Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

Παρέμβαση Σαμαρά για διάλογο με τους γιατρούς

Να ανοίξει άμεσα διάλογο με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, ακόμα και εν μέσω των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, ήταν η ρητή εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος μέχρι προχθές επέμενε ότι δεν συνδιαλέγεται με τους απεργούς και «εφόσον η κινητοποίηση τους συνεχιστεί, η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει χωρίς αυτούς». Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός «άδειασε» διακριτικά τον κ. Γεωργιάδη, στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του προεδρείου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Στη λήξη της συνάντησης, ο υπουργός… έριξε νερό στο κρασί του και κάλεσε τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ στο γραφείο του: «Εφόσον ο πρωθυπουργός ζητάει από έμενα και τον υφυπουργό Αντώνη Μπέζα να κάνουμε διάλογο τότε, μέσα στο πνεύμα των Χριστουγέννων, θα τους δεχθούμε σήμερα κιόλας, ακόμα κι αν κάνουν απεργία».

Ο κ. Γεωργιάδης μάλιστα είπε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, όμως οι μεταρρυθμίσεις για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) θα προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς και «οι γιατροί θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν την εργασία τους στο ΕΣΥ με τις εργασιακές συνθήκες του φορέα υποδοχής». Δηλαδή οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ που θα μετακινηθούν στα δημόσια νοσοκομεία θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (άρα θα κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία), όπως συμβαίνει με τους νοσοκομειακούς γιατρούς. «Δεν γίνεται να υπάρχουν γιατροί δύο ταχυτήτων μέσα στο ΕΣΥ» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Από την πλευρά τους, ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ Αθανάσιος Αποστολόπουλος και ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιάννης Χρονόπουλος, που συνάντησαν τον κ. Γεωργιάδη στο γραφείο του, του ζήτησαν 30 μέρες πίστωση χρόνου, καθώς παραμένουν τα τρία βασικά «αιτήματα-αγκάθια» που δεν δέχεται ο υπουργός, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει προθεσμία, επικαλούμενος ότι πιέζεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να στείλει τις διαπιστωτικές πράξεις διαθεσιμότητας, όπως είπε στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ κ. Αποστολόπουλος. Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ λένε «ναι» στην ενσωμάτωσή τους στο ΕΣΥ μόνο με σχέση πλήρους και όχι αποκλειστικής απασχόλησης (δηλαδή όπως ισχύει ήδη και στους γιατρούς των νοσοκομείων του ΙΚΑ που έκλεισαν και εντάχθηκαν στο ΕΣΥ). Επιπλέον ζητούν είσοδο στο ΕΣΥ με τον βαθμό του διευθυντή και διατήρηση των ειδικοτήτων στην ΠΦΥ.

Ωστόσο, η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Μη Αποκλειστικής Απασχόλησης αντέδρασε έντονα, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί να γίνεται συνεχώς αντικείμενο συζητήσεων η σύμβασή μας, διότι είμαστε χαμηλόμισθοι, χωρίς σύνταξη και εφάπαξ από το Δημόσιο»!

Σημειώνεται πάντως ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Γεωργιάδη να γίνει οικονομικοτεχνική μελέτη για το μισθολογικό κόστος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, που στην πλειονότητά τους είναι διευθυντές με πάνω από 20 χρόνια προϋπηρεσία στα πρώην πολυϊατρεία του ΙΚΑ.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ