Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

Περιπολίες πολεμικών στη Μεσόγειο

Οι Βρυξέλλες αποφάσισαν τώρα να χτυπήσουν τη λαθρομετανάστευση με τη χρήση στρατιωτικής βίας!

Σε σκηνικό εσωτερικής σύγκρουσης που πυροδοτεί η ανεξέλεγκτη μεταναστευτική ροή με τα κύματα προσφύγων από χώρες οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εμπόλεμες ζώνες, η Ευρωπαϊκή Ενωση προσπαθεί να αντιδράσει ακόμη μια φορά διχασμένη και με ημίμετρα.

Σε μια σπασμωδική κίνηση και χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό, η Ε.Ε. αποφάσισε να επιτρέψει τη χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον των διακινητών προσφύγων και μεταναστών στο πλαίσιο της θαλάσσιας επιχείρησής της στη Μεσόγειο. Ενα μέτρο που αφενός λαμβάνεται με καθυστέρηση ετών και αφετέρου δεν μπορεί να χτυπήσει το πρόβλημα στη ρίζα του, που δεν είναι άλλη από την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι χώρες που εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες οι πρόσφυγες, όπως η Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, η Λιβύη κ.λπ.

Οπως έγινε γνωστό από τις Βρυξέλλες, βάσει του μέτρου αυτού, που θα ισχύσει από τις αρχές Οκτωβρίου, τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία θα μπορούν να εκτελούν νηοψίες, να προχωρούν σε κατασχέσεις, να ζητούν αλλαγή πορείας ή ακόμη και να καταστρέφουν πλοία που είναι ύποπτα ότι χρησιμοποιούνται από διακινητές. Παράλληλα θα μπορούν να προχωρούν σε συλλήψεις, με την προϋπόθεση να μην εισέρχονται στα λιβυκά χωρικά ύδατα. Θεωρητικά πρόκειται για τη δεύτερη φάση της επιχείρησης EU Navfor Med, η οποία ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου στη Μεσόγειο και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει αποφέρει κανένα όφελος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Navfor Med προέβλεπε την παρακολούθηση από τα διεθνή χωρικά ύδατα μόνο των εγκληματικών δικτύων που κάθε μέρα στέλνουν πλοιάρια γεμάτα πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ιταλία από τις ακτές της Λιβύης. Η δεύτερη φάση της επιχείρησης δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν από τις αρχές Οκτωβρίου.

Ο Ευρωπαϊκός Βορράς «παγώνει» τη Σένγκεν!

Με τη Γερμανία αλλά και άλλες χώρες του Βορρά να βάζουν τη Σένγκεν στον «γύψο» αποδεικνύοντας πόσο ευμετάβλητες είναι τελικά οι Συνθήκες ανάλογα με τα εκάστοτε συμφέροντα, οι «28» αναζητούν, μάταια όπως φαίνεται, τους συμβιβασμούς εκείνους που θα επιτρέψουν να εμφανιστεί η Ευρώπη «ενωμένη» στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Χθες συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ε.Ε. προκειμένου να καταλήξουν επί της πρότασης της Κομισιόν για το υποχρεωτικό «μοίρασμα» επιπλέον 120.000 προσφύγων στα κράτη-μέλη.

Αντιδράσεις

Ωστόσο, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προέβαλαν κατά τη συνεδρίαση οι εκπρόσωποι των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ, κυρίως των Σλοβακίας, Τσεχίας και Ουγγαρίας, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων έλαβε απόφαση μόνο για τη μετεγκατάσταση 40.000 πρoσφύγων από τις Ελλάδα και Ιταλία. Η απόφαση καθιερώνει έναν μηχανισμό προσωρινής και έκτακτης μετεγκατάστασης για δύο χρόνια από τις δύο χώρες σε άλλα κράτη-μέλη και αφορά πρόσωπα που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας και έφτασαν στα ανωτέρω κράτη-μέλη από τις 15 Αυγούστου ως τις 16 Σεπτεμβρίου. Οπως αναφέρει το ανακοινωθέν, τα κράτη που συμμετέχουν θα λάβουν το ποσό των 6.000 ευρώ για κάθε πρόσωπο που εντάσσεται στον μηχανισμό μετεγκατάστασης. Η Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν συμμετέχουν στην απόφαση, ενώ η Γερμανία εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα σύνορά της.

Στρατόπεδο των Ναζί άνοιξε για πρόσφυγες στη Γερμανία!

Στο Δάσος με τις Οξιές, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούνχεβαλντ, κοντά στο Ετερμπουργκ, εκεί όπου οι ναζί εξόντωσαν 56.000 κρατουμένους, μετέφεραν οι Γερμανοί 21 πρόσφυγες, προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή. Οι πρόσφυγες έχουν λάβει 135 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες τους, με τις Αρχές της πόλης να δηλώνουν ότι είχαν κατατεθεί περίπου 200 αιτήσεις ασύλου και πως δεν υπήρχαν οι υποδομές για τη φιλοξενία των προσφύγων. Η εκπρόσωπος του κοινοτικού συμβουλίου είπε ότι η απόφαση ελήφθη για πρακτικούς λόγους. Ο Αμπντουραχμάν Μάσα, από τη βόρεια Ερυθραία, συγκατοικεί με τον Αγιαγιά Τσινάτ, 21 ετών, αναμένοντας την εξέταση της αίτησής του. Ο 20χρονος δήλωσε στο «Τhe Weekend Australian» πως δεν τον ενδιαφέρει τι ήταν το κτίριο πριν, καθώς τα πράγματα «είναι καλά για αυτόν».

Το στρατόπεδο του Μπούνχεβαλντ άνοιξε τον Ιούλιο του 1937 και οι κρατούμενοί του χρησιμοποιούνταν ως εργατικό δυναμικό, προσφέροντας καταναγκαστική εργασία σε τοπικά εργοστάσια παραγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού. Για να κτισθούν οι εγκαταστάσεις, οι άνδρες των SS υποχρέωναν τους κρατουμένους να κουβαλούν στον «ελεύθερο» χρόνο τους μεγάλες πέτρες από κάποιο λατομείο. Αργότερα, για τη μεταφορά μεγάλων ογκόλιθων τους υποχρέωναν να ζεύονται κατά δεκάδες σε μεγάλα τετράτροχα κάρα και να τα ρυμουλκούν ως το στρατόπεδο, ενώ ταυτόχρονα τραγουδούσαν. Οι ναζί αποκαλούσαν τους κρατουμένους «τα άλογα που τραγουδούν».

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ