θεραπείας την οποία θα πρέπει να καταθέσουν εντός διμήνου...

Η μεγάλη ελληνική υποχώρηση από την εθνική (της) κυριαρχία!

Μητσοτάκης - Παναγιωτόπουλος (από το βήμα της Βουλής) απεμπόλησαν το αναφαίρετο δικαίωμα για επέκταση στα 12 μίλια Είναι πλέον γεγονός η μεγάλη υποχώρηση της Ελλάδας...

Αισιοδοξία για το εμβόλιο της ASTRAZENECA – Αποτελεσματικό σε όλες τις ηλικίες

Καλά νέα από την Οξφόρδη Αισιόδοξα νέα φτάνουν από τα εργαστήρια του πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναφορικά με το πειραματικό εμβόλιο της AstraZeneca Plc, καθώς, όπως...

Συναγερμός! Ο Βουλευτής Σταύρος Κελέτσης βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό

Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε ο βουλευτής Εβρου της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Κελέτσης, αποτελώντας έτσι το δεύτερο κρούσμα εντός της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά τον...

Η ντροπή της Ελλάδας! Η Γιάννα προσκαλεσε τον Ερντογάν για το 1821

Επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι με τρικλοποδιά στο ΥΠΕΞ Έχουν περάσει μόλις λίγες ώρες που γράφτηκε -χωρίς διάψευση- η εξωφρενική πληροφορία και οι αρμόδιοι κάνουν ακόμα -κατά...