Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Πιέσεις για πλειστηριασμούς με το «πιστόλι στον κρόταφο»!

Με το πιστόλι στον κρόταφο είναι η κυβέρνηση, καθώς η τρόικα πιέζει και απαιτεί από τις αρχές του 2014 να παύσει τελείως η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για χρέη προς τις τράπεζες. Σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου το Σάββατο το μεσημέρι υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά διαπιστώθηκε για ακόμα μια φορά η αδιάλλακτη συμπεριφορά της τρόικας, που πιέζει για άμεση απελευθέρωση των πλειστηριασμών, κλείσιμο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), ολοκλήρωση των 4.000 απολύσεων στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του χρόνου και για νομοθέτηση φόρου ακινήτων χωρίς «εκπτώσεις» από τον οποίο θα εισπραχθούν 2,65 δισ. ευρώ (αναλυτικότερα για το φόρο ακινήτων, διαβάστε στη σελ. 15).

Στη σύσκεψη, στην οποία μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θαν. Σκορδάς, ειπώθηκε ότι η τρόικα θέτει βαρείς όρους και διαμηνύει στην Ελλάδα να ξεχάσει στο μέλλον κάθε σκέψη για δανειοδότηση προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έλλειμμα του Προϋπολογισμού.

«Χρήματα τέλος»

Συγκεκριμένα, από παριστάμενο υπουργό αναφέρθηκε ότι οι τεχνοκράτες της τρόικας είπαν στην ελληνική πλευρά ότι από την άνοιξη του 2014, οπότε και τελειώνει η χρηματοδότηση του προγράμματος, η τρόικα δεν πρόκειται να ξαναδώσει χρήματα και κάθε τρύπα που θα εμφανίζεται (στον Προϋπολογισμό ή στις τράπεζες) θα πρέπει να καλύπτεται με τη λήψη μέτρων.

Ειδικά για τους πλειστηριασμούς, η κυβέρνηση προτείνει να συνεχιστεί η προστασία για την πρώτη κατοικία όχι μόνο των νοικοκυριών των χαμηλότερων εισοδηματικών τάξεων, αλλά και νοικοκυριών μεσαίων εισοδημάτων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν είναι δυνατή η παράταση ενός πλαισίου υπό το οποίο βρίσκουν σκέπη ακόμη και όσοι είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν ομαλά τις δανειακές τους υποχρεώσεις αλλά δεν το πράττουν.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ότι «πιέζουμε να υπάρξει κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερη, χωρίς αυτή η κάλυψη να αφορά μπαταχτσήδες και ανθρώπους που εκμεταλλεύονται τις ρυθμίσεις για να μην πληρώνουν».

Η ελληνική πρόταση είναι δύσκολο να υλοποιηθεί στο ακέραιο και δεν αποκλείεται ο συμβιβασμός να καταλήξει σε μια εξάμηνη διατήρηση της προστασίας για έναν αριθμό δανειοληπτών, με την απελευθέρωση να επέρχεται (με όρους ή χωρίς όρους) από τα μέσα του 2014.

Οι ξένοι τεχνοκράτες εμφανίζονται κάθετοι στο θέμα των πλειστηριασμών και ξεκαθαρίζουν και σε αυτό ότι δεν πρόκειται οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι να δώσουν ξανά χρήματα για τη σωτηρία των ελληνικών τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες, όπως υπογραμμίζουν στις συνομιλίες με τους Ελληνες επισήμους οι άνθρωποι της τρόικας, πρέπει να αναλάβουν οι ίδιες το κόστος για τη σωτηρία τους και στην κατεύθυνση αυτή θεωρούν ότι πρέπει να γίνει και η απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Οσο, πάντως, καθυστερούν οι συνομιλίες με την τρόικα μένει μετέωρο το θέμα των δύο δόσεων προς την Ελλάδα, ύψους 6,1 δισ. ευρώ. Η πρώτη δόση του 1,1 δισ. ευρώ έρχεται από τον περασμένο Ιούνιο. Η δεύτερη είναι η δόση του Δεκεμβρίου, που κατά τα φαινόμενα πάει πίσω. Μη έχοντας την ευχέρεια των δόσεων, η Ελλάδα θα πρέπει να καταφύγει τον Ιανουάριο του 2014 σε αλλεπάλληλες εκδόσεις έντοκων γραμματίων για να καλύψει δανειακές ανάγκες 6,1 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 2,1 δισ. είναι «ακούρευτα» ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που πρέπει να πληρωθούν και 4 δισ. έντοκα γραμμάτια που πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν.

Επιλέγοντας τις εκδόσεις έντοκων γραμματίων, το Δημόσιο θα απορροφήσει όλη τη ρευστότητα από την αγορά, προσθέτοντας ακόμα ένα πρόβλημα σε μια ήδη βεβαρημένη κατάσταση.

Δ. Γ. Παπαδοκωστόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ