Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Πάρε την ευθύνη της ζωής σου

Μια απόφαση που θα πάρεις θα τη χαρείς, διότι θα είναι δική σου. Θα συνεργαστείς, βέβαια, με τον Θεό μα, τελικά, θα κάνεις ό,τι θέλεις εσύ

Από τον π.
Ανδρέα Κονάνο

Η ζωή είναι πέρα από λόγια, εκπομπές και διαβάσματα. Γι’ αυτό και λέω συχνά: «Αντε να τελειώσουμε κι αυτή την εκπομπή, για να συνεχίσουμε, αγαπητοί μου φίλοι, τη ζωή!» Αυτό που τώρα κάνεις, που ακούς και διαβάζεις τα «Αθέατα περάσματα», είναι μια παρένθεση κι ένα μικρό διάλειμμα στη ζωή σου. Δεν είναι όμως η ίδια η ζωή. Η ζωή είναι πολύ πιο σκληρή, πολύ πιο πεζή. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Εχει όμως και μεγαλύτερη γλύκα η ίδια η ζωή, διότι σχετίζεσαι με πραγματικούς ανθρώπους και όχι με ραδιόφωνα, βιβλία και CDs.

Στις ανθρώπινες σχέσεις παίζεται το μεγάλο παιχνίδι. Εκεί δίνεις εξετάσεις. Εκεί βλέπεις τη δυσκολία του χαρακτήρα σου αλλά και την ομορφιά σου. Κι όταν οι σχέσεις αυτές πετυχαίνουν, το χαίρεσαι ιδιαίτερα. Ο Χριστός μας δεν είπε μόνο λόγια, αλλά σχετίστηκε με ανθρώπους. Ιδιαίτερα με δώδεκα ανθρώπους, τους στενούς μαθητές Του. Αυτοί ήταν πολύ κοντινοί του. Καθημερινά ήταν ο Χριστός μαζί τους κι αυτοί μαζί Του. Τον έβλεπαν να τρώει, να περπατάει, να κοιμάται, να συζητάει, να θυμώνει στον ναό, να θαυματουργεί, να κηρύττει, να σταυρώνεται, να ανασταίνεται. Αλλά κι ο Χριστός έζησε τα πάντα κοντά στους μαθητές Του. Τους είδε σε όλη τη διάσταση της ζωής τους. Και στα πάθη τους και στα λάθη τους. Και στις καλές στιγμές τους αλλά και στις ταπεινές και εγωιστικές. Αυτό είναι ο άνθρωπος: ένα κράμα μεγαλείου, μικρότητας και αδυναμίας.

Αντε, λοιπόν, να τελειώσουμε, για να συνεχίσεις τη ζωή σου. Εκεί εύχομαι να τα καταφέρνεις! Θέλω να ξέρεις ότι διαβάζω τα μηνύματα που έρχονται και προσεύχομαι γι’ αυτά. Μα δεν απαντώ πάντα. Για δύο λόγους: πρώτον, διότι είναι πάρα πολλά. Και δεύτερον, διότι δεν έχω και κάτι να πω. Δεν έχω κάτι να πω σε κάποιον που ξέρω ότι αγωνίζεται.

Προσπαθείς και παλεύεις. Αρα, είσαι σε καλό δρόμο. Συνέχισε. Θα βρεις άκρη. Γι’ αυτό δεν απαντώ. Τη λύση που ζητάς δεν είναι καλό να σ’ τη δώσει άνθρωπος. Πρέπει να την προσεγγίσεις μόνος σου και μόνη σου. Είναι πολύ σημαντικό να πάρεις την ευθύνη της ζωής σου. Μια απόφαση που θα πάρεις με τον τρόπο αυτό, δηλαδή υπεύθυνα, θα τη χαρείς. Διότι θα είναι δική σου. Θα συνεργαστείς, βέβαια, με τον Θεό, θα σου πουν αγαπημένοι φίλοι τη γνώμη τους. Μα τι, τελικά, θα κάνεις δε θα το πει κανείς άλλος. Αυτό θα το πεις εσύ! Ποιο επάγγελμα θα διαλέξεις δεν θα σ’ το πω εγώ. Θα κάνω όμως προσευχή. Την ευθύνη για το ποιον ή ποια θα παντρευτείς δεν θα την αναλάβει κανένας άλλος παρά μόνο εσύ. Δεν θα σου πει κανείς: «Κάνε αυτό τον γάμο. Πάρε οπωσδήποτε αυτή την κοπέλα, επειδή σ’ το λέω εγώ». Διότι, αν αργότερα εσύ έχεις κάποια προβλήματα ή προκύψουν άλλες σοβαρές δυσκολίες, θα αντιδράσεις και θα πεις: «Εσύ φταις! Εσύ με έσπρωξες. Εσύ με πίεσες».

Από το βιβλίο του π. Ανδρ.
Κονάνου «Στο βάθος κήπος»

Από την Εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ