Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

ΠΑΣΟΚ: Το φάντασμα του Ευ. Βενιζέλου!

Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, δήλωσε ότι φεύγει από την ηγεσία, αλλά παραμένει στην πολιτική γιατί είναι… «χρήσιμος»

«Απεταξάμην το παρελθόν»! Σε αυτήν τη φράση συμπυκνώνονται οι πολιτικές προθέσεις καθενός εκ των τριών υποψήφιων αρχηγών, μετά και τη λήξη των τριήμερων εργασιών του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Η Φώφη Γεννηματά και οι Ανδρέας Λοβέρδος και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος μπαίνουν από σήμερα και έως την επόμενη Κυριακή στη μάχη της καρέκλας, με στόχο τον θώκο του 4%, την ώρα πάντως που το «φάντασμα» του Ευάγγελου Βενιζέλου θα συνεχίσει να πλανάται, καθώς, όπως ο ίδιος υποστήριξε, δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή. Εξάλλου, θα παραμείνει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, με τον λόγο του τουλάχιστον αυτήν την κοινοβουλευτική περίοδο να έχει βαρύνουσα σημασία.

«Αποχωρώ από τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι από την πολιτική, όχι από την ευθύνη μου, όχι από τον αγώνα για τη χώρα, όχι από τη σχέση με την Ιστορία» είπε το Σάββατο ο κ. Βενιζέλος, ενώπιον της συζύγου του και της θυγατέρας του, που παρακολουθούσαν από την πρώτη σειρά. Από την τελευταία ομιλία του ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας άφησε στην άκρη την αυτοκριτική, ισχυριζόμενος ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ήταν ο αποδιοπομπαίος τράγος. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει τη συνολική ευθύνη, υποστήριξε ότι ο ίδιος πλήρωσε μεγάλο πολιτικό κόστος από την «ηθική και πολιτική καταιγίδα» της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου. Υποστήριξε επίσης ότι του ζητήθηκαν ευθύνες για τη δεκαετία του 1980 (όταν ήταν στο πανεπιστήμιο και όχι στην κυβέρνηση), για τον Κώστα Σημίτη (ενώ δεν ανήκε στον στενό πυρήνα των συνεργατών του), με εξαίρεση ένα μικρό χρονικό διάστημα, ενώ επί Γιώργου Παπανδρέου τον αντιμετώπισαν ως «αναγκαίο κακό» και ως εσωκομματικό του αντίπαλο.

Από την πλευρά τους, οι τρεις υποψήφιοι αρχηγοί απέφυγαν να επιρρίψουν ευθύνες στον οποιονδήποτε, προκειμένου να μη χάσουν ψήφους. Η Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για «μια νέα αρχή, με συνένωση δυνάμεων και μετεξέλιξη της παράταξης, ώστε να εκφράσει τον υπαρκτό χώρο της σοσιαλδημοκρατίας», ο Ο. Κωνσταντινόπουλος μίλησε για μετασχηματισμό του κόμματος, ειδάλλως θα επέλθει ο αφανισμός, ενώ ο Α. Λοβέρδος ζήτησε να αλλάξει ο Μανωλιός και να βάλει τα ρούχα του αλλιώς, δηλαδή να αλλάξει το όνομα του ΠΑΣΟΚ και να γίνει ΠΑΣΟΚ Δημοκρατική Παράταξη, και το ενιαίο συνέδριο του κόμματος της Κεντροαριστεράς να γίνει μέσα στο 2015.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία του συνεδρίου, χθες εξελέγη η νέα Κεντρική Επιτροπή και το Σάββατο «πέρασε» και τυπικά η εκλογή προέδρου από τη βάση και όχι από το συνέδριο. Τέλος, αποφασίστηκε να υπάρχει ασυμβίβαστο του γραμματέα του κόμματος με τη θέση του ευρωβουλευτή ή με άλλο κυβερνητικό πόστο.

Αλέξανδρος Διαμάντης

Στην τελική ευθεία Γεννηματά, Λοβέρδος, Κωνσταντινόπουλος

Η μόνη σχέση που είχε το τριήμερο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ με τα προηγούμενα ήταν το όνομά του! Κόσμος ελάχιστος, εντάσεις ελάχιστες, φωνές ακόμα λιγότερες, ενώ στην πλειονότητά της η νέα γενιά απείχε!
Τη… διαφορά έκαναν η ευρωβουλευτής του κόμματος Εύα Καϊλή, η οποία με μια κατακόκκινη φούστα συγκέντρωσε τα βλέμματα πάνω της, αλλά και ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος με το γνωστό ύφος του διαφώνησε με τον Χρ. Πρωτόπαπα αλλά και με τον προεδρεύοντα Τάκη Ρήγα για διαδικαστικά θέματα. Λίγο έλειψε, μάλιστα, να αποχωρήσει (αν και βγήκε για λίγα λεπτά έξω από το κλειστό του Πανελληνίου), φωνάζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται. Επίσης, από τις διαδικασίες του συνεδρίου ξεχώρισε η αδυναμία του Θανάση Χειμωνά να συγκεντρώσει τις απαραίτητες υπογραφές από τους συνέδρους προκειμένου το επόμενο Σαββατοκύριακο να μπει το όνομά του στην κάλπη για τη διεκδίκηση της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους επίδοξους προέδρους, το προβάδισμα (τουλάχιστον ανάμεσα στους συνέδρους) έχει η Φώφη Γεννηματά, η οποία παρουσίασε 670 υπογραφές συνέδρων για την υποψηφιότητά της, με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο να λαμβάνει 317 και τον Ανδρέα Λοβέρδο να έρχεται τελευταίος και… καταϊδρωμένος με 300 υπογραφές. Να σημειωθεί, τέλος, ότι τα περισσότερα «πηγαδάκια» δεν είχαν ως θέμα συζήτησης το μέλλον αλλά το παρελθόν. Την κουβέντα αυτή πυροδότησε η ομιλία του Νίκου Σαλαγιάννη, που παρουσίασε τα οικονομικά στοιχεία του κόμματος, δείχνοντας ότι ο Γ. Παπανδρέου μαζί με τη χώρα οδήγησε στην πτώχευση και το ΠΑΣΟΚ.

Εδωσε χρώμα στο (μουντό) συνέδριο η κατακόκκινη φούστα της Εύας Καϊλή

Διχασμένοι εμφανίζονται οι βενιζελικοί της Θεσσαλονίκης εν όψει της μάχης της ερχόμενης Κυριακής για την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος. Ενώ είναι εμφανές το προβάδισμα που έχει αποκτήσει στον τοπικό κομματικό μηχανισμό η Φώφη Γεννηματά, δεν είναι λίγοι οι πασόκοι της Θεσσαλονίκης που θα επιλέξουν τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, ενώ κάποιοι μιλούν και για τριχοτόμηση του μπλοκ της Θεσσαλονίκης, μια και παλιά στελέχη του Βενιζέλου θα επιλέξουν στην κάλπη τον Ανδρέα Λοβέρδο. Τις εντυπώσεις, πάντως, στο συνέδριο κέρδισε και η Εύα Καϊλή, με το εντυπωσιακό κόκκινο φουστάνι που φορούσε.

Οπως φάνηκε και από τη συμπεριφορά των Θεσσαλονικέων συνέδρων στο συνέδριο και τη μάχη του σταυρού για την εκλογή της νέας Κ.Ε., η μάχη των εντυπώσεων, την οποία κατά γενική ομολογία κέρδισε η Φώφη Γεννηματά, επηρέασε και τη Θεσσαλονίκη. Από εδώ προέρχονται και αρκετοί σύνεδροι που θα τη στηρίξουν, όπως ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης (υπέγραψε για την υποψηφιότητά της), πολλοί από την ομάδα του Βασίλη Γερανίδη, όπως ο ίδιος ο πρώην βουλευτής και ο Αχιλλέας Μεταλούλης, αλλά και πολλοί από το συνδικαλιστικό μπλοκ, όπως ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουρλίδης, η παλιά γραμματέας του ΠΑΣΟΚ της Α΄ Θεσσαλονίκης Βάσω Βογιατζοπούλου, ενώ μεγάλο κομμάτι του κομματικού ΠΑΣΟΚ, όπως ο Χρήστος Παπαστεργίου και ο Χρόνης Μακρίδης, δεν δείχνει να έχει καταλήξει κάπου.

Στο πλευρό του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου έχει βρεθεί ο πολιτευτής της Α΄ Θεσσαλονίκης Αντώνης Σαουλίδης, που υπέγραψε την υποψηφιότητά του, αλλά και μια ομάδα νέων στελεχών, όπως ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Πέτρος Λεκάκης, ενώ ισχυρή εμφανίζεται και η ομάδα Ανδρουλάκη, με τους Νίκο Ξυλούρη, Πένυ Δαλαμπούρα και Εύα Καϊλή. Καθώς οι ομιλίες συνέδρων από τη Θεσσαλονίκη ήταν ελάχιστες, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε μία από τις εντυπωσιακές, σε ενδυματολογικό επίπεδο, παρουσίες στο συνέδριο. Η όμορφη Εύα εμφανίστηκε με ένα κόκκινο μακρύ φουστάνι και παρακολούθησε το συνέδριο δίπλα στον απερχόμενο γραμματέα του κόμματος.

Ν. Οικονόμου

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ