Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Πέφτει η «αυλαία» των πανελλαδικών (μετά τα δυσκολότερα θέματα Χημείας)

Με το μάθημα της Βιολογίας ολοκληρώνονται σήμερα οι εξετάσειςΜε το μάθημα της Βιολογίας ολοκληρώνονται σήμερα οι πανελλήνιες για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων, οι οποίοι την περασμένη Παρασκευή βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα δυσκολότερα θέματα των τελευταίων ετών στη Χημεία. 

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή οι υποψήφιοι των ΓΕ.Λ. εξετάστηκαν σε Λατινικά, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και Χημεία. Σύμφωνα με τους καθηγητές, στα Λατινικά τα θέματα ήταν εύκολα και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, ενώ οι πολύ καλά προετοιμασμένοι υποψήφιοι είχαν τη δυνατότητα να αριστεύσουν. Τα θέματα στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ήταν σαφώς διατυπωμένα και κλιμακούμενης δυσκολίας, ενώ απαιτούσαν πολύ καλή γνώση της θεωρίας και της μεθοδολογίας ασκήσεων. 

Ωστόσο, τα θέματα της Χημείας Προσανατολισμού στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι ήταν ίσως τα δυσκολότερα της τελευταίας δεκαετίας. Σε ανακοίνωσή της, μάλιστα, η Ενωση Ελλήνων Χημικών κάνει λόγο για ασάφειες και δυσκολία που δημιουργούσε χρονική «ασφυξία» στους μαθητές. «Ορισμένα θέματα εμφανίζουν ασάφειες, κυρίως επιστημονικού ενδιαφέροντος, που θα μπορούσαν να προβληματίσουν και να καθυστερήσουν τους εξαιρετικά προετοιμασμένους μαθητές» αναφέρει η χαρακτηριστικά η Ενωση Ελλήνων Χημικών και σημειώνει: «Τα θέματα χαρακτηρίζονται ως τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών, εμφανίζοντας διακριτική ικανότητα μόνο μεταξύ των άριστων μαθητών. Κάποια ερωτήματα προσέγγισαν τη φιλοσοφία του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Χημείας, απομακρυνόμενα από αυτήν των πανελλήνιων εξετάσεων, στερούμενα δε άριστου επιστημονικού υπόβαθρου». 

Οι επιστήμονες τονίζουν πως «το κύριο πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι το σχολείο δεν προετοιμάζει τους μαθητές ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε ανάλογα θέματα, λόγω της έλλειψης χημικής εκπαίδευσης στις προηγούμενες τάξεις γυμνασίου και λυκείου, καθώς και της απουσίας της Χημείας από τα εξεταζόμενα μαθήματα στο γυμνάσιο και στη Β΄ Λυκείου».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ