Κυριακή, 11 Απρίλιος 2021

Πειθαρχική «δαγκάνα» για… κακούς μεσίτες!

Μαθήματα επαγγελματισμού σε μεσίτες ακινήτων που παραπλανούν τους πελάτες τους ή παραβιάζουν τους όρους των συμφωνιών που συνάπτουν οι δύο πλευρές φιλοδοξεί να δώσει το πειθαρχικό συμβούλιο, που σύντομα θα λειτουργήσει στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου νόμου για τους μεσίτες.

Σε μια αγορά όπου το επάγγελμα του μεσίτη έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της αναδουλειάς στην οικοδομή, έρχονται να επιδεινώσουν την κατάσταση οι περιπτώσεις «κακών» επαγγελματιών που δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους πελάτες.

Μεταξύ των πειθαρχικών αδικημάτων με τα οποία θα καταπιάνεται το πειθαρχικό συμβούλιο θα είναι η οποιαδήποτε παράβαση των όρων της εντολής που έλαβε ο μεσίτης από τον πελάτη, η παράνομη είσπραξη αμοιβής ή προκαταβολής χρημάτων, καθώς και η αδυναμία επιστροφής χρημάτων, στην περίπτωση που ο μεσίτης δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του από τη σχετική σύμβαση, ενώ στο στόχαστρο θα μπαίνει κάθε ενέργεια από δόλο ή αμέλεια που βλάπτει την επαγγελματική φήμη των μεσιτών αστικών συμβάσεων. Παράλληλα, το πειθαρχικό συμβούλιο θα μπορεί να δέχεται και καταγγελίες για μεσίτες-μαϊμού, που εμπίπτουν όμως στην αρμοδιότητα του εισαγγελέα.

Στο πειθαρχικό συμβούλιο θα συμμετέχουν ένας πρωτοδίκης ως πρόεδρος, ένας εκπρόσωπος από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΕΘ από τον μεσιτικό κλάδο (εν προκειμένω έχει αποφασιστεί να είναι ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης Κώστας Γεωργάκος).

Οι πειθαρχικές ποινές που θα επιβάλλονται ξεκινούν από έγγραφη επίπληξη, πρόστιμο από 2.000 έως 10.000 ευρώ έως προσωρινή ή ακόμα και οριστική στέρηση του δικαιώματος άσκησης του επαγγέλματος.

«Υπάρχουν μεσίτες που δείχνουν στους πελάτες ακίνητα που δεν έχουν καν αναλάβει ή αρνούνται να επιστρέψουν την προκαταβολή, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η δουλειά που τους ανατέθηκε» τονίζει στη «δημοκρατία» ο κ. Γεωργάκος, που θεωρεί το όργανο αυτό μια καλή ευκαιρία για να μπει τάξη στον κλάδο των μεσιτών στη Θεσσαλονίκη.

Πλέον οι μεσίτες που δραστηριοποιούνται στον νομό είναι 800, ενώ μόλις πριν από μία τριετία ήταν 1.600. Ενδεικτικό είναι ότι από τις αρχές του 2011 έως τα μέσα Ιουνίου του 2012 διαγράφηκαν από τα μητρώα του ΕΕΘ 250 μεσίτες, όταν στο ίδιο διάστημα οι εγγραφές ήταν μόλις 93.

Μαρία Μαθιοπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ