Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021

Πελαργός στην «εξορία» από την Κλόντια Σίφερ της Λιβύης

Η Τρίπολη -μια πληγωμένη πόλη- επιστρέφει σταδιακά στη ζωή. Οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στις θέσεις εργασίας και οι πολίτες της Λιβύης επιδίδονται σε μια «επιχείρηση καθαριότητας της πρωτεύουσας», έπειτα από δημόσια έκκληση που απηύθυνε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, για να σβήσουν τα «σημάδια του πολέμου»: σκουπίδια και αίμα. Τελευταία «παράσταση θανάτου»: Ενας Λίβυος πατέρας που θανάτωσε τις τρεις θυγατέρες του στο πλαίσιο «εγκλήματος τιμής», αφού είχαν βιαστεί από τα στρατεύματα του Καντάφι.

Τη στιγμή που εκατοντάδες Λίβυοι θριαμβολογούν στην πλατεία των Μαρτύρων στη λιβυκή πρωτεύουσα, η πόλη Σέμπχα -μία από τις λίγες πόλεις που εξακολουθούν να ελέγχουν δυνάμεις που πρόσκεινται στο Λίβυο συνταγματάρχη- ταξιδεύει στις σελίδες διεθνών δημοσιευμάτων ως η «πόλη-καταφύγιο» του Μουαμάρ Καντάφι, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της πολεμοχαρούς οικογένειας βρίσκονται στην Αλγερία.

Εκεί, στην «εξορία» ή, για την ακρίβεια, στα «σύνορα», ήρθε στον κόσμο η εγγονή ενός από τους μακροβιότερους ηγέτες του αραβικού κόσμου. Η 35χρονη Αΐσα, η επονομαζόμενη και ως «Κλόντια Σίφερ της Λιβύης» μοναχοκόρη του Μουαμάρ, γέννησε ένα κοριτσάκι αμέσως μετά την είσοδό της στο αλγερινό έδαφος.

Το κοριτσάκι βαφτίστηκε Σάφια, από το όνομα της γιαγιάς της από την πλευρά της μητέρας της και δεύτερης συζύγου του Καντάφι, η οποία ήταν παρούσα στον τοκετό.

Η διάσωση της οικογένειας Καντάφι από το αλγερινό κράτος -που ισχυρίστηκε πως προσέφερε μόνο ένα πέρασμα μέχρι να πάνε σε τρίτη χώρα- πυροδότησε την αντίδραση του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.

«Ζητούμε απ’ όλες τις χώρες να καταλάβουν πως δεν είναι μια πράξη που χαιρετίζουμε ούτε που καταλαβαίνουμε. Θέλουμε να επιστρέψουν αυτά τα πρόσωπα. Εγγυόμαστε μια δίκαιη δίκη» δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των εξεγερμένων Μαχμούντ Σάμαμ. Η άρνηση ωστόσο της Αλγερίας να αποκαλύψει την τρίτη χώρα που θα υποδεχτεί την οικογένεια Καντάφι αφήνει πολλά ερωτηματικά… Οπως νέα ερωτηματικά προκύπτουν σχετικά με τον ρόλο της Δύσης και τα όρια της δυτικής επέμβασης. Τελευταία αποκάλυψη της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal»: Μια θυγατρική του γαλλικού ομίλου Bull Amesys βοηθούσε τον Καντάφι να παρακολουθεί τους αντιπολιτευομένους. Στις αρχές του 2011 το λιβυκό καθεστώς προσέγγισε τόσο τη γαλλική Bull Amesys όσο και την αμερικανική Narus, θυγατρική της Boeing, για «αύξηση δυνατοτήτων φιλτραρίσματος του Διαδικτύου από την εξουσία»…

Δήμητρα Αθανασοπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ