Πέμπτη, 22 Απρ 2021

Πάρκινσον: Ενα βήμα πιο κοντά στη θεραπεία του

Ερευνητές του Ινστιτούτου Παστέρ κατάφεραν για πρώτη φορά να φτιάξουν στο εργαστήριο νευρώνες από κύτταρα του δέρματος ασθενών

Από τη
Ρίτα Μελά

Ελπίδες για τη δημιουργία νέων φαρμάκων που θα στοχεύουν στη θεραπεία της νόσου Πάρκινσον δίνει η έρευνα του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ. Ειδικότερα, οι ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν στο εργαστήριο νευρικά κύτταρα (νευρώνες) από κύτταρα ανθρώπινου δέρματος ασθενών με Πάρκινσον.

Αυτό το πέτυχαν με τη νέα τεχνολογική μέθοδο του κυτταρικού επαναπρογραμματισμού που ανέπτυξαν οι Ελληνες επιστήμονες του Ινστιτούτου Παστέρ, με την οποία μπορούν να γυρίσουν πίσω το «αναπτυξιακό ρολόι», προκειμένου να μοιάζουν με εμβρυικά βλαστικά κύτταρα.

«Αυτό σημαίνει ότι τα κύτταρα αυτά τα κατευθύνουμε να γίνουν νευρώνες, δηλαδή νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου. Για πρώτη φορά με την τεχνολογία αυτή μπορούμε να έχουμε στο εργαστήριο ανθρώπινους νευρώνες». Τα παραπάνω ανέφερε η διευθύντρια Ερευνών στο Τμήμα Νευροβιολογίας στο Εργαστήριο Κυτταρικής και Μοριακής Νευροβιολογίας του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ Ρεβέκκα Μάτσα στην παρουσίαση της ελπιδοφόρας έρευνας με θέμα «Πολυδύναμα επαγόμενα κύτταρα από ασθενείς με νόσο Πάρκινσον για αποκωδικοποίηση της νόσου», στο 1ο Συνέδριο Γονιδιακής Θεραπείας και Αναγεννητικής Ιατρικής, το οποίο διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη.

«Επειδή αυτοί οι νευρώνες προέρχονται από ασθενείς με Πάρκινσον τους μελετάμε για να δούμε τους μηχανισμούς, με τους οποίους αναπτύσσεται η νόσος. Στη συνέχεια, μας ενδιαφέρει να δούμε πώς μπορούμε να αναστρέψουμε τους φαινοτύπους που συνδέονται με την ασθένεια, δηλαδή ουσιαστικά να αναπτύξουμε νέα αποτελεσματικά φάρμακα για την ανίατη αυτή ασθένεια» συμπλήρωσε η κυρία Μάτσα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα πειραματόζωα με Πάρκινσον δεν αναπαράγουν τη συμπτωματολογία και την παθολογία της νόσου σε ικανοποιητικό βαθμό, όπως οι ανθρώπινοι νευρώνες και αυτή είναι η αιτία που καθυστερούν η έρευνα και η ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ