Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Πειραιάς: Καταγγελίες για «στραβά μάτια» στις αρχαιότητες που συναντά το τραμ

Πολίτες και σωματεία μιλούν για κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίαςΤη στιγμή που σε άλλα μεγάλα δημόσια έργα οι σωστικές ανασκαφές ακολουθούν όλα τα προβλεπόμενα επιστημονικά πρωτόκολλα, κάτι που μπορεί να σημαίνει παράταση των έργων και αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα, στον Δήμο Πειραιά φαίνεται ότι επιλέγουν και ακολουθούν «fast track» διαδικασίες. Δεν μπορεί να εξηγηθεί με διαφορετικό τρόπο η εικόνα που παρουσιάζει το εργοτάξιο του τραμ στη διασταύρωση των οδών Βασ. Γεωργίου και Φίλωνος. Στον χώρο προσπαθούν να συνυπάρξουν τα λεπτεπίλεπτα εργαλεία του αρχαιολόγου με τα θηριώδη σκαπτικά μηχανήματα για την κατασκευή του τραμ.

Στο συγκεκριμένο σημείο βρέθηκαν τον Ιούλιο του 1959, κατά τη διάρκεια εργασιών της ΕΥΔΑΠ, τόσο σημαντικά χάλκινα αγάλματα και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα, ώστε χαρακτηρίστηκαν ο «Θησαυρός του Πειραιά». Μάλιστα ο τότε πρωθυπουργός Κων/νος Καραμανλής είχε κατέβει προσωπικά στον Πειραιά για να ενημερωθεί. Σύμφωνα με τον ν. 3028/2002 περί προστασίας της αρχαιολογικής κληρονομιάς, αρχαιολογική ανασκαφή και ταυτόχρονη εκτέλεση οιοδήποτε άλλου τεχνικού έργου απαγορεύονται απολύτως.

Ωστόσο, στον Πειραιά επιλέγουν συστηματικά να κάνουν τα στραβά μάτια στην κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας περί προστασίας των αρχαιοτήτων, παρά τις σχετικές καταγγελίες των πολιτών και τοπικών σωματείων. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι η έγκριση διέλευσης του τραμ από το αρχαιολογικό πάρκο του Πειραιά, χωρίς προηγούμενη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), για την οποία έγινε ήδη σχετική δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, την 1/11/2017.

Καταγγελία έχει γίνει και στον Σύλλογο Αρχαιολόγων από τις 5/10/2017, αλλά φαίνεται ότι παραπέμφθηκε στις συνδικαλιστικές καλένδες. Και από την εικόνα αυτής της ανασκαφής είναι φανερό πως έχει ήδη προεξοφληθεί ότι και αυτά τα ευρήματα θα καταχωθούν προκειμένου να περάσει από πάνω το τραμ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ