Δευτέρα, 12 Απρίλιος 2021

Περίεργη «σιωπή» από το ρήγμα της Λέσβου

Προβληματισμένοι οι επιστήμονες από τη σεισμική ακολουθία! Μόνο μία δόνηση 4,4 R καταγράφηκε, ενώ περίμεναν 15 παρόμοιου μεγέθους

Τον… πολυσυζητημένο σεισμό, μεγέθους 5 – 5,5 Ρίχτερ, που θα συμβάλλει στην εκτόνωση της σεισμικής έντασης στην περιοχή της Λέσβου εξακολουθούν να περιμένουν οι σεισμολόγοι, που εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την εξέλιξη του φαινομένου και διστάζουν να χαρακτηρίσουν ως «κύριο σεισμό» τα 6,1 Ρίχτερ της περασμένης Δευτέρας. «Το εύρος των καταγραφών που έχουμε δεν είναι μεγάλο, επομένως δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα. Είναι αλήθεια ότι θα θέλαμε έναν μεγάλο σεισμό, γύρω στα 5,5 Ρίχτερ.

Μέχρι τότε, πηγαίνουμε βήμα βήμα, αξιολογώντας τα δεδομένα» είπε στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας. Προβληματισμένος εμφανίστηκε και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Ακης Τσελέντης, ο οποίος, όπως ανέφερε, δεν έχει πειστεί ότι ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος. «Το ρήγμα της Λέσβου έχει μήκος 45 χιλιόμετρα. Υπάρχει πιθανότητα ενεργοποίησης και άλλων τμημάτων ή (με βάση το χειρότερο σενάριο) μετατόπισης της δράσης μέσα στη Λέσβο» τόνισε ο κ. Τσελέντης. 

Οι κάτοικοι της Λέσβου ξύπνησαν χθες από μια νέα σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,4 Ρίχτερ, με επίκεντρο 13 χιλιόμετρα νότια του Πλωμαρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, σεισμικές δονήσεις τέτοιου μεγέθους δεν αρκούν ώστε να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο ενός νέου ισχυρού σεισμού, αντίστοιχου μεγέθους με τον σεισμό της περασμένης Δευτέρας. «Θα έπρεπε να έχουμε δει έως τώρα 15 τέτοιες δονήσεις» είπε ο κ. Τσελέντης. 

Την ίδια ώρα, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προχώρησε στη συγκρότηση Επιτροπής Εκτίμησης και Καταγραφής Ζημιών σε κτίρια και επαγγελματικούς χώρους, ενώ ο Δήμος Λέσβου άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα, με αριθμό 415/545327-58 Υ/ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ και IBAN GR160110 4150 0000 4155 4532 758, για την ανακούφιση των πληγέντων. Δεκάδες σεισμόπληκτοι από το χωριό Βρίσα μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία των Βατερών, της Νυφίδας και της Καλλονής, όπου τους παρέχονται φάρμακα και διατροφή. Εξάλλου, σύμφωνα με τις αυτοψίες των μηχανικών έως χθες το απόγευμα, 246 σπίτια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα στις σεισμόπληκτες περιοχές της Λέσβου. 

Χθες το υπουργείο Υποδομών ζήτησε την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, προκειμένου να μπει ένα φρένο στις φήμες για επικείμενο μεγάλο σεισμό, που προκαλούν πανικό στους κατοίκους της Λέσβου.

Ιερώνυμος και Μητσοτάκης στην ισοπεδωμένη Βρίσα

Τη συμπαράστασή του στους κατοίκους που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, που βρέθηκε χτες στη Λέσβο. Ο κ. Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από κλιμάκιο της ΜΚΟ «Αποστολή», επισκέφτηκε τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου Μυτιλήνης και στη συνέχεια τη Βρίσα, που μετά τον σεισμό έχει μετατραπεί σε χωριό-φάντασμα. 

«Πρόκειται για μια μεγάλη καταστροφή σε έναν όμορφο παραδοσιακό οικισμό. Και η καταστροφή αυτή συνοδεύτηκε από έναν θάνατο» σημείωσε, υπενθυμίζοντας τον εκκλησιαστικό ύμνο με τον οποίο ζητείται «η προστασία του Θεού από τη φοβερή απειλή του σεισμού». 
Οπως είπε, «όλα μπορούν να γίνουν ξανά, και οι περιουσίες που χάθηκαν και οι εκκλησίες». 

Στο πλευρό των σεισμοπλήκτων βρέθηκε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ζήτησε τη στήριξη του κράτους στο «τραυματισμένο» από τον Εγκέλαδο χωριό Βρίσα. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να «τρέξουν» οι διαδικασίες, ώστε να υπάρξουν επιδότηση ενοικίου και απαλλαγή, για δύο χρόνια, από τις φορολογικές υποχρεώσεις, που αφορούν τον ΕΝΦΙΑ, για τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους και την περιουσία τους. «Και, βέβαια, το πιο δύσκολο έργο:

Ανακατασκευή

Να δρομολογηθεί σταδιακά -και αφού έχουν προχωρήσει όλες οι επιστημονικές μελέτες- η δύσκολη και επίπονη διαδικασία ανακατασκευής αυτού του πολύ όμορφου χωριού» πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 
Στο χωριό Βρίσα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε, μεταξύ άλλων, την εκκλησία και το σχολείο, ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιο Λέκκα και συνομίλησε με μηχανικούς του κλιμακίου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Αναβλήθηκαν μέχρι νεωτέρας οι πανελλαδικές

Την αναβολή των πανελλαδικών εξετάσεων μέχρι νεωτέρας αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας, μετά την κήρυξη της Λέσβου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί του νησιού. 
Οπως ανακοινώθηκε χτες από τις πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αναστέλλεται η λειτουργία δύο κτιρίων του ιδρύματος, προκειμένου να ελεγχθούν από τα αρμόδια κλιμάκια. Πρόκειται για το Χατζηγιάννειο κτίριο επί της οδού Πατριάρχου Γρηγορίου 13 και για το κτίριο στην οδό Καραντώνη 11, όπου διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ρωγμές στους εξωτερικούς τοίχους στον θόλο της κεντρικής εισόδου, αλλά και στους θόλους των εξωτερικών θυρών στους υπερκείμενους ορόφους.

«Πληγές» σε μητρόπολη και ναού

Για τουλάχιστον ένα δεκαπενθήμερο δεν θα λειτουργεί ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Αθανασίου της Μυτιλήνης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιερού ναού, λόγω των σοβαρών ζημιών που υπέστη ύστερα από τον ισχυρό σεισμό που χτύπησε τη Λέσβο. «Λόγω των σοβαρών ζημιών εκ των σεισμικών δονήσεων που υπέστη και ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Αθανασίου της πόλεως Μυτιλήνης δεν είναι εις θέσιν να λειτουργείται -για ένα δεκαπενθήμερο προς το παρόν-, σύμφωνα με τις γνωματεύσεις των ειδικών» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ισχυρότατη δόνηση προκάλεσε σοβαρά στατικά προβλήματα σε εκκλησιαστικά μνημεία, με τυπικά χαρακτηριστικά της λεσβιακής αρχιτεκτονικής. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί οι Ιεροί Ναοί της Ζωοδόχου Πηγής στη Βρισά, της Αγίας Παρασκευής στο Ακράσι, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Μεγαλοχώρι, ο Αγιος Νικόλαος Πλωμαρίου και ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου στον Αφάλωνα. 

Επιπλέον, μικρότερες φθορές παρουσιάζονται και σε άλλα εκκλησιαστικά μνημεία στην πόλη της Μυτιλήνης, όσο και στην περιφέρεια της Γέρας και του Πλωμαρίου. 
Στο νησί βρίσκεται από χθες κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού, με επικεφαλής τη γενική γραμματέα του υπουργείου Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, προκειμένου να αξιολογήσει το εύρος των ζημιών και να οργανώσει την αποκατάστασή τους.

 

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ