Κυριακή, 11 Απρίλιος 2021

«Part time» και για το Δημόσιο!

Κάθε είδους λύση εξετάζουν στην κυβέρνηση για να μειώσουν το κόστος στο Δημόσιο. Μάλιστα, στο τραπέζι έπεσε ακόμη και η πρόταση για εκ περιτροπής εργασία των δημοσίων υπαλλήλων, με περικοπή του μισθού τους κατά 30%. Ετσι θεωρούν στην κυβέρνηση ότι από τη μια θα μειώσουν το κόστος και από την άλλη θα περιορίσουν τις απώλειες των εργαζομένων, αν εφαρμοστεί το σχέδιο της εφεδρείας.

Το σενάριο που συζητείται, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν χθες το φως το δημοσιότητας, προβλέπει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα εργάζονται τρεις εβδομάδες τον μήνα και θα λαμβάνουν μειωμένο μισθό. Η σκέψη έπεσε στο τραπέζι με στόχο να περιοριστούν οι αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει τα σενάρια για την επιστροφή της εφεδρείας, αλλά παραμένει άγνωστο αν μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς θα υπάρξουν ισχυρές διαφωνίες, αλλά πιθανότατα και συνταγματικά κωλύματα.

Γι’ αυτό στην κυβέρνηση προσανατολίζονται σε εθελοντικές εκδοχές του μέτρου, απευθυνόμενοι κυρίως σε κατηγορίες όπως είναι οι εργαζόμενες μητέρες με ανήλικα παιδιά ή κάποιες άλλες ομάδες που έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα.

Το υπό συζήτηση πάντως σχέδιο δεν αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά σε πρώτη φάση μόνο εκείνους που η απουσία τους δεν θα δημιουργούσε προβλήματα στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και στις συναλλαγές που έχει το κράτος με τους πολίτες. Στην ουσία οι υπουργοί καλούνται να μετρήσουν ποιο από τα δύο σενάρια (εφεδρεία ή εκ περιτροπής εργασία) θα έχει λιγότερες αντιδράσεις τόσο μεταξύ των εργαζομένων όσο και μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Απλώς υποστηρίζουν ότι η εκ περιτροπής εργασία δεν είναι τόσο σκληρό μέτρο όσο η εφεδρεία, καθώς η περικοπή του μισθού φτάνει το 30%, λιγότερο από αυτό της εφεδρείας, που ξεπερνά το 50%!

Αυτός είναι και ο λόγος που συνεχίζεται η αξιολόγηση των δομών του κράτους και μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχει ξεκινήσει και η διαδικασία για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με τη συνδρομή του ΑΣΕΠ.

Από τη μεριά της πάντως η τρόικα επιμένει στη μείωση του κόστους στον δημόσιο τομέα, άρα απολύσεις ή εφεδρεία, και γι’ αυτό έχει ενταχθεί στο σχέδιο των μέτρων των 11,6 δισ. που αναμένεται να ανακοινωθεί τις ερχόμενες ημέρες.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ