Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

Πιερία: Οργή για το τέλος του τελωνείου

ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟ, με μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις της Πιερίας θεωρεί την πιθανή κατάργηση του Τελωνείου Κατερίνης το τοπικό επιμελητήριο, το οποίο, μαθαίνοντας πως σχετικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομίας μπαίνει στις ράγες, έσπευσε να ενεργοποιήσει τους φορείς της περιοχής για τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μεταφορά των υπηρεσιών του Τελωνείου Κατερίνης σε αυτό της Σκύδρας -σκέψεις υπάρχουν και για το Τελωνείο της Θεσσαλονίκης- στο πλαίσιο μιας γενικότερης «μεταρρύθμισης» των τελωνειακών υπηρεσιών. Μάλιστα, οι κακές γλώσσες στην περιοχή υποστηρίζουν πως δεν είναι τυχαίο ότι η Σκύδρα βρίσκεται στην εκλογική περιφέρεια της υφυπουργού Βιομηχανίας Θεοδώρας Τζάκρη.

Στην Πιερία υπάρχουν 120 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι περισσότερες έχουν διαρκή εξαγωγική και εισαγωγική δραστηριότητα, με συνέπεια οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς του τελωνείου να δημιουργήσει προβλήματα οικονομικής και διαδικαστικής φύσεως, με κορυφή του παγόβουνου το μεταφορικό κόστος. Με δεδομένο δε ότι από τον Οκτώβριο του 2014 έχει καταργηθεί και το Χημείο Κατερίνης και οι τοπικές επιχειρήσεις εξυπηρετούνται πλέον από τη Θεσσαλονίκη, το πλήγμα θα είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη που έχει γίνει, οι τοπικές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν σημαντικές καθυστερήσεις (ειδικά όσοι εξάγουν τρόφιμα-νωπά προϊόντα και ρούχα), προβληματική εξυπηρέτηση στην αδειοδότηση, ενώ παράλληλα θα παρουσιαστούν σημαντικές αδυναμίες εξυπηρέτησης των τοπικών παραγωγών.

Σημειώνεται ότι το Τελωνείο Κατερίνης δέχεται πολλά προϊόντα από τα Σκόπια, που τελωνίζονται στην περιοχή και φεύγουν για Αθήνα, αλλά και πολλές εισαγωγές νωπών προϊόντων που κατευθύνονται στη Λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, αποσυμφορεί σε σημαντικό βαθμό τις εξαγωγές του Β΄ Τελωνείου Θεσσαλονίκης.

«Το Τελωνείο Κατερίνης, που ιδρύθηκε το 1977, είναι ένα από τα μεγαλύτερα περιφερειακά τελωνεία της χώρας και είναι βιώσιμο, με τζίρο πάνω από 5.000.000 ευρώ. Θέλουν να εξοικονομήσουν κόστος για τα μόλις πέντε άτομα προσωπικό ή για τα 1.200 ευρώ ενοίκιο»;

Ας χρησιμοποιήσουν τον κλειστό χώρο του κρατικού ΚΤΕΟ που βρίσκεται στην περιοχή» σημειώνει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος και συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη φορέων για το θέμα.

Μαρία Μαθιοπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ