Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

Πέλλα: Στο φως μακεδονικός τάφος!

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Η Πελλαία χώρα «κρύβει» πολλούς ακόμη αρχαιολογικούς θησαυρούς… Ενας νέος μακεδονικός τάφος (ανάγεται στον 3ο αιώνα π.Χ.) με τέσσερις θαλάμους ήρθε πρόσφατα στο φως μέσα στον σύγχρονο οικισμό της Πέλλας, κατά τη διάρκεια του έργου «Κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης του νομού».

Το εντυπωσιακό αυτό εύρημα, το οποίο κατά τους αρχαιολόγους έχει συληθεί, έρχεται να προστεθεί στους δεκαοκτώ κιβωτιόσχημους, κεραμοσκεπείς τάφους του ανατολικού νεκροταφείου που ανακαλύφθηκαν κατά τις εκσκαφές. από τον Οκτώβριο του 2014 έως τον Δεκέμβριο του 2015.

Το ενδιαφέρον, και εκείνο που τον καθιστά ιδιαίτερα ξεχωριστό, είναι η αρχιτεκτονική μορφή του. Και αυτό αφού εκτός από το κεντρικό σκέλος, με προθάλαμο και κυρίως θάλαμο, διαθέτει δύο ακόμη πλευρικούς θαλάμους, που ανοίγονται στη βόρεια και τη νότια πλευρά του προθαλάμου. Από το κεντρικό σκέλος, που υψώνεται στα 2,5 μέτρα. έχει καταστραφεί η καμαρωτή οροφή. Αντίθετα, οι καμάρες των πλευρικών θαλάμων σώζονται σε άριστη κατάσταση.

Στο εσωτερικό της νότιας αίθουσας έχει εντοπιστεί ένα λίθινο βάθρο, επάνω στο οποίο είχε τοποθετηθεί -κατά πάσα πιθανότητα- η κλίνη του νεκρού ή της νεκρής. Η είσοδος του αντικρινού βόρειου θαλάμου πιστεύεται ότι προστατευόταν με φράγμα, από το οποίο διατηρείται η κατώτερη λιθόπλινθος. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο ανακοίνωσε εχθές την ανακάλυψή του, ο μακεδονικός τάφος του 3ου π.Χ. έχει συληθεί κατά την αρχαιότητα, όπως άλλωστε ισχύει και τα περισσότερα μακεδονικά μνημεία της περιοχής.

Ωστόσο στο εσωτερικό του προθαλάμου εντοπίστηκαν και περισυλλέχθησαν ολόκληρα αγγεία, λυχνάρια και ειδώλια, που βοήθησαν στο να προσδιοριστεί χρονικά η ηλικία του μνημείου.

Χαρακτηριστικό είναι, δε, πως η πρόσοψη του τάφου -στην παρούσα φάση- δεν στάθηκε δυνατό να ερευνηθεί. Ομως, από την παρουσία πεσμένων αρχιτεκτονικών μελών οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι θα πρέπει να είχε μνημειακή μορφή με αετωματική επίστεψη.

Η μοναδική νεκρόπολη

Να θυμίσουμε πως στη νεκρόπολη της Πέλλας, της πρωτεύουσας του μακεδονικού βασιλείου, έχουν ανασκαφεί εκατοντάδες τάφοι. Είναι κυρίως μακεδονικού τύπου και κιβωτιόσχημοι τάφοι μεγάλους μεγέθους. Μάλιστα, πολλά από τα ευρήματα (μεταξύ αυτών και κτερίσματα που φωτίζουν πολλαπλά τη ζωή και τα ταφικά έθιμα των κατοίκων της πόλης) εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Αλλωστε, στην Πέλλα είχε εντοπιστεί και ένας μνημειακός τάφος -μοναδικός για τα αρχιτεκτονικά δεδομένα της χώρας μας- με οκτώ θαλάμους και θολωτή οροφή (όμοια με αυτόν την Αμφίπολης), ο οποίος πιστεύεται ότι είχε χρησιμοποιηθεί για τις ταφές μιας σημαντικής οικογένειας της Πέλλας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ