Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

Πείνα και φτώχεια στην Πορτογαλία!

Κραυγή αγωνίας από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις αλλά και τους επίσημους θεσμούς στην Πορτογαλία για τις δραματικές επιπτώσεις της κρίσης, που έχουν φέρει σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες Πορτογάλους. Η πρόεδρος της ομοσπονδίας των τραπεζών τροφίμων της χώρας Ιζαμπέλ Ζονέτ προειδοποίησε ότι τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται έχουν επιδεινώσει τη φτώχεια και οδηγούν στην έλλειψη διατροφικών αγαθών.

«Πολλά νοικοκυριά έχουν χάσει τα οικογενειακά επιδόματά τους και η αύξηση των φόρων, ιδίως του ΦΠΑ, έχει επιβαρύνει τον προϋπολογισμό των πορτογαλικών νοικοκυριών, συμβάλλοντας στην αύξηση των ατόμων που καταφεύγουν στις τράπεζες τροφίμων» είπε η Ζονέτ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Λισαβόνα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου 2.000.000 άνθρωποι στην Πορτογαλία ζουν σε συνθήκες φτώχειας, ενώ -όπως λέει η Ζονέτ-, πολλές οικογένειες στην κυριολεξία πεινούν.

Ωστόσο, «κανείς δεν πεθαίνει από πείνα στην Πορτογαλία, διότι το δίκτυο των οργανώσεων αρωγής είναι πολύ ανεπτυγμένο και η κρίση δεν έχει πλήξει την αλληλεγγύη των Πορτογάλων» δήλωσε η Ζονέτ, η οποία προεδρεύει επίσης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τραπεζών Τροφίμων (FEBA). Από το 2010 ως το 2013 τα προβλήματα όσον αφορά τον επισιτισμό έχουν επιδεινωθεί στην Πορτογαλία, σύμφωνα με δύο μελέτες, που εκπονήθηκαν από κοινού από τις τράπεζες τροφίμων και το Καθολικό Πανεπιστήμιο. Στις έρευνες με δείγμα 2.209 πολιτών που έχουν καταφύγει στις τράπεζες τροφίμων, το 39% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι έχει περάσει τουλάχιστον μία ημέρα χωρίς να έχει φάει τίποτε, γιατί δεν είχε χρήματα, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου που προηγήθηκε των μελετών, οι οποίες διεξήχθησαν τον Ιανουάριο του 2013, έναντι ποσοστού 27% κατά την προηγούμενη έρευνα το 2010. Το 26% των ερωτηθέντων το 2013 δήλωσε ότι στερείται διατροφικών αγαθών και ότι νοιώθει πείνα «πολλές ημέρες κάθε εβδομάδα», από 16% το 2010. Το 2013 μόνον το 23% των συντηρούμενων από τις τράπεζες τροφίμων δήλωσε ότι «είναι σε θέση να αγοράσει τροφή έως το τέλος του μήνα», από 49% τρία χρόνια νωρίτερα. Το 2012 οι πορτογαλικές τράπεζες τροφίμων συγκέντρωσαν 28.000 τόνους τροφίμων, συνολικής αξίας 35.500.000 ευρώ και τα διένειμαν σε περίπου 390.000 ανθρώπους σε συνεργασία με 2.200 ενώσεις και κέντρα κοινωνικής βοήθειας.

Οι επιδόσεις της πορτογαλικής οικονομίας, πάντως, δεν δείχνουν κανένα σημάδι βελτίωσης. Όπως ανακοινώθηκε, η πορτογαλική κυβέρνηση, θα ζητήσει από τους πιστωτές της, να μην τηρήσει τον καθορισμένο στόχο, για το δημοσιονομικό της έλλειμμα το 2014.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ