Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

Πέντε χρόνια «φαγούρα» στην Κύπρο

Αντίστροφα μετρά η Κύπρος έως τον Οκτώβριο για το πακέτο βοήθειας που χρειάζεται το «ταχύτερο δυνατόν», όπως δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Handelsblatt».

Ο κ. Δημητριάδης εκτιμά ότι η Κύπρος ενδέχεται να χρειαστεί μια πενταετία πριν επιστρέψει στις αγορές ομολόγων, αλλά στην παρούσα φάση χρειάζεται «το ταχύτερο δυνατό στήριξη από τον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση και σταθεροποίηση των τραπεζών». Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα αίτια της τραπεζικής κρίσης, ο Πανίκος Δημητριάδης τόνισε: «Η εποπτεία ήταν ενδεχομένως υπερβολικά χαλαρή. Το τι ακριβώς δεν λειτούργησε σωστά εξετάζεται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες». Ερωτηθείς από τη γερμανική εφημερίδα για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί η χώρα για να μπορέσει να αναχρηματοδοτηθεί από μόνη της ο Κύπριος κεντρικός τραπεζίτης είπε: «Ενα τριετές πρόγραμμα ίσως δεν είναι αρκετό, ακόμα κι αν ελπίζουμε ότι θα είναι. Ισως χρειαστούν τέσσερα ή πέντε χρόνια».

Εν τω μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με εκπροσώπους της τρόικας για να καθοριστεί το πρόγραμμα των επαφών και η άφιξή τους στην Κύπρο για τις διαπραγματεύσεις επρόκειτο να έχει ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή. Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, ο κ. Σιαρλή δήλωσε ότι το υπουργείο του έχει ετοιμάσει αρκετές και εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες θα τεθούν ενώπιον των κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων, προκειμένου να επιλεγούν οι πιο κατάλληλες και οι οποίες θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Βασικότερη επιδίωξη της κυπριακής κυβέρνησης είναι να αποκλειστεί η οριζόντια περικοπή μισθών και επιδομάτων των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και των συνταξιούχων. Η κυβέρνηση εξετάζει πρόταση κλιμακωτών περικοπών και δίχτυ προστασίας για τους χαμηλόμισθους. Επίσης, ετοιμάζεται εναλλακτική πρόταση για να μην καταργηθεί ο 13ος μισθός. Στις επιδιώξεις της κυβέρνησης παραμένει και η επιμήκυνση της περιόδου προσαρμογής για ένα έως δύο χρόνια. Ο κ. Σιαρλή ανέφερε ότι τουλάχιστον έως τις αρχές Δεκεμβρίου δεν υπάρχει κίνδυνος στάσης πληρωμών. Εχουμε, είπε, όλους τους μηχανισμούς για να μη βρεθεί το κράτος εκτεθειμένο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ