Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

«Πάρτι» με δημόσιο χρήμα

Στο εδώλιο στελέχη του ΥΠ.ΕΞ. και του ΟΕΕΚ για φαγοπότι 1.000.000 ευρώ

Ρεπορτάζ
Βάσω Παλαιού

Κακουργηματικές κατηγορίες σε βάρος στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών την περίοδο 2004-2006, καθώς και των επικεφαλής του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) απήγγειλε η Εισαγγελία Διαφθοράς για δύο υποθέσεις διασπάθισης δημόσιου χρήματος.

Η πρώτη αφορά την αμερικανική ΜΚΟ German Marshall Fund. Η Εισαγγελία Διαφθοράς ερεύνησε χρηματοδότηση 600.000 ευρώ προς τη ΜΚΟ, την περίοδο 2004-2006, μέσω ενταλμάτων προπληρωμής, που καταβλήθηκαν από την ελληνική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.

Οι εισαγγελείς Διαφθοράς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ΜΚΟ χρηματοδοτήθηκε με βάση διάταξη που αφορούσε δαπάνες βοήθειας προς ξένες χώρες λόγω θεομηνιών ή πολεμικών γεγονότων για απροσδιόριστες αναπτυξιακές δράσεις. Η κίνηση έγινε χωρίς έλεγχο για το πού κατέληξαν τα 600.000 ευρώ και χωρίς καμία ανάγκηγια έκδοση χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής.

Η Εισαγγελία Διαφθοράς άσκησε δίωξη σε βάρος 11 υπαλλήλων του ΥΠ.ΕΞ. για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, με την επιβαρυντική περίσταση περί καταχραστών του Δημοσίου, ενώ αντίγραφα της δικογραφίας διαβιβάστηκαν στη Βουλή για να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών.

Η δεύτερη δικογραφία αφορά χρηματοδότηση 400.000 ευρώ στον ΟΕΕΚ, το 2005, για δύο αναπτυξιακά προγράμματα. Τα χρήματα εισπράχθηκαν έως το 2006, ωστόσο τα προγράμματα τα οποία έπρεπε να ολοκληρωθούν έως το 2008 δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Επιπλέον, το ποσό των 400.000 ευρώ παρακρατήθηκε και δεν επιστράφηκε, αν και επανειλημμένως ζητήθηκε η επιστροφή του από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Για την υπόθεση ασκήθηκε δίωξη για υπεξαίρεση στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος των τότε διοικούντων τον ΟΕΕΚ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ