Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

Περιθώριο 47 ημερών για τον νόμο Κατσέλη!

Δίνεται παράταση για δανειολήπτες να καταθέσουν δικαιολογητικό το οποίο καθυστερούν να εκδώσουν οι τράπεζες

Ρεπορτάζ
Βασίλης Παπακωνσταντόπουλος

Περιθώριο 47 ημερών προκειμένου να καταθέσουν όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη δίνει στους δανειολήπτες το υπουργείο Οικονομίας. Η παράταση δεν αφορά τις αιτήσεις υπαγωγής οι οποίες πρέπει να κατατεθούν στα Ειρηνοδικεία της χώρας έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015. Από τη στιγμή που ένας οφειλέτης υποβάλλει εμπρόθεσμα την αίτηση, τότε και μόνο τότε θα μπορεί να κάνει χρήση της παράτασης, η οποία αποφασίστηκε ύστερα από τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στη χορήγηση των αναλυτικών βεβαιώσεων οφειλών από τις τράπεζες, με αρκετούς δανειολήπτες να έχουν καταθέσει σχετικές καταγγελίες.

Σύμφωνα με την ερμηνευτική εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, δίνεται παράταση από 15 έως συνολικά 47 ημέρες στην υποχρέωση των δανειοληπτών να καταθέσουν στον φάκελό τους όλα τα απαραίτητα έγραφα που προβλέπει ο νόμος, αρκεί να έχουν ήδη υποβάλει την αίτηση μέχρι το τέλος του έτους.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «επί αιτήσεων που κατατίθενται μέχρι και τις 31.12.2015 με ελλιπή δικαιολογητικά ή επί αιτήσεων που δεν είναι πλήρεις λόγω της μη εκπλήρωσης της -εκ νόμου απορρεούσης υποχρέωσης- των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων περί χορήγησης αναλυτικών καταστάσεων οφειλών εντός δεκαημέρου, οι Γραμματείες των αρμόδιων κατά τόπο Ειρηνοδικείων οφείλουν να παραλαμβάνουν και να πρωτοκολλούν τις αιτήσεις από τους δανειολήπτες και να χορηγούν την ανωτέρω προθεσμία των 15 ημερών, παρατεινόμενη μέχρι έναν μήνα προκειμένου να προβεί ο αιτών στις αναγκαίες συμπληρώσεις. Σε κάθε περίπτωση, η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί για δύο επιπλέον ημέρες, αν η Γραμματεία του κατά τόπο αρμόδιου Ειρηνοδικείου αδυνατεί ανυπαίτια να προβεί στον τυπικό έλεγχο αυτής».

Οπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομίας, η υποβολή των δικαιολογητικών μπορεί να πραγματοποιηθεί έως και 45 ημέρες συν δύο ημέρες μετά την κατάθεση της αίτησης στα Ειρηνοδικεία. Σημειώνεται ότι η καθυστέρηση χορήγησης αναλυτικών καταστάσεων οφειλών εκ μέρους των τραπεζών προκύπτει από την προσκόμιση αντιγράφου αίτησης των δανειοληπτών προς τις τράπεζες και την παρέλευση απράκτου της δεκαήμερης προθεσμίας που θέτει ο νόμος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ