Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

Παυλόπουλος: «Να διδασκόμαστε από τον Κόντογλου, προκειμένου να υπερασπισθούμε τα ιερά του έθνους μας»

«Eκείνο που παραδίδει τον Φώτη Κόντογλου στην όποια αιωνιότητα αρμόζει στον άνθρωπο, είναι το πνεύμα του. Ένα πνεύμα που συντίθεται από τον χρωστήρα και την γραφίδα του. Είναι ακριβώς αυτό το πνεύμα, το οποίο κατατάσσει τον Φώτη Κόντογλου στην χορεία των αυθεντικών εκφραστών του ελληνικού πνεύματος, από τις αρχετυπικές του καταβολές ως τις ημέρες μας» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινιάζοντας στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, τη μεγάλη αναδρομική έκθεση «Φωτίου Κόντογλου Κυδωνιέως Φαντασία και χειρ», η οποία αποκαλύπτει όχι μόνον το ζωγραφικό έργο του καλλιτέχνη, αλλά φωτίζει για πρώτη φορά, την προσωπικότητά του ως λογοτέχνη, κριτικού, ερευνητή των βυζαντινών χρωμάτων και συντηρητή.

«Σήμερα, τιμάμε την μνήμη του. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Οφείλουμε να διδασκόμαστε αενάως απ’ αυτήν, προκειμένου να υπερασπισθούμε στο ακέραιο, ιδίως στους ταραγμένους καιρούς μας, τα ιερά και τα όσια του λαού μας και του έθνους μας» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 8 Μαΐου 2016, περιλαμβάνει 150 έργα και περισσότερα από 100 τεκμήρια, εκδόσεις, φωτογραφίες, χειρόγραφα, συμβόλαια, επιστολές, από τα Ιστορικά και Φωτογραφικά Αρχεία του Βυζαντινού Μουσείου και από αρχεία ιδιωτικών συλλογών.

Τα περισσότερα τεκμήρια προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του Φώτη Κόντογλου, το οποίο δωρήθηκε το 2014 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τους εγγονούς του καλλιτέχνη Παναγιώτη και Φώτη Μαρτίνο.

Από το πολύτιμο αυτό αρχείο εκτίθενται φωτογραφίες, επιφυλλίδες του στον ημερήσιο τύπο της εποχής, χειρόγραφα αδημοσίευτων κειμένων του, σημαντικά τεκμήρια από την αλληλογραφία του, συμβόλαια που αφορούν δημόσιες εκκλησιαστικές και ιδιωτικές παραγγελίες αγιογραφικών συνόλων, σημειώσεις και προσωπικές μελέτες σχετικές με θεολογικά και καλλιτεχνικά θέματα, δημοσιευμένα και αδημοσίευτα κείμενα, αλλά και μελέτες άλλων συγγραφέων για τον Φώτη Κόντογλου.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν επίσης ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης.

πηγή: news247.gr

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ