Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Παράθυρο από Βενιζέλο για λήψη και νέων μέτρων με αρχηγικό (money) show

Ευθείες βολές κατά της τρόικας αλλά και του προκατόχου του Γιώργου Παπακωνσταντίνου έριξε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Παράλληλα άφησε για άλλη μια φορά ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για τη λήψη νέων άγριων μέτρων λιτότητας εντός του 2012, ενώ υπέπεσε και σε ένα ατόπημα, αμφισβητώντας τη νοημοσύνη των Ελλήνων, λέγοντας προκλητικά ότι «ο κόσμος δεν καταλαβαίνει» όταν ο ίδιος λέει ότι η χώρα διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο. Μιλώντας με καθαρά αρχηγικό και προεκλογικό τόνο και ύφος, στο πλαίσιο της έκθεσης moneyshow στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός θέλησε, από τη μία, να βάλει σαφή υποψηφιότητα ηγεσίας όχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ αλλά και για τη χώρα και, από την άλλη, να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει άλλη πολιτική πέραν αυτής που εφαρμόζει ο ίδιος.

«Θα ρωτήσετε αν ήταν σωστές οι προβλέψεις του Μαΐου του 2010 που έκαναν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;» είπε ο υπουργός. «Οχι» απάντησε ο ίδιος. Πρόκειται για διαπίστωση που δεν εκθέτει μόνο την τρόικα, αλλά και αυτόν που διαπραγματεύτηκε μαζί της και προσυπέγραψε το Μνημόνιο, τα μέτρα του και τις προβλέψεις του, τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Προσερχόμενος στην έκθεση ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «για το 2011 και το 2012 έχουν νομοθετηθεί όλα τα μέτρα, αρκεί εμείς να είμαστε συνεπείς, οργανωμένοι και δίκαιοι». Με άλλα λόγια, αν υπάρξουν αποκλίσεις στις εισπράξεις, όπως είναι σχεδόν βέβαιο λόγω της εντεινόμενης ύφεσης της οικονομίας, τότε θα ληφθούν νέα μέτρα. Οσον αφορά τα νέα μέτρα-μαμούθ της τριετίας 2013-2015 που αποκαλύφθηκαν με την επικαιροποιημένη μορφή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, ο υπουργός επιχείρησε να τα υποβαθμίσει. Οπως είπε, το νέο Μεσοπρόθεσμο προβλέπει παρεμβάσεις -από το 2013 και μετά- που αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ, ενώ μέχρι τώρα λαμβάναμε μέτρα που αντιστοιχούσαν στο 3% του ΑΕΠ. Παράλληλα στέλνοντας το μήνυμα των φιλοδοξιών του είπε με νόημα ότι το στοίχημα της επόμενης ημέρας είναι το «στοίχημα της ηγεσίας».


Θα φέρει και νέο φορολογικό

 

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο και μάλιστα εντός της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Οπως είπε, «θα υπάρξει και το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα κατά τη διάρκεια του βίου της κυβέρνησης αυτής, γιατί ευτυχώς υπάρχει ευρεία σύμπτωση απόψεων επί της αρχής, επί των βασικών αρχών μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας». Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κατατεθεί τον Ιανουάριο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο με διατάξεις για την απλοποίηση της φορολογίας και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ