Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020

«Περιορίζουν τη δημοκρατία, συντρίβουν την οικονομία»!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Η… υστερόβουλη συμπόνοια και η υπομονή των Ευρωπαίων εταίρων (;) μας για την Ελλάδα εξαντλήθηκαν· αν και υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ποτέ η χώρα μας δεν έζησε την ευρωπαϊκή συμπαράσταση, καθώς τα μέλη της ευρωζώνης από την πρώτη στιγμή είχαν έναν και μοναδικό στόχο: μια ελληνική χρεοκοπία και μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αν είναι να συμβεί, να τελεστεί με το ελάχιστο δυνατό κόστος για τους δανειστές μας.

Τις φωνές αυτές λοιπόν δικαίωνε χθες μέσω του κεντρικού της άρθρου η «Wall Street Journal». «Τα καλά νέα αναφορικά με την τελευταία απόπειρα οικονομικής διάσωσης της Ελλάδας είναι ότι θα έχει ελάχιστο δυνατό αντίκτυπο στην Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία σε σύγκριση με ό,τι είχε το πρώτο πακέτο διάσωσης πριν από μία διετία. Η τραγωδία όμως είναι ότι αυτή η εξέλιξη θα σημάνει τη συντριβή της ελληνικής οικονομίας και τον περιορισμό της δημοκρατίας στον τόπο που γεννήθηκε» σχολίαζε κυνικά η αμερικανική εφημερίδα, την ώρα που οι εγχώριοι σωτήρες μας διατείνονται ότι όλα έγιναν «για τη σωτηρία της πατρίδας».

Και το περιοδικό «TIME» όμως έθετε χθες το ερώτημα: «Το νέο πακέτο διάσωσης θα βάλει τέλος στους φόβους που απορρέουν από μια ελληνική χρεοκοπία;» Το κύριο ζήτημα για το αμερικανικό περιοδικό είναι ένα κι έχει να κάνει με την αποτυχία του πρώτου πακέτου οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. «Πολλοί πίστευαν ότι η πρώτη οικονομική βοήθεια που δόθηκε στη χώρα ήταν ήδη νεκρή προτού καν φτάσει στην Ελλάδα» έγραφε το «TIME», εξηγώντας ότι «αποτέλεσε μια μη ρεαλιστική προσέγγιση του ελληνικού προβλήματος, καθώς κανείς δεν φρόντισε να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα», τα οποία στέκονταν εμπόδια στην ανάπτυξη. Και «τώρα», κατά το περιοδικό, «δύο χρόνια μετά, το δεύτερο πακέτο βοήθειας χαρακτηρίζεται από τα ίδια λάθη του παρελθόντος. Κάτι που σημαίνει ότι τα χρήματα που αποφασίστηκε να δοθούν τώρα ίσως να μην αποτελούν την πραγματική λύση των ελληνικών προβλημάτων, παρά μόνο ότι είναι ακόμη ένα ανάχωμα προκειμένου να μην επεκταθεί η κρίση» και αλλού.

Δώστε στην Ελλάδα το δώρο της φυγής της από την ευρωζώνη, έγραφε χθες και το «Forbes», τονίζοντας στο τέλος του άρθρου του για τη χώρα μας ότι «δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από την κρίση. Και θα πρέπει να συμβεί αργά ή γρήγορα. Το να παρατείνεται η αγωνία δεν αποτελεί όφελος για κανέναν – ούτε καν τους πολιτικούς που ελπίζουν σε αυτή προκειμένου να εκλεγούν ξανά. Η Ελλάδα είναι νεκρή. Ζήτω η Ελλάδα» κατέληγε το άρθρο του «Forbes».

Σε άρθρο του στη «Washington Post» ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν παραλλήλιζε τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρωζώνη με την εθελοτυφλία που είχε επιδείξει η δυναστεία των Βουρβώνων τόσο πριν όσο και μετά τη Γαλλική Επανάσταση. Τη στάση αυτή των Γάλλων αυτοκρατόρων επέκρινε με νόημα ο Ταλεϊράνδος λέγοντας ότι «δεν έμαθαν τίποτε, δεν ξέχασαν τίποτε». «Ετσι και οι Ευρωπαίοι», έγραφε ο Μπράουν, «δεν διδάχτηκαν τίποτε από την ελληνική κρίση, ενώ θα έπρεπε να μάθουν ότι τα μέτρα που χρησιμοποιούν για την αντιμετώπισή της δεν λειτουργούν».

Γιώργος Τραπεζιώτης


Διανοούμενοι της Γαλλίας: Ας σώσουμε τον ελληνικό λαό από τους σωτήρες του

Πανστρατιά διανοουμένων στη Γαλλία για την υποστήριξη της Ελλάδας, με μήνυμα προς όλους τους λαούς της Ευρώπης για το σχέδιο καταστροφής. «Ας σώσουμε τον ελληνικό λαό από τους σωτήρες του!» είναι ο τίτλος άρθρου που δημοσιεύτηκε στη γαλλική «Liberation» και υπογράφεται από Ευρωπαίους διανοουμένους και καλλιτέχνες, μεταξύ αυτών οι Αλέν Μπαντιού, Ετιέν Μπαλιμπάρ και Ζακ Ρανσιέρ. Ο στόχος δεν είναι σε καμία περίπτωση η «σωτηρία» της Ελλάδας: Ολοι οι οικονομολόγοι που είναι άξιοι του ονόματός τους συμφωνούν επ’ αυτού. Το ζητούμενο είναι να κερδηθεί χρόνος προκειμένου να σωθούν οι πιστωτές, ενώ παράλληλα η χώρα οδηγείται σε μια προδιαγεγραμμένη χρεοκοπία. Πρωτίστως, το ζητούμενο είναι να μετατραπεί η Ελλάδα σε εργαστήριο μιας κοινωνικής μετάλλαξης που θα γενικευτεί σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το μοντέλο που δοκιμάζεται πάνω στους Ελληνες είναι εκείνο μιας κοινωνίας χωρίς δημόσιες υπηρεσίες, με ερειπωμένα σχολεία και νοσοκομεία, με την υγεία να είναι προνόμιο των πλουσίων και με τους ευάλωτους πληθυσμούς καταδικασμένους σε ακραίες μορφές φτώχειας και ανασφάλειας. Οι «σωτήρες» της Ελλάδας, υπό το πρόσχημα ότι οι Ελληνες δεν καταβάλουν αρκετές προσπάθειες, επιβάλλουν ένα νέο σχέδιο βοήθειας που διπλασιάζει τη χορηγούμενη θανατηφόρα δόση. Ενα σχέδιο που καταργεί το εργατικό δίκαιο και καταδικάζει τους φτωχούς σε ακραία ένδεια, εξαφανίζοντας παράλληλα τις μεσαίες τάξεις. «Είναι δυνατόν να μην υψώσει κανείς τη φωνή του κατά της θεσμικής δολοφονίας του ελληνικού λαού;» αναρωτιούνται.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Ρομπέρτο Λαβάνια, που σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα δηλώνει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες προτιμούν να σώσουν τις τράπεζες από τους πολίτες. Ο Αργεντινός πολιτικός, που ήταν ο πρωταγωνιστής της αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας του, τονίζει ότι η διαρκής παρουσία στις αγορές εμπεριέχει τον κίνδυνο αύξησης του χρέους, σε αντίθεση με τους τραπεζίτες, οι οποίοι, όπως αναφέρει, θεωρούν ότι το να δανείζεται μια χώρα από τις διεθνείς αγορές βελτιώνει την εικόνα της. Ο ίδιος προτείνει, αντί για τη στήριξη των τραπεζών, η Ελλάδα να επενδύσει στην εκπαίδευση, στην τεχνολογία, στις επιστήμες, στις υποδομές της και φυσικά να καταστήσει πιο παραγωγικούς τους τομείς των υπηρεσιών και του τουρισμού.


Συνεχίζει τις απειλές ο (δήθεν αγανακτισμένος) Σόιμπλε

Το γνωστό, αγαπημένο του παιχνίδι άσκησης πίεσης στη χώρα μας, μέσω δηλώσεων δήθεν αγανάκτησης, συνέχισε και χθες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARD, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το δάνειο προς την Ελλάδα θα καταβληθεί σε δόσεις εφόσον η ελληνική κυβέρνηση εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε, εντάσσοντας τα μεταρρυθμιστικά μέτρα στη νομοθεσία της έως την 1η Μαρτίου. Ο κ. Σόιμπλε είπε ακόμη ότι συμφωνήθηκε αυστηρή επιτήρηση για την Ελλάδα και δημιουργήθηκε ειδικός συμψηφιστικός λογαριασμός, προκειμένου «να μην εκπορεύεται πλέον από την Ελλάδα κίνδυνος αποσταθεροποίησης της ευρωζώνης». Οταν ερωτήθηκε, μάλιστα, αν χάνει σιγά σιγά την υπομονή του με τους Ελληνες, απάντησε: «Προσπαθώ να μην τη χάσω. Αλλά έχω την εντύπωση ότι οι αρμόδιοι στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών και όσοι συμμετείχαν στη συνεδρίαση (του Eurogroup), έχουν πράγματι αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης». Τέλος, στο ερώτημα σχετικά με το αν θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα κάποιου είδους «Σχέδιο Μάρσαλ», ο Γερμανός υπουργός απάντησε καταφατικά αλλά διευκρίνισε ότι για την ανάπτυξη προϋπόθεση αποτελούν οι μεταρρυθμίσεις.

«Guardian»: Τι κάπνιζαν όλο το βράδυ (οι υπουργοί) και πήραν τέτοια απόφαση;

Επιφυλακτικοί για το αν το νέο σχέδιο διάσωσης θα… διασώσει την Ελλάδα εμφανίστηκαν διάφοροι οικονομολόγοι σε δημοσίευμα που ανάρτησε στην ηλεκτρονική του σελίδα το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel». «Το αν θα πάνε όλα καλά θα φανεί μόλις στις αρχές Μαρτίου, όταν η Ελλάδα θα υποβάλει στις τράπεζες και στα ταμεία την επίσημη προσφορά ανταλλαγής των ομολόγων» δήλωσε ο Ούβε Σάιχ, αναλυτής της τράπεζας LBBW, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί αν θα συμπράξουν όλες οι τράπεζες. Αλλά και ο Γιόργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το αν το νέο πακέτο είναι επαρκές. Οπως χαρακτηριστικά είπε, μόνο πέρυσι η Ελλάδα δημιούργησε νέο χρέος της τάξης του 10% επί του ΑΕΠ, ενώ το 2020 το χρέος θα ανέρχεται στο 120%, δηλαδή θα είναι «διπλάσιο εκείνου που επιτρέπει ως ανώτατο όριο η Συνθήκη του Μάαστριχτ».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας δεν είναι τίποτα άλλο από μια παράταση χρόνου προκειμένου να δημιουργηθεί ένα τείχος για να αντέξει την πτώχευση και τις συνέπειές της η ευρωζώνη. Ο αρθρογράφος του Reuters επισημαίνει ότι «το πρόβλημα είναι ότι κανένας έλεγχος και κανένας ειδικός λογαριασμός δεν μπορούν να ανορθώσουν την ελληνική οικονομία, όταν επιβαρύνεται με ένα υπερτιμημένο νόμισμα», ενώ παράλληλα αναρωτιέται: «Από πού θα προέλθει η ανάπτυξη σε μια χώρα που πλήττεται από μαζική υποτίμηση μισθών;»

Παρόμοιες ήταν οι απόψεις που εκφράστηκαν σε πολλές γερμανικές εφημερίδες. Στην «Tageszeitung» του Βερολίνου επισημαίνεται στο πρωτοσέλιδο ότι με το νέο σχέδιο «Οι Ελληνες διασώζουν τις τράπεζες της Ευρώπης», ενώ και η «Kolner Stadt-Anzeiger» της Κολονίας υποστηρίζει ότι δεν δίνεται βοήθεια στους ίδιους τους Ελληνες, αλλά στους δανειστές τους.

Εκπληκτικό ήταν και το σχόλιο της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian». Στο κεντρικό ρεπορτάζ για τη νέα συμφωνία, με τίτλο «Το πακέτο των 130 τρισ. αφήνει την Ελλάδα ανεξάρτητη μόνο κατ’ όνομα», ο αρθρογράφος της εφημερίδας διαπιστώνει: «Αυτό που κάπνιζαν όλο το βράδυ στις μαραθώνιες συνομιλίες οι υπουργοί πρέπει να ήταν πολύ δυνατό».

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αντώνης Σαμαράς: Από φέρελπις ηγέτης, στην πολιτική κατάντια των «οφσόρ»

Η περήφανη άνοδος και ο ηθικός κατήφορος του ανθρώπου που πρωτοβγήκε βουλευτής πριν από 43 χρόνια και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας πριν από 11...

Σοβαρό πλήγμα στο εμβόλιο της Οξφόρδης – «Βέλη» και ερωτήματα διεθνών ΜΜΕ για την αποτελεσματικότητά του

Καταγγελίες για σοβαρές παραλείψεις στις κλινικές δοκιμέςΠληθαίνουν οι αμφιβολίες και τα ερωτήματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca σε συνεργασία με...

Ελάχιστη χαλάρωση φέρνουν οι γιορτές

Πώς σκέφτονται να αντιμετωπίσουν την έξαρση της πανδημίας ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενόψει των ΧριστουγέννωνΑπό ιατρική και επιδημιολογική σκοπιά, είναι παραφροσύνη να ξανανοίξουμε τα Χριστούγεννα. Ο...

Νέο πογκρόμ μίσους από τον παράφρονα Ερντογάν

Ισόβια σε... 337 κατηγορουμένους για την απόπειρα πραξικοπήματοςΑκάθεκτος ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει το πογκρόμ των εχθρών του εντός Τουρκίας, με τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ...

Ιατρική αμέλεια καταγγέλλει ο δικηγόρος του Μαραντόνα! Ήταν αβοήθητος επί 12 ολόκληρες ώρες

Από τους Γιώργο Σηφάκη, Χάρη ΔάντσηΟ μεγάλος Ντιέγκο δεν είναι πια εδώ. Το «γιατί» και το «πώς» όμως «έφυγε» προχθές από τον πλανήτη όπου...