Παρασκευή, 23 Απρ 2021

Πέθανε ο Χέλμουτ Κολ

Πέθανε σε ηλικία 87 ετών, ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ. Υπήρξε ο πρώτος Καγκελάριος της ενιαίας Γερμανίας μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, ηγέτης των συντηρητικών της Γερμανίας και ένας από τους εμπνευστές της νομισματικής ένωσης.

Την είδηση του θανάτου του φαίνεται πως δημοσίευσε η γερμανική Bild, της οποίας ο αρχισυντάκτης υπήρξε και προσωπικός βιογράφος του Χέλμουτ Κολ.

Υπήρξε πολιτικός μέντορας της Άνγκελα Μέρκελ και ο πρώτος που της εμπιστεύτηκε χαρτοφυλάκια σε κάποια από τις κυβερνήσεις του τη δεκαετία του ’90. Παρόλα αυτά, όταν μετά την ήττα του το 1998 από τους σοσιαλιστές, ξέσπασε σκάνδαλο με μυστικές δωρεές και κρυφούς λογαριασμούς προς το κόμμα, στο οποίο και εμπλεκόταν μαζί με τον “διάδοχό” του Β. Σόιμπλε, η σχετικά άσημη τότε Μέρκελ δεν δίστασε να καλέσει τους Γερμανούς Συντηρητικούς να “κόψουν τους δεσμούς με τον πρώην ηγέτη τους, αφήνοντας πίσω το ‘άλογο μάχης’ (όπως αποκαλούσε εαυτόν ο Κολ) του παρελθόντος”.

Παιδικά χρόνια και σπουδές

Γεννήθηκε στο Λουντβιχσχάφεν στις 3 Απριλίου 1930. Το 1947 εισήλθε στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Γερμανίας (CDU).

Το 1950 τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές. Από το 1950 ως το 1958 σπούδασε νομικά, κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες και ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης και της Χαϊδελβέργης. Από το 1953 ως το 1973 ήταν μέλος της Κεντρικής Οικονομικής Διεύθυνσης της Τοπικής Ένωσης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης του Παλατινάτου. Παράλληλα από το 1954 ως το 1961 υπήρξε Αναπληρωτής Πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Νέων στο Παλατινάτο της Ρηνανίας. Από το 1955 ως το 1966 υπήρξε μέλος της Τοπικής Διοίκησης του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στο Παλατινάτο της Ρηνανίας.

Το 1958 έγινε διδάκτορας της Φιλοσοφίας. Από το 1959 ως το 1969 υπήρξε εισηγητής της ένωσης χημικών βιομηχανιών στο Λουντβιχσχάφεν. Την περίοδο 1959-1976 υπήρξε μέλος της Βουλής του Παλατινάτου της Ρηνανίας. Από το 1960 ως το 1967 διατέλεσε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στο Συμβούλιο της Λουντβιχσχάφεν. Από το 1961 ως το 1963 διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος και από το 1963 ως το 1969 Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή του Παλατινάτου της Ρηνανίας.

Από το 1964 είναι μέλος της Ομοσπονδιακής Προεδρίας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Από το 1966 ως το 1973 χρημάτισε Πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Παλατινάτο της Ρηνανίας. Από το 1969 ως το 1973 διατέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ομοσπονδίας του χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU). Από το 1969 ως το 1976 διατέλεσε Πρωθυπουργός του κρατιδίου Ρηνανία-Παλατινάτο.

Η άνοδος στην Καγκελαρία και η Ένωση

Από το 1973 ήταν Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής παράταξης (CDU) και από το 1976 μέλος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας. Από το 1976 ως το 1982 διατέλεσε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού (CDU) και Χριστιανοκοινωνικού (CSU) κόμματος στην ομοσπονδία της Γερμανίας. Από το 1982 ήταν καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας και μετά την ενοποίησή της με την Ανατολική, Καγκελάριος της ενιαίας Γερμανίας μέχρι το 1998.

Είναι ο μακροβιότερος Καγκελάριος της Γερμανίας.

Το σκάνδαλο που αμαύρωσε την υστεροφημία του

Μετά την αποχώρησή του από την πολιτική η υστεροφημία του αμαυρώθηκε με την εμπλοκή του σε σκάνδαλο παράνομης χρηματοδότησης του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, τόσο εκείνος, όσο και ο διάδοχός του Β. Σόιμπλε εμπλέκονταν σε μια υπόθεση παράνομων χρηματοδοτήσεων και κρυφών λογαριασμών για την προεκλογική εκστρατεία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU). Ήταν αυτή η σκιά πάνω στον ιστορικό ηγέτη της γερμανικής δεξιάς, αλλά και τον επίδοξο διάδοχό του και σημερινό υπουργό Οικονομικών της ομοσπονδίας, που έδωσαν την ευκαιρία στην Άνγκελα Μέρκελ να αναρριχηθεί στην εξουσία.

Αποχώρησε από την ενεργό πολιτική το 2002, ενώ από το 2008 και έπειτα η υγεία του είχε επιδεινωθεί σημαντικά με αποτέλεσμα να παρουσιάζει δυσκολία στην ομιλία και να κινείται σε αναπηρικό καροτσάκι.

Συλλυπητήρια από τον πολιτικό κόσμο

Ένας μετά τον άλλο, πολιτικοί από τη Γερμανία και την Ευρώπη εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους για την απώλεια του Χέλμουτ Κολ.

Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπεργκ χαιρέτισε «έναν σπουδαίο Ευρωπαίο», αποτίοντας φόρο τιμής στον Χέλμουτ Κολ. “Βαθιά θλίψη για ένα σπουδαίο Γερμανό και έναν σπουδαίο Ευρώπη”, ανέφερε με tweet του ο Ζάιμπεργκ.

Ο μέντοράς μου, ο φίλος μου, η ίδια η ουσία της Ευρώπης

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ ήταν “η ίδια η ουσία της Ευρώπης” επισήμανε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αντιδρώντας στην είδηση του θανάτου του.
“Ο θάνατος του Χέλμουτ Κολ με λυπεί βαθύτατα. Ο μέντοράς μου, ο φίλος μου, η ίδια η ουσία της Ευρώπης. Θα μας λείψει πάρα πολύ” έγραψε ο Γιούνκερ σε μήνυμα που ανήρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ο Χέλμουτ Κολ ήταν ένας «πολύ σπουδαίος Ευρωπαίος» και ο «αρχιτέκτονας της ενωμένης Γερμανίας και της γαλλογερμανικής φιλίας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, αποτίοντας φόρο τιμής στον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας.
χάνουμε έναν πολύ σπουδαίο Ευρωπαίο

«Με την απώλεια του Χέλμουτ Κολ, χάνουμε έναν πολύ σπουδαίο Ευρωπαίο», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με ανάρτησή του στο twitter, σημειώνοντας ότι «ο Κολ ήταν ένας από τους σπουδαίους άντρες της Ευρώπης και του ελεύθερου κόσμου».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απέστειλε σήμερα συλλυπητήριο τηλεγράφημα στην γερμανική ηγεσία για τον θάνατο του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

«Ειλικρινά θαύμαζα την σοφία του, την ικανότητά του να λαμβάνει σταθμισμένες και διορατικές αποφάσεις, ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Στην Ρωσία θα μείνει στην μνήμη ως ένας υποστηρικτής, με αρχές, της ανάπτυξης των σχέσεων φιλίας μεταξύ των χωρών μας και για την πολύτιµη συµβολή του στην ενίσχυση της αµοιβαίας επωφελούς διμερούς συνεργασίας και σχέσεις καλής γειτονίας», υπογραμμίζεται στο τηλεγράφημα.

Ο Χέλμουτ ήταν ένας βράχος, και σταθερός και δυνατός

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ο πρεσβύτερος, απέτισε φόρο τιμής στον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ, κάνοντας λόγο για «έναν αληθινό φίλο της ελευθερίας» και «ένα από τους σπουδαιότερους ηγέτες της μεταπολεμικής Ευρώπης», αντιδρώντας στην είδηση του θανάτου του.

«Ο Χέλμουτ ήταν ένας βράχος, και σταθερός και δυνατός», δήλωσε με ανακοίνωσή του ο 41ος πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1989 έως το 1993, περίοδο επανένωσης της Γερμανίας.
ηγέτης με αίσθηση της ιστορικής ευθύνης

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του δήλωσε:

“Εκφράζουμε τη λύπη μας για την απώλεια του πρώην Καγκελάριου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ.

O Χέλμουτ Κολ, υπήρξε ένας ηγέτης με αίσθηση της ιστορικής ευθύνης που έφερε εις πέρας το ιστορικό εγχείρημα της ειρηνικής επανένωσης της Γερμανίας.

Ήταν μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της μεταπολεμικής Ευρώπης και ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες και οραματιστές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, που από τη θέση του εργάστηκε για την εμπέδωση της ειρήνης και της δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στο γερμανικό λαό”.
συνέδεσε το όνομα του με κορυφαία γεγονότα της σύγχρονης Ιστορίας

Ο Χέλμουτ Κολ αφήνει πίσω του μια σημαντική πολιτική παρακαταθήκη για κάθε πολιτικό της νεότερης γενιάς, αναφέρει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, για την απώλεια του πρώην Καγκελάριου της Γερμανίας. «Ο Χέλμουτ Κολ ήταν ένας σταθερός ηγέτης, σε μια ταραγμένη εποχή.

Πρωταγωνίστησε στις εξελίξεις στη Γερμανία και στην ευρωπαϊκή ήπειρο για πολλά και κρίσιμα χρόνια και συνέδεσε το όνομα του με κορυφαία γεγονότα της σύγχρονης Ιστορίας.

Τη λήξη του ψυχρού πολέμου, την ευρωπαϊκή ενοποίηση, την επανένωση της πατρίδας του.

Συνεργάστηκε αξιόπιστα με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις και αποτέλεσε σημαντικό σύμμαχο στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας.
Πολιτικός με ευθύ λόγο, αποτελεσματικός στην άσκηση των καθηκόντων του και σταθερά απέναντι στο δημαγωγικό λαϊκισμό, ο Χέλμουτ Κολ αφήνει πίσω του μια σημαντική πολιτική παρακαταθήκη για κάθε πολιτικό της νεότερης γενιάς» αναφέρει στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ.

news247.gr

{{-PCOUNT-}}37{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ