Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2021

Παυλόπουλος: Στα βήματα του Εθνάρχη εγκαινίασε την ΔΕΘ

Μήνυμα για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας έστειλε από το Βελλίδειο της Θεσσαλονίκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, εγκαινιάζοντας την 80ή ΔΕΘ. Ηταν κάτι που είχε ξανασυμβεί στο παρελθόν μόνο το 1980, όταν τα εγκαίνια είχε κάνει ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Στην ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος επέμεινε στην ανάγκη να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. «Η πορεία αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από την ευρωπαϊκή, εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης και εντός του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης. Μια πορεία την οποία οφείλουν να φέρουν σε πέρας ενωμένες, πέρα κι έξω από τις επιμέρους πολιτικές διαφορές τους, όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου που έχουν επιλέξει τον ευρωπαϊκό μας προσανατολισμό. Μια πορεία που πρέπει να παραμείνει αταλάντευτη κι αδιαπραγμάτευτη, ύστερα μάλιστα από την πικρή εμπειρία της τρέχουσας συγκυρίας» σημείωσε και αναφέρθηκε σε κάποιες ακραίες φωνές, που ζητούν να αρνηθεί η Ελλάδα την ευρωπαϊκή κληρονομιά της.

«Το να αποδεχθούμε μια τέτοια προοπτική θα ήταν σαν να αφαιρούσαμε από το ευρωπαϊκό ψηφιδωτό της δημοκρατίας και του πολιτισμού τις δικές μας ψηφίδες, οι οποίες είναι εκείνες που σχεδιάζουν το περίγραμμα, φτιάχνουν τον αρμό, δίνουν ρυθμό στο νόημα του σχεδίου» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος σχολίασε και το Μεταναστευτικό. «Μόνο σε συνεργασία με τους λαούς και τους θεσμούς της Ευρώπης η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει αυτήν την άνευ προηγουμένου έκρηξη των μεταναστευτικών ροών, υπό όρους που ταιριάζουν στην Ιστορία της και στον πολιτισμό της» σημείωσε.

Στην τελετή απηύθυνε χαιρετισμό η Βασιλική Θάνου, η οποία μία ώρα νωρίτερα είχε εγκαινιάσει την έκθεση με τις «Μαγεμένες», που αποτελούν τη φετινή ατραξιόν της Εκθεσης.

Οι εκλογές

Η υπηρεσιακή πρωθυπουργός, αφού διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή της θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε οι εκλογές να διενεργηθούν άψογα και πως θα σεβαστεί τις ήδη αναληφθείσες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις τις χώρας, αναφέρθηκε επίσης στο Μεταναστευτικό, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «εκρηκτική». Εξέφρασε, πάντως, την εκτίμηση ότι, μετά τα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση, θα επιταχυνθεί η αποσυμφόρηση των νησιών και θα ανακουφιστούν οι κοινωνίες που έχουν δεχθεί το κύριο βάρος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσία του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος παραβρέθηκε, όπως κάθε χρόνο, στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Ο πρώην πρωθυπουργός προσήλθε στην αίθουσα λίγο πριν ξεκινήσει η τελετή, κάθισε ανάμεσα στην υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου και την πρώην κυβερνητική εκπρόσωπο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη, ενώ δεκάδες ήταν οι πολίτες που έσπευσαν να τον χαιρετήσουν.

Παρ’ όλα αυτά, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι στη χθεσινή τελετή εγκαινίων έμειναν αρκετές καρέκλες κενές, αν και η εκδήλωση έγινε σε χώρο μικρότερο του συνηθισμένου στο Βελλίδειο. Παραβρέθηκαν ο αρχηγός του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, πολλοί υπουργοί, πρώην υπουργοί και βουλευτές, ενώ στην τελετή εγκαινίων μίλησαν ακόμη ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Φίλιππος Τσαλίδης και ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO Tάσος Τζίκας.

Νίκος Οικονόμου

Με λικέρ και γλυκό του κουταλιού υποδέχθηκε ο Ανθιμος τη Β. Θάνου

Με εθιμοτυπική επίσκεψη στον μητροπολίτη κ. Ανθιμο αλλά και σύσκεψη με τους φορείς της πόλης ξεκίνησε χθες το μεσημέρι την περιοδεία της στη Θεσσαλονίκη η νέα υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου.

Το μεσημέρι επισκέφθηκε τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, με αξιοσημείωτη τη διάρκεια της συνάντησης, που κράτησε περίπου μία ώρα. Κατά την υποδοχή της ο κ. Ανθιμος της δώρισε έναν χρυσό σταυρό, η κυρία Θάνου με τη σειρά της προσέφερε στον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης έναν ασημένιο δίσκο του Αγίου Γεωργίου από το Μουσείο Μπενάκη, ο οποίος χρονολογείται από το 1700, ενώ ήπιαν από ένα ποτήρι λικέρ και έφαγαν γλυκό του κουταλιού.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες τόσο ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Φίλιππος Τσαλίδης όσο και ο υπουργός Επικρατείας Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης η κυρία Θάνου ξεναγήθηκε στο Εκκλησιαστικό Μουσείο.
Αμέσως μετά ανηφόρισε στο Διοικητήριο, όπου είχε συνάντηση με τον κ. Τσαλίδη και προήδρευσε σε σύσκεψη εκπροσώπων των φορέων της Θεσσαλονίκης, όπου και άκουσε τα μεγάλα προβλήματα της πόλης και των επαγγελματιών της ευρύτερης περιοχής.

Πάντως η επίσκεψή της στην πόλη ξεκίνησε μάλλον αντισυμβατικά. Η νέα πρωθυπουργός έκανε μια βόλτα στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Επισκέφθηκε για ψώνια το πολυκατάστημα Αttica επί της οδού Τσιμισκή, περπάτησε ως την πλατεία Αριστοτέλους και από την παραλία έφτασε με τα πόδια στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης για τη συνάντηση με τον κ. Ανθιμο. Μάλιστα φτάνοντας εκεί σχολίασε ότι περπατώντας στους δρόμους «πήρε ένα άρωμα Θεσσαλονίκης».

Ν. Οικονόμου

«Παρών» ο Ψωμιάδης με τα ανατομικά παπούτσια

«Παρών» με περίπτερο θα δηλώσει στη φετινή ΔΕΘ ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Ο πρώην περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας θα εκθέσει τα γνωστά ανατομικά παπούτσια, τα οποία διαφημίζει εδώ και καιρό μέσω τηλεμάρκετινγκ, στο πλαίσιο της 80ής ΔΕΘ. Μάλιστα, ετοίμασε την παρουσία του με κάθε λεπτομέρεια και θα εκθέσει τα ειδικά παπούτσια στο περίπτερο 4, και πιο συγκεκριμένα στο σταντ 50!

Η εταιρία όπου εδρεύει το στρατηγείο του κ. Ψωμιάδη και η οποία στεγάζεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης επί της οδού Φραγκίνη 7 πηγαίνει πολύ καλά, οι πωλήσεις το ίδιο, και ο κ. Ψωμιάδης, πέρα από τα επιχειρηματικά ενδιαφέροντά του, θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί ξανά με τους πολίτες εκεί όπου θα εκθέσει τα προϊόντα του.

Ενδιαφέρον θα έχει το αν οι πολιτικοί αρχηγοί που θα πραγματοποιήσουν τις βόλτες τους στους χώρους της ΔΕΘ θα περάσουν από το συγκεκριμένο περίπτερο για να συναντηθούν μαζί του και σε ποιους θα δώσει τα παπούτσια στο χέρι…

Συμμετέχουν ΕΥΑΘ, ΟΛΘ και ιδιωτικοί φορείς

Σύσσωμοι συμμετέχουν οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης στην 80ή ΔΕΘ, ενώ παρουσία έχουν και οι δύο δημόσιες εταιρίες της πόλης ΕΥΑΘ και ΟΛΘ Α.Ε. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες οι προσκλήσεις των εγκαινίων των περιπτέρων τους φτάνουν η μία μετά την άλλη, δείχνοντας ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον για τον θεσμό.

Στην 80ή ΔΕΘ θα συμμετάσχει με δικό του χώρο ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ενώ περίπτερα θα έχουν τόσο το Βιοτεχνικό όσο και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, που θα εγκαινιαστούν από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα. Δυναμική θα είναι και η παρουσία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης με 33 επιχειρήσεις-μέλη του. Το «παρών» θα δώσει επίσης η ΟΛΘ Α.Ε., το περίπτερο της οποίας θα εγκαινιάσει ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας – Θράκης) Φίλιππος Τσαλίδης.

Στο περίπτερο 15 θα φιλοξενηθεί στη φετινή ΔΕΘ η ΕΥΑΘ. Εκεί θα υπάρχει μια φυσική αναπαράσταση σύνδεσης υδροληψίας μέσα σε σκάμμα, η οποία θα «οδηγεί» σε ένα laptop με παραδείγματα story maps, παρουσίαση δηλαδή των δικτύων της εταιρίας με τη βοήθεια ψηφιακών χαρτών.

Με δικό της περίπτερο συμμετέχει και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με το σύνθημα «Περιφέρεια στην Πράξη». Μάλιστα, ο Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι η Περιφέρεια στηρίζει διαχρονικά τον θεσμό της ΔΕΘ και παρά τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες δεν θα μπορούσε να απουσιάσει από την 80ή, επετειακή διοργάνωση.

Γεμάτα τα ξενοδοχεία με κρατήσεις στο παρά ένα

Γεμάτα λόγω ΔΕΘ, αλλά με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, είναι τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, που αυτό το Σαββατοκύριακο έχουν πληρότητες 100%.Την ίδια ώρα πάντως τα εστιατόρια, και δη τα πιο επώνυμα, που άλλες χρονιές γίνονταν η πρώτη επιλογή των επισκεπτών -ειδικά των μεγαλόσχημων παραγόντων εξ Αθηνών-, βαράνε… μύγες και δεν έχουν καταλάβει ότι έρχεται ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Αλλωστε το προεκλογικό προφίλ πρέπει να κρατηθεί ταπεινό.

Το ασταθές πολιτικοοικονομικό περιβάλλον ανάγκασε πολύ κόσμο να αποφασίσει να κάνει την κράτησή του πριν από λίγες μέρες, όταν άλλες χρονιές οι κρατήσεις είχαν γίνει τουλάχιστον 20 μέρες πριν. Οπως σημειώνει μάλιστα στη «δημοκρατία» ο Κωνσταντίνος Τορνιβούκας, αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και ιδιοκτήτης των «City» και «Excelsior» στο κέντρο της πόλης -τα οποία είναι γεμάτα-, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι κρατήσεις θα γίνουν σήμερα για σήμερα.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, πρώτα γέμισαν τα ξενοδοχεία λιγότερων αστέρων, άρα και χαμηλότερων τιμών, και στη συνέχεια άρχισαν να γεμίζουν τα πεντάστερα. Οι πελάτες αυτές τις ημέρες είναι εκθέτες, εκπρόσωποι επιμελητηρίων, διεθνείς αποστολές, αλλά και άνθρωποι από το ευρύτερο πολιτικοσυνδικαλιστικό «σύμπαν».

Πληρότητα 100% γι’ αυτό και για το επόμενο Σαββατοκύριακο έχει και το «Makedonia Palace», το ταυτισμένο με το πολιτικό σκέλος της διοργάνωσης ξενοδοχείο. Οπως όμως λέει ο διευθυντής του Γιώργος Σπυρόπουλος, οι κρατήσεις έγιναν ουσιαστικά την τελευταία εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, τραγική χαρακτηρίζει την κατάσταση στα εστιατόρια ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστιατορίων, Καφέ, Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Γκόφας. Ο ίδιος λέει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι, ενώ ποτέ δεν έβαζε βαφτίσεις και γάμους το πρώτο Σαββατοκύριακο της Εκθεσης στο εστιατόριό του, τον Χαμόδρακα, αφού δεν υπήρχε ούτε καρέκλα, φέτος υπέκυψε στον πειρασμό.

Μαρία Μαθιοπούλου

Κλειστό (και σήμερα) το κέντρο της Θεσσαλονίκης λόγω συγκεντρώσεων

Απροσπέλαστο αναμένεται να είναι σήμερα, μετά το μεσημέρι, το κέντρο της Θεσσαλονίκης, λόγω των συγκεντρώσεων και των πορειών διαμαρτυρίας που προγραμματίστηκε να γίνουν στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Ολες οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 18.00. Ειδικότερα, το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου αναμένεται να είναι παρών και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και οι εργαζόμενοι των μεταλλείων της Κασσάνδρας πρόκειται να συγκεντρωθούν στο άγαλμα του Βενιζέλου. Στην Καμάρα δίνουν ραντεβού οι οργανώσεις και τα μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς καθώς και άτομα από τον αναρχικό χώρο.

Ελάχιστα μέτρα πιο ανατολικά, στην πλατεία Συντριβανιού, πρόκειται να συγκεντρωθούν μέλη της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Θεσσαλονίκης. Συγκέντρωση στην πλατεία της Αγίας Σοφίας σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν μέλη του κινήματος «Anti-gold», που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού στα μεταλλεία της Χαλκιδικής. Οι οπαδοί του Αρη δίνουν το δικό τους ραντεβού στις 6 το απόγευμα.

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις, η Τροχαία Θεσσαλονίκης λαμβάνει έκτακτα μέτρα. Μετά τις 15.00 το κέντρο της πόλης θα παραμείνει κλειστό για όλα τα οχήματα, ενώ σε κάποιους δρόμους ήδη από τα ξημερώματα απαγορεύεται η στάθμευση οχημάτων.

Θ. Χερχελετζής

Αναμένεται πυρετός στα μπουζούκια

Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης χωρίς… μπουζούκια δεν γίνεται! Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι πίστες της πόλης τα δύο Σαββατοκύριακα της ΔΕΘ αναμένεται να είναι ασφυκτικά γεμάτες και τα γαρίφαλα στα πρώτα τραπέζια να σχηματίζουν βουνά!

Το πιο «καυτό» σχήμα αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη είναι ο Αντώνης Ρέμος με τον Γιάννη Ζουγανέλη και τις Μέλισσες, στο νυχτερινό κέντρο Politia στην περιοχή του αεροδρομίου. Αντώνης Ρέμος και Γιάννης Ζουγανέλης υπόσχονται μοναδικές βραδιές κεφιού με πολλές εκπλήξεις και… ανατροπές, ενώ το σχήμα ολοκληρώνουν οι Κώστας Αγέρης, Στεφανία Ρίζου και Μάκης Δράκος, που θα ανοίγουν τις πιο καλοκαιρινές και διασκεδαστικές βραδιές της πόλης! Η τιμή φιάλης είναι στα 140 ευρώ.

Σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων, στο νυχτερινό κέντρο Μαμούνια στην περιοχή του αεροδρομίου, ο αγαπημένος Βαλάντης με την εκρηκτική Χριστίνα Κολέτσα ξεσηκώνουν έως τα ξημερώματα τη Θεσσαλονίκη, ανεβάζοντας στα τραπέζια μικρούς και μεγάλους! Η τιμή φιάλης είναι στα 120 ευρώ.

Ο Χρήστος Κωσταράς, ο Χρήστος Ανδρουλάκης, η Σοφία Δανέζη, η Εύα Βενέτη καθώς και άλλοι νέοι και ταλαντούχοι καλλιτέχνες, με πολλή διάθεση, ενέργεια, κέφι και πάθος, χαρίζουν όμορφες μουσικές βραδιές και ατέλειωτο χορό σε ένα ανατρεπτικό και νεανικό πρόγραμμα, φέρνοντας τα πάνω κάτω στη νυχτερινή διασκέδαση στη μουσική σκηνή του Banque Live Bar, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η τιμή φιάλης είναι στα 90 ευρώ.

Αρ. Μάτιος

{{-PCOUNT-}}45{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ