Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021

Περικοπές 25 – 27 % στις συντάξεις!

Περιουσιακά κριτήρια ακόμα και στην ελάχιστα εγγυημένη.Μείωση κατά 55% (από 65) στο ποσοστό αναπλήρωσης

Ανατροπές ακόμα και στην ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη των 360 ευρώ, αλλά και παρεμβάσεις στο ποσοστό αναπλήρωσης, που οδηγεί σε μειώσεις στις νέες συντάξεις, πρόκειται να συμπεριληφθούν στο πόρισμα της επιτροπής «σοφών» για το Ασφαλιστικό, που σήμερα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα. Η πρόταση που πρόκειται να κατατεθεί σήμερα προς το υπουργείο Εργασίας είναι να τεθούν περιουσιακά κριτήρια στην ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη, κάτι που σημαίνει ότι, αν κάποιος έχει εισοδήματα από ενοίκια, μερίσματα, επενδύσεις και καταθέσεις, θα λαμβάνει μικρότερο ποσό σύνταξης. Είναι το λεγόμενο «αυστραλιανό μοντέλο».

Παράλληλα, στις προτάσεις της επιτροπής «σοφών» θα συμπεριληφθεί και η μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης στις νέες συντάξεις, από το 65% που είναι σήμερα στο 55%. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εάν μάλιστα η μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης προκύψει στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων, είναι πιθανό οι νέες συντάξεις να είναι αισθητά μειωμένες σε σχέση με τις καταβαλλόμενες, σε ποσοστό που μπορεί να κυμανθεί στα επίπεδα 25%-27%.

Η επιτροπή προτείνει τρόπους για ενιαίους κανόνες σε εισφορές και παροχές, μέσα και από την ενοποίηση των φορέων κύριας ασφάλισης. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα Ταμείο-μαμούθ, που θα λειτουργεί ως Εθνικός Φορέας Απονομής Συντάξεων. Κάτι τέτοιο θα γίνει είτε με τη δημιουργία ενός Ταμείου με επίκεντρο το ΙΚΑ είτε με τη δημιουργία τριών Ταμείων (ΙΚΑ για μισθωτούς, ΟΓΑ για αγρότες, ΟΑΕΕ για ελεύθερους επαγγελματίες). Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτόν ενσωματώνεται το ΕΤΑΑ (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι) στον ΟΑΕΕ. Με δεδομένο όμως ότι ισχύουν πάνω από 500 διαφορετικοί τρόποι υπολογισμού συντάξεων μόνο στο ΙΚΑ, η όποια προσπάθεια ενοποίησης αποτελεί μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία.

Στις προτάσεις της επιτροπής αναμένεται να συμπεριληφθεί και η σύνδεση του αναλογικού τμήματος της σύνταξης με το προσδόκιμο ζωής. Αυτό σημαίνει ότι όσο θα αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής, άρα και τα χρόνια συνταξιοδότησης, τόσο θα κινδυνεύει το αναλογικό τμήμα της σύνταξης να είναι συνεχώς πιο μικρό. Σε κάθε περίπτωση, οι προτάσεις της επιτροπής θα τεθούν σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς, με στόχο έως τις 15 Νοεμβρίου να προκύψει νομοσχέδιο προς κατάθεση στη Βουλή.

Στο μεταξύ, μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 και δεν είχαν αποχωρήσει από την εργασία τους. Με νομοτεχνική βελτίωση – προσθήκη στο πολυνομοσχέδιο, που κατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, προκύπτει ότι, εάν οι ασφαλισμένοι της παραπάνω κατηγορίας λάβουν τη σύνταξή τους μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2015, αυτή θα προκύψει στη βάση του νέου τρόπου υπολογισμού. Αρα θα υποστεί περικοπή της τάξης του 0,5%-1%, όπως προκύπτει από τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, σε ετήσια βάση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ