Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Πεινασμένος «λύκος»ο Τ. Ερντογάν

Πόδι στο Αιγαίο, στην ΑΟΖ και στην ενέργεια θέλει να βάλει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. Χθες στην Κωνσταντινούπολη ο «κουμπάρος», ως… μετρ του παζαριού, επιχείρησε να δεσμεύσει τον Ελληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αναφερόμενος στο θέμα της ΑΟΖ δηλώνοντας ότι: «Μοιραστήκαμε την κοινή πεποίθηση στηριζόμενοι στην αρχή της αμοιβαίας επωφελούς λύσης -win-win- ότι πρέπει να γίνουν βήματα για την ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο». Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός που άκουγε τον Ταγίπ Ερντογάν, απαντούσε κομψά ότι «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να μπούμε σε λεπτομέρειες. Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα που απορρέει από το διεθνές δίκαιο». Παράλληλα ο κ. Σαμαράς ξεκαθάριζε ότι ο χρυσός κανών στις σχέσεις είναι ο αλληλοσεβασμός, το διεθνές δίκαιο και η προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και πρόσθετε πως: «Χωρίς αυτά όποια προσπάθεια και αν κάνουμε θα είναι θνησιγενής».

Παρόλο που η ελληνική πλευρά δεν θέλησε να ανεβάσει την ατζέντα στα καυτά θέματα αλλά να παραμείνει στα θέματα «χαμηλής πολιτικής» και καθημερινότητας, ο Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε να ανοίξει το Κυπριακό, το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, το θέμα των μειονοτήτων αλλά και το θέμα τρομοκρατίας.

Είναι βέβαιο πάντως ότι στο τετ α τετ μεταξύ των κ. Σαμαρά και Ερντογάν συζητήθηκαν τα πάντα. Η αποκωδικοποίηση των απαντήσεων που έδωσε ο κ. Σαμαράς δείχνουν ότι οι «κόκκινες γραμμές» των δύο πλευρών παρέμειναν παρά το τσάι και τη συμπάθεια.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός:

– Για το Κυπριακό τόνισε ότι η επίλυση πρέπει να γίνει στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο.

– Για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας επισήμανε ότι άπτεται των διερευνητικών επαφών, αλλά η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο και στις Συνθήκες.

– Για το ζήτημα των μειονοτήτων ξεκαθάρισε ότι: Υποχρέωση μίας ευνομούμενης πολιτείας είναι η προστασία όλων των πολιτών με ισονομία, ισοπολιτεία και εγγύηση των δικαιωμάτων τους επί τη βάση του διεθνούς δικαίου.

– Για την τρομοκρατία υποστήριξε ότι: Αυτό το φαινόμενο ο καθένας μας πρέπει να το καταπολεμήσει με κάθε τρόπο.

Ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στα θέματα «χαμηλής πολιτικής» έκανε λόγο για μια καλή ημέρα στις σχέσεις των δύο χωρών και ότι το δεύτερο ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας έχει θετικό πρόσημο. Πρόσθεσε ότι υπογράφηκαν 25 συμφωνίες, οι περισσότεροι από 20 υπουργοί που μετείχαν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας αναζητούν πεδία προσέγγισης, ενώ και οι επιχειρηματίες που μετέχουν στο ελληνοτουρκικό φόρουμ επιδιώκουν αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες.

Μετά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας υπογράφηκαν από τους υπουργούς 25 πρωτόκολλα συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, της δικαιοσύνης, του πολιτισμού, της υγείας, της μετανάστευσης, της ναυτιλίας, της γεωργίας, του αθλητισμού, καθώς και η στήριξη της Ελλάδας στη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων από την Τουρκία.

Κλείνοντας κ. Σαμαράς είπε ότι «επιθυμία μας είναι οι συναντήσεις να γίνονται πιο συχνά. Στόχος είναι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης και η βελτίωση των σχέσεων χωρίς μεγάλα λόγια, με πράξεις και σταθερά βήματα. Με τις επαφές των πολιτικών και των επιχειρηματιών θέλουμε να φέρουμε πιο κοντά τους δύο λαούς. Βάζουμε την ανάπτυξη στην υπηρεσία της ειρήνης».

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ