Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

Πιέσεις για τέσσερις δόσεις στον ΕΝΦΙΑ

Αντίθετη η τρόικα στις παρατάσεις 

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να καταβληθεί ο νέος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων σε τέσσερις δόσεις (αντί για 5), λόγω ισχυρών πιέσεων από τους δανειστές, οι οποίοι είναι αντίθετοι στις παρατάσεις που δίνει το υπουργείο Οικονομικών!

Συγκεκριμένα, οι δανειστές επιμένουν ότι ο σχετικός νόμος προβλέπει την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου κάθε χρόνου και ρίχνουν ευθύνες στην κυβέρνηση που «δεν φροντίζει να αναρτηθούν νωρίς τα εκκαθαριστικά στον ηλεκτρονικό κόμβο του TAXISnet, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα περισσότερων δόσεων».

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναμένεται να ξεκινήσει τη διαδικασία εκκαθάρισης και ανάρτησης των εκκαθαριστικών σημειωμάτων. Ετσι, τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο η ΑΑΔΕ θα στείλει στους λογαριασμούς που τηρούν στο σύστημα ΤΑΧΙSnet περίπου 7.350.000 φυσικά πρόσωπα και 55.000 νομικά πρόσωπα τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2017.

Απαλλαγή

Σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, η απαλλαγή των αγροτεμαχίων και των λοιπών εδαφικών εκτάσεων εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ (από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων που επιβάλλεται σε όσα φυσικά πρόσωπα έχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ) θα ισχύσει και το 2017.

Ωστόσο, φέτος δεν θα ισχύσει τελικά η υπόσχεση που είχε δώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της περσινής ΔΕΘ, ότι θα αυξηθεί το ποσοστό έκπτωσης από το 50% στο 100% του φόρου για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ