Τρίτη, 20 Απρ 2021

Πέντε υπουργοί νομιμοποιούν το Mall

Με κοινή υπουργική απόφαση από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) προσπαθεί η κυβέρνηση να κλείσει το θέμα με το εμπορικό κέντρο The Mall που διαχειρίζεται η Lamda Development του ομίλου Λάτση και είχε στην ουσία κηρυχθεί αυθαίρετο με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Με την απόφαση αυτή επιχειρείται να καλυφθούν οι απαιτήσεις του ΣτΕ ώστε εκ των υστέρων να νομιμοποιηθεί το εμπορικό κέντρο του ομίλου Λάτση. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Τρίτη επρόκειτο να συζητηθούν τρεις αιτήσεις ακύρωσης της οικοδομικής άδειας και άλλων εγκρίσεων που είχαν λάβει το Mall και κτιριακά συγκροτήματα που κατασκευάστηκαν στην ίδια περιοχή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά η συζήτηση αναβλήθηκε για τις 11 Νοεμβρίου. Η διοίκηση της εταιρίας εκτιμά, μάλιστα, ότι δύο εξ αυτών θα γίνουν δεκτές.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Lamda Development, με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, συνολικά έχουν κατατεθεί πέντε αιτήσεις ακύρωσης στο ΣτΕ. Η πρώτη εξ αυτών εκδικάστηκε στις 03/05/2006 και εκδόθηκε η με αριθµό 391/2008 απόφαση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ, με την οποία η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Επειτα από διαδοχικές αναβολές, η συζήτηση έλαβε χώρα στις 05/04/2013. Εκδόθηκε ήδη η με αρ. 376/2014 απόφαση της Ολομέλειας, με την οποία έγινε δεκτή η εν λόγω αίτηση ακύρωσης. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρίας του ομίλου Λάτση, το ΣτΕ «προέβη στην ακύρωση της παραπάνω πράξης επειδή διαπίστωσε πλημμέλειες διαδικαστικής φύσης στην αδειοδότηση του έργου». Επισημαίνεται, επίσης, ότι «λόγω ακριβώς της φύσης των διαπιστωθεισών πλημμελειών, εκτιμάται ότι είναι δυνατή η άρση αυτών, σύμφωνα με τη διαδικασία που επιβάλλεται έπειτα από την έκδοση της απόφασης».

Η αίτηση

Η συζήτηση της δεύτερης αίτησης ακύρωσης, έπειτα από διαδοχικές αναβολές, «έλαβε χώρα στις 02/04/2014 και αναμένεται η έκδοση απόφασης. Με δεδομένο το περιεχόμενο της με αρ. 376/2014 απόφασης της Ολομέλειας (σ.σ.: της πρώτης απόφασης), οι νομικοί σύμβουλοι της εταιρίας εκτιμούν ότι η αίτηση αυτή θα απορριφθεί ως άνευ αντικειμένου».
Από την τριμηνιαία έκθεση προκύπτει ότι η Lamda Development έχει και φορολογικές εκκρεμότητες για την έκταση του Δήμου Αμαρουσίου επί της οποίας κτίστηκε το Mall και ένα από τα Χωριά Δημοσιογράφων για τους Αγώνες. Στη θυγατρική της εταιρίας, εταιρία LAMDA OlympiaVillage Α.Ε. (πρώην ∆ΗΜΕΠΑ), έχει επιβληθεί φόρος μεταβίβασης ακινήτων ύψους περίπου 10.100.000 ευρώ. Η εταιρία έχει καταθέσει 40 (!) προσφυγές, κάποιες από τις οποίες έχουν γίνει δεκτές. Οπως αναφέρει, ακόμη και αν κληθεί τελικά να πληρώσει, το ποσό θα καταβληθεί από τον Δήμου Αμαρουσίου «αφού αφορά σε μεταβιβάσεις ακινήτων πριν από την ημερομηνία αγοράς από την εταιρεία των μετοχών της θυγατρικής» Lamda Olympian Village.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ