Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

«Παρελθόν» τα μπαϊπάς και τα στεντ

Ενα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη τεχνητών φλεβών και αρτηριών, που θα φέρουν επανάσταση στη θεραπεία των καρδιολογικών παθήσεων και του εγκεφαλικού, βρίσκονται ερευνητές στη Βρετανία!

Ομάδα επιστημόνων του πανεπιστημίου Κέμπριτζ ανέπτυξε και τους τρεις βασικούς τύπους κυττάρων που αποτελούν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που θα τους βοηθήσει να δημιουργήσουν αγγεία, τα οποία οι χειρουργοί θα εμφυτεύουν σε ασθενείς ως εναλλακτική θεραπεία του μπαϊπάς και των στεντ.

Επίσης, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ασθενείς με νεφρική διάλυση, σε μπαϊπάς σε φλέβες των ποδιών, καθώς και για την αποκατάσταση φραγμένων αρτηριών σε όσους έπειτα από ατύχημα κινδυνεύουν να χάσουν το πόδι τους.

Για τις έρευνές τους οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δερματικά κύτταρα των ασθενών, ώστε να αναπτύξουν διαφορετικούς τύπους αγγειακών λείων μυικών κυττάρων. Τον περασμένο Ιούνιο εταιρία βιοτεχνολογίας στην Καλιφόρνια κατάφερε να αναπτύξει πλήρη αιμοφόρα αγγεία στο εργαστήριο για πρώτη φορά και να τα τοποθετήσει σε τρεις ασθενείς με νεφρική διάλυση. Ομως η επιστημονική ομάδα του Κέμπριτζ είναι η πρώτη που ανέπτυξε περισσότερους τύπους αγγείων, που έχουν δυνατότητες πολλαπλών ιατρικών χρήσεων.

«Ενας τύπος αγγείου δεν είναι κατάλληλος για όλες τις θεραπείες. Πλέον έχουμε τα εργαλεία για να φτιάξουμε διαφορετικούς τύπους αγγείων, που θα είναι κατάλληλοι για κάθε ασθενή» εξηγεί ο δρ Σαντζέι Σίνια, που εργάζεται για τη μέθοδο εδώ και τέσσερα χρόνια.

Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για ένα πολύ σημαντικό βήμα στον συγκεκριμένο τομέα, που φαίνεται ότι θα τους οδηγήσει στην ανάπτυξη τεχνητής αρτηρίας είτε σε συνθήκες εργαστηρίου είτε από την έγχυση βλαστοκυττάρων στην καρδιά. Μάλιστα, σε αντίθεση με τη μέθοδο του Κέμπριτζ, άλλες απόπειρες δημιουργίας αγγείων έγιναν με τη χρήση πλάσματος, το οποίο συνήθως λαμβάνεται από ζώα και περιέχει χημικά που είναι τοξικά για τον άνθρωπο. Αυτό σημαίνει ότι η νέα μέθοδος εμπεριέχει λιγότερους κινδύνους για την υγεία και μειωμένες πιθανότητες απόρριψης των αγγείων από τον οργανισμό του ασθενούς.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ