Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

«Παράθυρο» για μονιμοποίηση δασικών εκτάσεων που αφορούν τη δενδροκομεία

Θα μπορούν να λαμβάνουν επιδοτήσεις, σύμφωνα με τον Σ.ΦάμελλοΔιασφαλίζονται έστω και την τελευταία στιγμή οι επιδοτήσεις των πολιτών για εκμετάλλευση δασικών ειδών επί των εκτάσεων δασικού χαρακτήρα. Πρόκειται για εκτάσεις που εκμεταλλεύονται δενδροκομικά είδη όπως οι καστανιές, οι αγριελιές, οι καρυδιές ή άλλα δασικά είδη, οι οποίες τελούν σε νόμιμη εκμετάλλευση που προκύπτει από πράξεις της διοίκησης (όπως, για παράδειγμα, παραχωρητήρια).

Σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου, οι δικαιούχοι μπορούν να αιτούνται τη βεβαίωση από την αρμόδια υπηρεσία για τη νομιμότητα του υφιστάμενου καθεστώτος χρήσης της έκτασης, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιήσουν ενώπιον οποιασδήποτε Αρχής.

Σε διευκρινιστική εγκύκλιο που απέστειλε ο Σωκράτης Φάμελλος στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας και κοινοποιείται, μεταξύ άλλων, στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αποσαφηνίζεται ότι είναι δυνατές η δενδροκομική εκμετάλλευση και η επιδότηση εκτάσεων που στον δασικό χάρτη εμφανίζονται ως δασικές (με τον χαρακτήρα ΔΔ). Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, για αυτές τις εκτάσεις ο δασικός χάρτης δικαίως προσδίδει τον χαρακτήρα ΔΔ, δεν παύει όμως να υπάρχει νόμιμη χρήση αυτών και δύναται να είναι ενταγμένες, για παράδειγμα, και στο ΟΣΔΕ. Είχε προηγηθεί το τελευταίο δίμηνο η επίλυση άλλων προβλημάτων που ανέκυψαν κατά τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών σε 33 περιοχές της χώρας.

Μεταξύ αυτών το θέμα των αναδασωτέων περιοχών που δεν είχαν ποτέ δασικό χαρακτήρα και οι αναδασμοί γης, ενώ καθορίστηκε ότι οι νόμιμες πράξεις της διοίκησης (παραχωρητήρια, διανομές και αναδασμοί της αγροτικής νομοθεσίας) είναι σε ισχύ, δεν ανατρέπονται από τον δασικό χάρτη και δεν χρειάζεται καν η υποβολή αντίρρησης για αυτές τις περιπτώσεις. Σημειώνεται ότι όσοι υπέβαλαν αντίρρηση και κατέβαλαν εγκαίρως (μέχρι και προχθές) το αναλογούν τέλος έχουν περιθώριο μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη 5 Οκτωβρίου για την αποστολή του αποδεικτικού καταβολής του ειδικού τέλους αντιρρήσεων και των εγγράφων έννομου συμφέροντος.

Επίσης έχει δοθεί η δυνατότητα υποβολής αποδεικτικών, όπως τεχνικές εκθέσεις δασολόγων, κατά την εξέταση της αντίρρησης στις ειδικές επιτροπές, που θα συσταθούν το αμέσως προσεχές διάστημα.
Τέλος, πολίτες με εκτάσεις που αποτυπώνονται ως δασικές λόγω λάθους της διοίκησης έχουν τη δυνατότητα να ενημερώσουν σήμερα και αύριο τον διευθυντή Δασών για προφανές σφάλμα στον δασικό χάρτη, ώστε έως τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017 να διορθώσει τον χάρτη αυτεπάγγελτα.

Βασίλης Παπακωνσταντόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ