Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Περιμένουν και τρέμουν

Το φάντασμα της κρατικοποίησης πλανάται απειλητικό πάνω από τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες, τα μεγαλοστελέχη των οποίων αντιλαμβάνονται αίφνης ότι μπορεί ξαφνικά να βρεθούν ένα πρωί χωρίς τα προνόμια που απολαμβάνουν σήμερα.

Το σενάριο της επικείμενης κρατικοποίησης επιβεβαίωσε χθες και ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) Παναγιώτης Θωμόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο αυτό θα συμβεί στην περίπτωση κατά την οποία το «κούρεμα» των ομολόγων ξεπεράσει το 35%.

Εξυπακούεται ότι το προαναφερόμενο «κούρεμα» θα συνδυαστεί και με τα ευρήματα της BlackRock, η οποία εξετάζει σε βάθος την κεφαλαιακή επάρκεια των πιστωτικών ιδρυμάτων, αποκαλύπτοντας τρύπες που οι τράπεζες καλύπτουν.

Το Ταμείο (ΤΧΣ) διαθέτει 1,5 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια της τρόικας, ενώ μπορεί να εφελκύσει πόρους που θα αγγίζουν τα 30 δισ. ευρώ για τη στήριξη των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων. Πρόσφατα το ΤΧΣ συμμετείχε στη διάσωση της Proton Bank συνεισφέροντας περί τα 250.000.000 ευρώ.

Χρονικά οι κρατικοποιήσεις των τραπεζών τοποθετούνται στο πρώτο εξάμηνο του 2012, μετά και την ολοκλήρωση του ελέγχου των «βιβλίων των ελληνικών τραπεζών» από την BlackRock.

Η παραφιλολογία για το εύρος του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων συνεχίζεται. Την ίδια ώρα που δημοσιεύματα φέρουν τις γερμανικές τράπεζες να προετοιμάζονται για γενναίο «κούρεμα» της τάξεως του 60%, ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Γ. Ακερμαν μεταβαίνει στις Βρυξέλλες προκειμένου να «επαναδιαπραγματευτεί» τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Ο Γερμανός τραπεζίτης και πρόεδρος του (ΙΙF), το οποίο εκπροσωπεί την πλευρά των ιδιωτών, μιλώντας χθες στο Βερολίνο ανέφερε ότι θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα, σε μία προσπάθεια να επιτευχθεί ένας νέος «συμβιβασμός» για το ύψος των απωλειών που θα υποστούν οι ιδιώτες από το σύστημα ανταλλαγής των ομολόγων PSI. O ίδιος αποκάλυψε ότι η συμφωνία του Ιουλίου για μία απομείωση της τάξεως του 21% επιτεύχθηκε με πολύ κόπο, καθώς δεν ήταν εύκολο να πειστούν οι τράπεζες.

Για πιστωτικό γεγονός που θα πυροδοτούσε ασφάλιστρα κινδύνου, ένα «κούρεμα» μεγαλύτερο του 50%, κάνει λόγο στο εβδομαδιαίο δελτίο της η Αlpha Bank. Η συγκεκριμένη τράπεζα, που αναζητά σανίδα σωτηρίας στη συγχώνευση με τη Eurobank και την εξαγορά κατόπιν από τους Αραβες του Κατάρ, προειδοποιεί ότι η προσφυγή στο ΤΧΣ θα έχει σημαντικές παρενέργειες, καθώς η διοίκηση των τραπεζών θα περιέλθει στο κράτος, εκμηδενίζοντας την περιουσία χιλιάδων μικρομετόχων.

Δ. Γ. Παπαδοκωστόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ