Τρίτη, 20 Απρ 2021

Πετάει φωτιές η ΝΔ για το «πόθεν έσχες»

Ρεπορτάζ
Φίλιππος Πανταζής

Στην αποδόμηση του «ηθικού πλεονεκτήματος» της κυβέρνησης και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα στοχεύει πλέον η Ν.Δ., με αφορμή το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και την άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να συμφωνήσει στην εφ’ όλης της ύλης συζήτηση επί του διαγωνισμού. Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κώστας Τσιάρας, ο αρμόδιος συντονιστής της Κ.Ο. Μάκης Βορίδης και ο εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Κουμουτσάκος καταγγέλθηκε ότι δεν γίνεται μία συνολική συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή «προκειμένου όλα αυτά, τα οποία αυτή τη στιγμή υπάρχουν, είτε ως ερωτήματα είτε ως απορίες, να έρθουν στο φως».

Ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για «μνημόσυνο του ηθικού πλεονεκτήματος» του ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια ώρα που και ο κ. Βορίδης τόνιζε ότι «μπορεί να αποχαιρετήσει οριστικά το όποιο ηθικό πλεονέκτημα είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αρνήθηκε να συμπράξει στον έλεγχο του προφανούς».

Η αξιωματική αντιπολίτευση αφήνει αιχμές ακόμα και για ποινικές ευθύνες της επιτροπής για τη διενέργεια του διαγωνισμού, καθώς «δεν έγινε κανένας έλεγχος», επαναλαμβάνοντας παράλληλα την ανάγκη να έρθει το πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος για την Τράπεζα Αττικής και την εγγυητική επιστολή προς τον κ. Καλογρίτσα στην Εξεταστική Επιτροπής της Βουλής για τα «θαλασσοδάνεια» κομμάτων και ΜΜΕ.

Το ουσιαστικό πολιτικό ζήτημα, κατά τη Ν.Δ., είναι η «άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να συμπράξει σε μια υπόθεση διαφάνειας, αφού ο διαγωνισμός έχει καταρρεύσει πλήρως στη συνείδηση του ελληνικού λαού». Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο θεωρούν την απόφαση του ΣτΕ «κομβικής σημασίας» και ενώ -όπως λένε- «ο διαγωνισμός έχει καταρρεύσει στη συνείδηση πολιτών. Δεν υπάρχουν ούτε καν ψήγματα διαφάνειας. Υπάρχει οσμή διαπλοκής».

Η γκάφα Γιακουμάτου με τα… αγροτεμάχια!

Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδήγησε σε γκάφα τον Γεράσιμο Γιακουμάτο, ο οποίος φάνηκε ανενημέρωτος σε ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών για το αν ο Χρήστος Καλογρίτσας έχει πληρώσει τους φόρους και τον ΕΝΦΙΑ του για το αγροτεμάχιο στην Ιθάκη. Κι αυτό διότι αποδείχθηκε ότι δεν γνωρίζει ότι για φέτος τουλάχιστον δεν ισχύει ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια! Μάλιστα, ο βουλευτής της Ν.Δ. ζητά να κατατεθούν και τα αποδεικτικά έγγραφα. Αναφέρει συγκεκριμένα στην ερώτησή του:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ο ένας εκ των υπερθεματιστών στον πρόσφατο διαγωνισμό για την κατακύρωση τηλεοπτικών αδειών κ. Καλογρίτσας δήλωσε ως εγγύηση ένα αγροτεμάχιο στην Ιθάκη, εκτάσεως 5.029 στρεμμάτων, το οποίο κατά πληροφορίες διεκδικείται και από το Δημόσιο. Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. υπουργός αν έχουν καταβληθεί οι νόμιμοι φόροι, καθώς και ο ΕΝΦΙΑ που αντιστοιχούν, στο συγκεκριμένο αγροτεμάχιο από τον κ. Καλογρίτσα.

Ταυτόχρονα αιτούμαι να κατατεθούν στο Σώμα όλα τα έγγραφα που αποδεικνύουν την καταβολή των αντιστοιχούντων φόρων».

Δραγασάκης: Η τράπεζα στόχος ύποπτων κέντρων

Στόχος κέντρων που δρουν υπογείως, επιδιώκοντας «το κλείσιμο ή την εξαγορά της», είναι η Τράπεζα Αττικής, σύμφωνα με κύκλους της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, που εκφράζουν τις απόψεις του Γ. Δραγασάκη. Οπως υποστήριζαν, οι επιθέσεις απαξίωσης της τράπεζας γίνονται για να «πέσει» η τιμή της και τελικά να εξαγοραστεί «αντί ευτελούς τιμήματος».

Με αφορμή την τοποθέτηση του Θεόδωρου Πανταλάκη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας, οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι εμπίπτει στη διαδικασία που υιοθετήθηκε για ταχεία επίλυση των εκκρεμοτήτων που σχετίζονται με τη συνολική ανασυγκρότηση της διοίκησης.

Ανέφεραν, ακόμα, ότι τον εποπτικό έλεγχο της τράπεζας έχει η ΤτΕ, «το έργο της οποίας ποτέ δεν εμποδίστηκε από την κυβέρνηση, η οποία ούτε προστατεύει ούτε έχει εξαρτήσεις από κανέναν, επιδιώκοντας παντού τη διαφάνεια, με τρόπο ώστε να μην υπάρξει «γενικευμένη ποινικοποίηση του τραπεζικού συστήματος».

Στο φως και άλλα στοιχεία «φωτιά» για το βοσκοτόπι του Χρήστου Καλογρίτσα

Η έκταση της Ιθάκης ήταν υποθηκευμένη για δάνειο στην Πειραιώς

Αλλη μία… μαύρη τρύπα στο «πόθεν έσχες» του Χρήστου Καλογρίτσα προέκυψε χθες με βάση νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με αυτά, τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας ΑΓΥΙΑ του κ. Σπ. Καραμπάτσου, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και το περίφημο βοσκοτόπι της Ιθάκης που παραχώρησε στον Χρήστο Καλογρίτσα (και ο οποίος το εμφάνισε να έχει εκτιμώμενη αξία 100.000.000 ευρώ), υποθηκεύτηκαν σε τράπεζα, προκειμένου να λάβει δάνειο πριν από εννέα χρόνια.

Το δάνειο με υποθήκη τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας δόθηκε το 2007 από τη Λαϊκή Τράπεζα (η οποία στη συνέχεια απορροφήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς) και ήταν της τάξεως του 1.000.000 ευρώ. Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό το δάνειο δεν εξυπηρετείται και έχει χαρακτηριστεί επισήμως «κόκκινο», ενώ η αξία του με τους τόκους και τις προσαυξήσεις έφτασε στα 1.800.000 ευρώ!

Με δεδομένο ότι το δάνειο του 2007 είναι μη εξυπηρετούμενο, προκύπτει ότι τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας ΑΓΥΙΑ Α.Ε. ανήκουν επί της ουσίας στην τράπεζα, η οποία έχει σε κάθε περίπτωση τον πρώτο λόγο. Αρα δεν μπορεί το οικόπεδο της εταιρίας που έχει «κόκκινο» δάνειο να παραχωρηθεί ως υποθήκη, εγγύηση ή ως ενέχυρο σε οποιονδήποτε τρίτο.

Επίσης, είναι απορίας άξιο πώς οι συγκεκριμένες εκτάσεις υποθηκεύτηκαν πριν από εννέα χρόνια για ποσό 1.000.000 ευρώ και σήμερα (που η αξία της γης έχει πέσει λόγω κρίσης) υποτίθεται ότι αξίζουν 100.000.000 ευρώ…

Πάντως, ο κ. Σπ. Καραμπάτσος σε επιστολή που έστειλε προχθές στα ΜΜΕ ανέφερε ότι όλα είναι νόμιμα και οι εκτάσεις μη διεκδικούμενες. Ομως για το πλέον κρίσιμο ζήτημα, που είναι για ποιον λόγο (και με ποιο όφελος) παραχώρησε τα κτήματά του στον κ. Καλογρίτσα, υποστήριξε γενικόλογα ότι αποτελεί συνταγματικό δικαίωμά του το πού θα παραχωρήσει την περιουσία του, αποφεύγοντας όμως να απαντήσει επί της ουσίας.

Διαβάστε παρακάτω τη συνέχεια: 

Στην Επιτροπή Θεσμών οι τέσσερις υπερθεματιστές

Πίσω υποχρεώθηκε να κάνει τελικά η κυβέρνηση, αποδεχόμενη -μετά και τις τελευταίες εξελίξεις- να εμφανιστούν στη Βουλή οι τέσσερις πλειοδότες του διαγωνισμού για τις άδειες καθώς και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παπάς και ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Τασία Χριστοδουλοπούλου έκανε «ασμένως δεκτή» την πρόταση της αντιπολίτευσης και έτσι οι Β. Μαρινάκης, Ι.Β. Καλογρίτσας, Γ. Αλαφούζος και Θ. Κυριακού θα προσέλθουν, για να δώσουν διευκρινίσεις. Πάντως, ακόμα δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την προσέλευση των τεσσάρων, με τη Ν.Δ. -σύμφωνα με πληροφορίες- να πιέζει προκειμένου η διαδικασία να προχωρήσει γρήγορα. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 41Α), θα διεξαχθούν δύο συνεδριάσεις με διαφορά ενός μήνα και τον λόγο για ερωτήσεις θα λάβουν ο πρόεδρος της επιτροπής, τρεις βουλευτές από το πρώτο σε δύναμη κόμμα, δύο βουλευτές από το δεύτερο, ανά ένας βουλευτής από τα υπόλοιπα σε δύναμη κόμματα και οι αρμόδιοι υπουργοί.

Προηγήθηκε ένταση, με τη Ν.Δ. να θέτει ευθέως θέμα διαφάνειας για το «πόθεν έσχες» του κυρίου Καλογρίτσα. Αρχικά, η κ. Χριστοδουλοπούλου είχε διαμηνύσει ότι απορρίπτει το αίτημα της Ν.Δ., λέγοντας ότι δεν μπορεί η επιτροπή να ελέγξει τα «πόθεν έσχες» των υπερθεματιστών ούτε να συνεδριάζει ενώ η δικαστική διαδικασία διαρκεί για το ίδιο θέμα. Ωστόσο, έπειτα από διακοπή της συνεδρίασης, τελικά ελήφθη απόφαση επανάληψης της συνεδρίασης ως προς το αίτημα της Ν.Δ. για να τοποθετηθούν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας επ’ αυτού.

Οι Μάκης Βορίδης, Κώστας Τζαβάρας και Χαράλαμπος Αθανασίου κατηγόρησαν την πρόεδρο της επιτροπής για «συγκάλυψη ενός σκανδάλου που βοά» και ζήτησαν ευθεία τοποθέτηση των βουλευτών της συγκυβέρνησης, προκειμένου να είναι εμφανές αν επιθυμούν ή όχι τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Η πρόεδρος της επιτροπής αποφάσισε τελικά να τοποθετηθεί σε επόμενη συνεδρίαση η κυβερνητική πλειοψηφία, λόγω χρονικής στενότητας, ενώ τόνισε ότι δεν απορρίπτει το αίτημα της Ν.Δ., επικαλούμενη αναρμοδιότητα της επιτροπής.

{{-PCOUNT-}}30{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ