Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Πέφτει γέλιο στο Ecofin με τις πιρουέτες Βενιζέλου που είναι persona non grata

Ούτε ζωγραφιστό δεν θέλουν να βλέπουν στην Ευρώπη τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο θεωρούν εξαιρετικά ελλειμματικό ως υπουργό Οικονομικών για μια χώρα που κινδυνεύει να χρεοκοπήσει εντός της ευρωζώνης.

Οπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, οι συνάδελφοί του στο Ecofin έχουν «εντυπωσιαστεί» αρνητικά από την αδικαιολόγητη διαχυτικότητά του στις επαφές με τους άλλους υπουργούς, η οποία αντιμετωπίζεται συχνά πυκνά με αμηχανία από τους δεύτερους.

Η εικόνα του ευτραφούς Ευάγγελου Βενιζέλου, που επιχειρεί να φωτογραφηθεί είτε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε είτε με άλλους, είναι συνηθισμένη στα συμβούλια Ecofin, όπως συνηθισμένα είναι και τα χαμόγελα συγκατάβασης που σχηματίζονται στα πρόσωπα των συναδέλφων του.

Κοινός τόπος στις Βρυξέλλες είναι η αντίληψη ότι οι πιρουέτες του Ελληνα υπουργού απευθύνονται κατά βάση στο εσωτερικό της χώρας, όπου θέλει να προβάλλεται ως ισχυρός συνομιλητής των Ευρωπαίων, σε αντίθεση και με τον «ηττημένο» Γ. Παπανδρέου.

Οι «κουτόφραγκοι» πάντως, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θεωρούν τη συμπεριφορά του Ευ. Βενιζέλου σχεδόν αγοραία, που στα καθ’ ημάς θα μπορούσε να αντιστοιχηθεί με «συμπεριφορά καφενείου», η οποία ενισχύει αντί να εξομαλύνει τις αντιθέσεις.

Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι θεωρούν δύσκολο να συνεννοηθούν με τον ευφυή συνταγματολόγο, που πριν από λίγους μήνες έδιωξε με αστείες δικαιολογίες την τρόικα από την Ελλάδα ζητώντας πολιτική συμφωνία. Στη συνέχεια και χωρίς ντροπή ο ίδιος εκλιπαρούσε για επιστροφή του κλιμακίου στην Αθήνα.

Ο γαλλογερμανικός άξονας ανοιχτά πλέον δεν εμπιστεύεται τον Ευ. Βενιζέλο, ενώ ήταν έκπληξη πρώτου μεγέθους το πώς ο νέος πρωθυπουργός δεν πρότεινε ένα πρόσωπο της δικής τους εμπιστοσύνης για να εισέλθει στο οικονομικό επιτελείο.

Η δυσκολία να συνεργαστούν οι κοινοτικοί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο έχει ήδη διαμηνυθεί στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Πάντως και ο πρωθυπουργός γεύτηκε τα τερτίπια του υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο οποίος πρόσφατα με νυχτερινό non paper κατηγορούσε έμμεσα τον πρωθυπουργό ως άνθρωπο των τραπεζιτών που «αντιμάχεται» το «κούρεμα» του χρέους.

Εξαιρετικά χαμηλή είναι πάντως η εκτίμηση των Ευρωπαίων και για το πρόσωπο του υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που ενώ λέει πολλά στην πραγματικότητα δεν κάνει τίποτα για να απορροφηθούν οι πολυδιαφημιζόμενοι πόροι του ΕΣΠΑ. Στους εν αναμονή πόρους των 14 δισ. ευρώ αναφέρθηκε και ο Λουκάς Παπαδήμος προχθές στη Βουλή, υποσχόμενος και αυτός ότι θα χρησιμοποιηθούν για να αιμοδοτήσουν στο μέλλον την οικονομία.

Αναιμική εκτίμηση απολαμβάνει στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων και ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που θεωρείται ότι έκανε σοβαρά λάθη στη διαχείριση της κρίσης κυρίως στα αρχικά στάδια, όταν υποσχόταν αυξήσεις μεταφέροντας ένα λανθασμένο μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας.

Δ.Γ. Παπαδοκωστόπουλος


Εισήγηση-σοκ για ακόμα μεγαλύτερο «κούρεμα» που μπορεί να φτάσει το 70%!

Εισηγήσεις για «κούρεμα» του χρέους που μπορεί να φτάσει και στο 70% φτάνουν στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Η χώρα κινείται σε έναν δρόμο με άγνωστη κατάληξη και με μόνο γνωστό δεδομένο ότι θα αποκλειστεί από τις αγορές για πολλά χρόνια.

Η ελέγχουσα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα Black Rock Solutions έχει επισημάνει την ανάγκη να πάει η χώρα σε ένα μεγαλύτερο «κούρεμα» του χρέους, με στόχο «να σιγουρέψει» τις κινήσεις της.

Ανεπίσημες συζητήσεις για μεγαλύτερο «κούρεμα» γίνονται και εντός της Γερμανίας από διάφορα think tank, που ξεκινούν με την υπόθεση εργασίας ότι θα σημειωθούν καθυστερήσεις στην προώθηση του προγράμματος της 26ης Οκτωβρίου και άρα πολύ σύντομα θα υπάρχει η ανάγκη για μεγαλύτερο «κούρεμα».

Η πρόσφατη Teleconference του Λουκά Παπαδήμου με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας ήταν προσβλητική για τον Ελληνα πρωθυπουργό. Του επισημάνθηκε η ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα οι διαρθρωτικές αλλαγές και να τελειώσει όσο το δυνατό γρηγορότερα η υπόθεση της ψήφισης της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.

Την ίδια στιγμή πάντως που η Ελλάδα οδηγείται στο «κούρεμα» του χρέους, κάποιοι στο εσωτερικό της Ευρώπης παρομοιάζουν τη λύση του PSI με τον «υιό Εμπολα», που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο και κατόπιν απελευθερώθηκε στην κοινωνία.

Εξηγούν ότι αν το PSI είναι η λύση τότε όλο και περισσότεροι θα θελήσουν αύριο να ενταχθούν, με τραγικά αποτελέσματα για το τραπεζικό σύστημα της ευρωπαϊκής ενδοχώρας. Στην κατηγορία των υποψήφιων προς ένταξη χωρών συμπεριλαμβάνονται σήμερα η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία. Οι προαναφερόμενες, αν και χώρες του σκληρού πυρήνα της Ευρώπης, αντιμετωπίζονται σαν θύματα από τα hedge funds, που επιδιώκουν το γρήγορο «πέσιμο» των χωρών αυτών για να εισπράξουν τα CDS.


Και νέες απειλές Ρεν στον Αντ. Σαμαρά

Βήμα πίσω δεν κάνει η Κομισιόν στις προκλητικές για την εθνική υπερηφάνεια των Ελλήνων απαιτήσεις της για γραπτές δεσμεύσεις από μέρους της Ελλάδας σχετικά με την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου. Μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς απειλεί με μη καταβολή της 6ης δόσης στην περίπτωση που δεν υπάρξουν οι υπογραφές. Η προειδοποίηση, που απευθύνεται στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δώσει έγγραφες διαβεβαιώσεις διότι αυτό είναι εθνικά ταπεινωτικό, πήρε χθες τη μορφή της απειλής μη πραγματοποίησης της τηλεφωνικής διάσκεψης των υπουργών Οικονομικών (Eurogroup) που είχε προγραμματιστεί για αύριο. Να σημειωθεί ότι βασικό θέμα του Eurogroup ήταν η έγκριση καταβολής της 6ης δόσης.

Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Ολι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, δήλωσε χθες ότι το ζητούμενο είναι να πειστούν οι Ευρωπαίοι εταίροι για την ισχυρή δέσμευση της Ελλάδας, αλλά και για τις αποφάσεις που θα λάβουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας «ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στις επόμενες εκλογές».

Σύμφωνα με τον κ. Αλταφάζ, «το Eurogroup συνολικά περιμένει την Ελλάδα, τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, να παράσχει σαφείς και αδιαμφισβήτητες δεσμεύσεις για εφαρμογή της συμφωνίας, και το περιμένουμε αυτό εγγράφως». «Μιλάμε για ενυπόγραφη επιστολή» επισήμανε.

Νεκταρία Σταμούλη

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ