Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020

Πάρτι συμβούλων για το ξεπούλημα

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Σε νέα ομοβροντία προκηρύξεων επιλογής συμβούλων για ιδιωτικοποιήσεις ή άλλα έργα προχώρησε την τελευταία εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών. Ετσι, χωρίς να έχει πωληθεί ούτε μία δημόσια επιχείρηση επί σχεδόν δύο χρόνια, η κυβέρνηση έχει αναθέσει σε περίπου 50 διεθνείς ή εγχώριες εταιρίες συμβουλευτικό ρόλο για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων!

Μάλιστα, αν λάβει κανείς υπόψη τις προβλέψεις της περίφημης «Διαύγειας» (για τη δημοσίευση αποφάσεων του Δημοσίου που αφορούν τη διαχείριση δημόσιου χρήματος), όλες οι αποφάσεις επιλογής τους είναι άκυρες. Σε όλες τις περιπτώσεις οι σύμβουλοι προσελήφθησαν με απευθείας ανάθεση και χωρίς να δημοσιοποιηθεί η αμοιβή τους. Ετσι μπορεί κάποιος να υποστηρίξει -αν θυμηθεί τις τυμπανοκρουσίες περί διαφάνειας- ότι ο κολοσσός Lazard που διαπραγματεύεται εδώ και μήνες με τους πιστωτές της Ελλάδας έχει επιλεγεί παράτυπα. Το 2003, όταν η κυβέρνηση της Αργεντινής είχε προσλάβει τη Lazard για τον ίδιο λόγο, η αμοιβή της (190.000 δολάρια τον μήνα) είχε ανακοινωθεί στους φορολογουμένους.

Στην περίπτωση της Ελλάδας το συνολικό κόστος της δαπάνης για τους δεκάδες συμβούλους παραμένει άγνωστο, αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι θα κινηθεί μεταξύ 100.000.000 και 200.000.000 ευρώ. Και αυτό γιατί αρκετοί σύμβουλοι έχουν προσληφθεί εδώ και μήνες, χωρίς να προχωρά το έργο (η ιδιωτικοποίηση του δημόσιου φορέα) που έχουν αναλάβει.

Επιπλέον, ακόμα και στελέχη επενδυτικών τραπεζών και εταιριών συμβούλων αδυνατούν να καταλάβουν γιατί η κυβέρνηση προσλαμβάνει δύο και τρεις διαφορετικούς συμβούλους για την ίδια ιδιωτικοποίηση. Στο πρόγραμμα υπάρχουν έργα για τα οποία έχουν επιλεγεί τρεις και τέσσερις διαφορετικοί σύμβουλοι, ενώ για κάποια περισσότερο κρίσιμα έχουν προσληφθεί ένας ή δύο. Τελευταίο κρούσμα το Ελληνικό, όπου ήδη έχουν προσληφθεί τρεις σύμβουλοι για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου. Στα τέλη Αυγούστου η κυβέρνηση προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος για έναν ακόμα! Πρόκειται για τον νομικό σύμβουλο ο οποίος θα προσληφθεί πάλι μέσω κλειστής διαδικασίας. Ηδη λειτουργούν ως σύμβουλοι για το Ελληνικό η Citigroup Global Markets, η Τράπεζα Πειραιώς και η Barcelona Strategical Urban Systems του Ισπανού αρχιτέκτονα Αθεμπίγιο.

Για την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου, σχέδιο που παρουσιάζει μεγάλη καθυστέρηση, επελέγησαν επτά ελληνικές τράπεζες. Για την πώληση της ΔΕΠΑ έχουν επιλεγεί τρεις επενδυτικοί σύμβουλοι και δύο νομικά γραφεία. Για την πώληση των τεσσάρων Airbus της πρώην Ολυμπιακής το Δημόσιο προσέλαβε τη Lazard, έναν νομικό σύμβουλο και έναν «σύμβουλο αποτίμησης»! Σε ορισμένες περιπτώσεις προσλαμβάνονται νέοι σύμβουλοι για διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων που είχαν προχωρήσει στο παρελθόν, αλλά δεν ολοκληρώθηκαν.

Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για έναν ακόμη σύμβουλο που σχετίζεται με τον ΟΠΑΠ (ήδη έχουν επιλεγεί η Εθνική Τράπεζα και η Deutsche Bank για την επέκταση της σύμβασης με το Δημόσιο). Για τον ίδιο λόγο (την επέκταση της σύμβασης) το Δημόσιο ψάχνει και ανεξάρτητο αποτιμητή. Ο ίδιος θα αποτιμήσει και την αξία της άδειας για τα «φρουτάκια» που παραχωρεί το Δημόσιο στον ΟΠΑΠ. Στις 29 Αυγούστου δημοσιεύτηκε πρόσκληση για τον σύμβουλο πώλησης του 35,48% που κατέχει το Δημόσιο στα Ελληνικά Πετρέλαια. Στις 31 Αυγούστου βγήκαν άλλες δύο προσκλήσεις (με «ταρίφα» 190.000 ευρώ) για συμβούλους του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων: ο πρώτος για τη στρατηγική ιδιωτικοποιήσεων και ο δεύτερος για την εγκατάσταση συστήματος διαχείρισης εργασιών (project management).

Κορυφαίο παράδειγμα… διαφάνειας ήταν η πρόσληψη της βρετανικής CC&C από τη διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων ως συντονίστριας του συνολικού προγράμματος (μαζί με την Εθνική Τράπεζα). Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι η CC&C είχε ιδρυθεί στα τέλη Δεκεμβρίου με μετοχικό κεφάλαιο 1 λίρα, προκειμένου να διοριστεί από το παράθυρο ευνοούμενος της κυβέρνησης. Δεν διευκρινίστηκε ποτέ αν η εταιρία της μιας λίρας ήταν επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου ή του τέως υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Εως 50.000 € τον μήνα για την Επικοινωνία του Ταμείου

Εως και 50.000 τον μήνα για σύμβουλο δημοσίων σχέσεων δίνει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, έστω και αν δεν έχει προχωρήσει σε καμία ιδιωτικοποίηση, ενώ ακόμα παραμένει χωρίς γραφεία και για την επικοινωνία με τον έξω κόσμο χρησιμοποιεί το γνωστό Gmail, το δωρεάν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Google. Από την προκήρυξη για την επιλογή εταιρίας δημοσίων σχέσεων, που δημοσιεύτηκε στις 26 Αυγούστου, προκύπτει ότι ο ανάδοχος μπορεί να λάβει έως και 150.000 ευρώ έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Με δεδομένο ότι οι προσφορές κατατίθενται έως τις 12 Σεπτεμβρίου, ο σύμβουλος επικοινωνίας δεν πρόκειται να εγκατασταθεί πριν από τον Οκτώβριο και συνεπώς μπορεί να αποκομίσει έως και 50.000 μηνιαίως για το ερχόμενο τρίμηνο. Ο σύμβουλος επικοινωνίας θα ασχοληθεί με το «λογότυπο» του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, την παραγωγή υλικού προώθησης και άλλων εντύπων, την παρακολούθηση των δημοσιευμάτων, αλλά και τη διαχείριση κρίσεων (crisis management).

Για να εγκατασταθεί ο σύμβουλος πρέπει πρώτα να εγκατασταθούν κανονικά η διοίκηση και ο μηχανισμός του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων στο κτίριο της οδού Ερμού. Χθες βγήκε και η προκήρυξη για τον εξοπλισμό γραφείου (γραφεία, καρέκλες, βιβλιοθήκες κ.λπ.) που θα απαιτηθεί με το προβλεπόμενο κόστος να φτάνει τα 70.000 ευρώ. Για εβδομάδες η διοίκηση του Ταμείου (δηλαδή ο διευθύνων σύμβουλος Κ. Μητρόπουλος και η γραμματέας του) στεγαζόταν στο κτίριο της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα επί της οδού Βουλής. Τώρα μπορεί να απέκτησαν χώρο (έστω χωρίς γραφεία…) αλλά πρέπει να περιμένουν για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Ετσι σε όλες τις προκηρύξεις οι υποψήφιοι για έργα στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων καλούνται να επικοινωνήσουν μέσω Gmail.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Κόψτε τις συντάξεις»! Νεοφιλελεύθερο αμόκ Πισσαρίδη

Στο στόχαστρο της (δήθεν επιστημονικής) επιτροπής συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι και αυτοαπασχολούμενοιΈνα νεοφιλελεύθερο σχέδιο με επιστημονικό προσωπείο φέρνει η κυβέρνηση, στη χειρότερη στιγμή για τη χώρα....

Νέα τέλη κυκλοφορίας για δυνατούς… λύτες λόγω ρύπων

Νέο πρότυπο μέτρησης για όποιο όχημα αποκτηθεί το νέο έτος. Ουδείς γνωρίζει ποιος θα ενημερώνει τους αγοραστέςΆλλα τέλη κυκλοφορίας θα πληρώνουμε από το 2022,...

Έτοιμος να παραδώσει τη σκυτάλη ο Τραμπ!

Στην τελική ευθεία η αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο, όμως ο απερχόμενος πρόεδρος ετοιμάζεται για τα... δικαστήριαΦτάνοντας πιο κοντά από ποτέ στην παραδοχή της...

Θρίλερ με τη δολοφονία του 26χρονου στις Σπέτσες!

Για «ψευδομάρτυρες βαποράκια» κάνει λόγο ο πατέρας του κατηγορουμένου και γνωστός καθηγητής του ΜετσοβίουΟ 26χρονος που βρέθηκε να ψυχορραγεί σε ερημικό δρομάκι το βράδυ...

Δεν εισέπραξαν τα ψαλιδισμένα αναδρομικά 15.000 συνταξιούχοι

Το ΕΝΔΙΣΥ προσδιόριζε τον αριθμό των λαθών σε 80.000 συνταξιούχους, με το υπουργείο να αναγνωρίζει μόνο 65.000Την ολοκλήρωση της καταβολής των αναδρομικών λόγω...