Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

Παταγώδης η αποτυχία για το ΠΕΔΥ

Σε ιδιωτικά κέντρα εκτελείται το 95% των παραπεμπτικών για εξετάσεις! 

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Χωρίς γιατρούς έμεινε το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) της χώρας, με συνέπεια το 95% των παραπεμπτικών για ιατρικές και διαγνωστικές εξετάσεις να εκτελείται σε ιδιωτικά κέντρα. Ολόκληρες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Ξάνθη, η Κεφαλλονιά, το Λασίθι, η Εδεσσα, δεν έχουν μονάδες, ενώ οι παιδίατροι, οι πνευμονολόγοι, οι ψυχίατροι και οι νευρολόγοι είναι σπάνιες ειδικότητες.

Συγκεκριμένα, τέσσερις στις 10 δομές του ΠΕΔΥ είναι εκτός λειτουργίας, καθώς δεν έχουν προσωπικό ή εξοπλισμό, με συνέπεια να μην εκτελούνται ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις.
Τα παραπάνω κατήγγειλαν χθες οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ) του πρώην ΙΚΑ και νυν ΕΟΠΥΥ. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠ Παναγιώτης Ψυχάρης, δεκάδες περιοχές δεν έχουν καρδιολόγους, παθολόγους, οφθαλμιάτρους, χειρουργούς ούτε στο ΠΕΔΥ αλλά ούτε και συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, με συνέπεια να πληρώνουν από την τσέπη τους ιδιώτες γιατρούς.

Στην Αττική περιοχές όπως η Δραπετσώνα, το Περιστέρι, η Καλλιθέα έχουν μείνει χωρίς μονάδες του ΠΕΔΥ.
Στην Κεφαλλονιά και στον νομό Λασιθίου το δημόσιο σύστημα υγείας δεν διαθέτει νευρολόγο και παιδίατρο. Στην Εδεσσα δεν υπάρχουν ούτε παιδίατρος ούτε παθολόγος.
Στον Εβρο δεν υπάρχουν παθολόγος, παιδίατρος, οφθαλμίατρος, νευρολόγος, ορθοπεδικός. Στο Κιλκίς οι πολίτες απευθύνονται σε ιδιώτες καρδιολόγους, παιδιάτρους, οφθαλμιάτρους.
Στην Ξάνθη υπάρχουν μόλις δύο γιατροί, ένας ακτινολόγος και ένας οδοντίατρος. Από τους 45 γιατρούς που απασχολούνταν στις δομές του ΠΕΔΥ Ξάνθης έχουν μείνει οκτώ. Ο νομός δεν έχει παιδίατρο, πνευμονολόγο, νευρολόγο, ψυχίατρο.

Αξίζει να τονιστεί ότι από τους 5.000 γιατρούς που απασχολούνταν στο ΠΕΔΥ το 2014 σήμερα απασχολούνται λιγότεροι από τους μισούς, περίπου 2.300 γιατροί. Οι άλλοι αποχώρησαν επί υπουργίας Αδ. Γεωργιάδη, όταν κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και ιδιωτικού ιατρείου.

Σημειώνεται ότι από τους 2.300 γιατρούς του ΠΕΔΥ οι μισοί απασχολούνται έχοντας κερδίσει δικαστικά μέτρα, αλλά παραμένουν απλήρωτοι τους τελευταίους μήνες, «γιατί το υπουργείο Υγείας δεν έχει μεριμνήσει και ενδιαφερθεί για την εξεύρεση κονδυλίων για την πληρωμή τους», όπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ