Δευτέρα, 12 Απρίλιος 2021

Περικοπές συντάξεων του ΟΑΕΕ σε δόσεις

Σε διαφορετική ημερομηνία θα δίνονται οι συντάξεις, ανάλογα με το ασφαλιστικό ταμείο. Σε μια προσπάθεια να μην πηγαίνουν ταυτόχρονα στις τράπεζες κάθε μήνα περίπου 2.800.000 συνταξιούχοι, επιλέγεται η λύση της διαφορετικής καταβολής των συντάξεων, με διαφορά μίας ημέρας.

Χθες ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) ανακοίνωσε ότι οι συντάξεις που χορηγεί σε περίπου 350.000 συνταξιούχους θα συνεχίσουν να καταβάλλονται την 1η εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα. Συνεπώς, η καταβολή της σύνταξης του μηνός Φεβρουαρίου στον ΟΑΕΕ θα γίνει τη μεθεπόμενη Παρασκευή, 1η του μηνός.

Στην ίδια ημερομηνία με τον ΟΑΕΕ προσανατολίζεται να δίνει τις συντάξεις του και ο ΟΓΑ. Ο Οργανισμός εξυπηρετεί περίπου 780.000 συνταξιούχους και φαίνεται ότι επιλέγει την πρώτη εργάσιμη κάθε μήνα για να δίνει από εδώ και στο εξής τις συντάξεις.

Μία ημέρα νωρίτερα, την τελευταία εργάσιμη του προηγούμενου μήνα, θα καταβάλλουν τις συντάξεις τους το ΙΚΑ και το Δημόσιο. Οι δύο αυτοί ασφαλιστικοί φορείς έχουν στα μητρώα τους περισσότερους από 1.500.000 συνταξιούχους. Ετσι, θα γίνει περισσότερο υποφερτή η κατάσταση στις τράπεζες και θα περιοριστούν οι ουρές και η ταλαιπωρία για τους συνταξιούχους.

Πάνω από 1.000 ευρώ

Σχετικά με την παρακράτηση μέρους των συντάξεων Ιανουαρίου που ήδη δόθηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου, αυτή επηρεάζει μόνο όσους συνταξιούχους λαμβάνουν πάνω από 1.000 ευρώ τον μήνα, ως άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης. Από τον ΟΑΕΕ έγινε γνωστό ότι το όποιο ποσό μείωσης που αναλογεί στις συντάξεις Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους «θα καταμεριστεί ισόποσα και θα παρακρατηθεί από τις συντάξεις των τεσσάρων επόμενων μηνών, δηλαδή από τις συντάξεις των μηνών Φεβρουαρίου έως και Μαΐου του 2013». Ιδια τακτική αναμένεται να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να κατανεμηθεί το ποσό της αναδρομικής μείωσης και να είναι πιο ομαλή η μετάβαση των συνταξιούχων στις περικοπές που έχουν ψηφιστεί στο Μνημόνιο 3.

Στην καταβολή των συντάξεων του Φεβρουαρίου θα συμπεριληφθούν κανονικά οι μειώσεις που αποφασίστηκαν και κυμαίνονται από 5% έως 20% στο σύνολο του ποσού. Ειδικότερα, για ποσά μηνιαίας σύνταξης από 1.000 έως 1.500 ευρώ η μείωση είναι 5%. Από 1.500 έως 2.000 ευρώ η περικοπή είναι 10%, από 2.000 έως 3.000 ευρώ οι συντάξεις περικόπτονται κατά 15%. Για συντάξεις υψηλότερες των 3.000 ευρώ τον μήνα, η μείωση είναι 20%.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ