Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Πιέζει ο Σόιμπλε για ξεπούλημα της περιουσίας!

Ερχονται οι πρώτες αποφάσεις για το «κατοχικό Ταμείο» των 50 δισ. ευρώ. Κομβικός ο ρόλος του μυστηριώδης Κορεάτη συμβούλου της κυβέρνησης

Στα τέλη Δεκεμβρίου, πιθανόν και αργότερα, αναμένονται οι πρώτες αποφάσεις για το περιβόητο νέο Ταμείο των 50 δισ., που, όπως φαίνεται, διαμορφώνονται μέσα σε ένα ομιχλώδες τοπίο, από το οποίο ξεπροβάλλει και πάλι η φιγούρα του Κορεάτη σύμβουλου της κυβέρνησης Glenn Kim.

Οι θεσμοί πιέζουν ώστε να συμπεριληφθούν στο νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας περισσότερες κρατικές επιχειρήσεις και δημόσια ακίνητα, ώστε να τηρηθεί η δέσμευση του Μνημονίου για εγγυήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ. Στο στόχαστρο βρίσκονται και τα μελλοντικά έσοδα από πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, τα οποία οι Γερμανοί θέλουν επίσης να ενταχθούν στο νέο Ταμείο ως εγγύηση για τα δάνεια.

Καθώς ξεκινά και πάλι η συζήτηση για το «κατοχικό Ταμείο», έρχεται ξανά στο μυαλό πολλών το τι επεδίωκε εκείνο το βράδυ της 12ης προς 13η Ιουλίου ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, που συνεχίζει να το ζητά και σήμερα: Ηθελε ένα Ταμείο υπό ευρωπαϊκή διοίκηση με περιουσία περί τα 50 δισ. ευρώ -μειώθηκε στη συνέχεια-, που να περιλαμβάνει περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου για να πουληθούν στη διάρκεια του προγράμματος (δηλαδή, σε τρία χρόνια, το αργότερο), προκειμένου να αποπληρωθεί μέρος του δανείου.

Σήμερα, η κατάσταση στην οποία έχει αρχίσει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς δεν έχει αλλάξει και πολύ όσον αφορά την απαίτηση Σόιμπλε: Επιμένει να υποστηρίζει ότι το Ταμείο αυτό πρέπει να λειτουργήσει με το μοντέλο της Treuhanstald, δηλαδή της εταιρίας αποκρατικοποιήσεων που εκποίησε σε ελάχιστο χρόνο υπό την εποπτεία του την κρατική βιομηχανία της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

Τα θέλουν όλα οι δανειστές

Εν όψει του νέου γύρου προαπαιτουμένων, οι δανειστές ζητούν να τηρηθούν και οι προβλέψεις του Μνημονίου σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να πωληθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ στις 30/12/2014. Η κυβέρνηση έχει στυλώσει τα πόδια και διαλαλεί πως θα προχωρήσει μόνο σε εννέα ιδιωτικοποιήσεις. Πρόκειται για περιφερειακά αεροδρόμια, το Ελληνικό, τον «Αστέρα» Βουλιαγμένης, το ακίνητο Αφάντου στη Ρόδο, τον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), τις ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. & ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε. (ROSCO) και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών («Ελευθέριος Βενιζέλος»).

Κατσέλη: Εως Ιούνιο του 2018 η άρση των capital controls!

Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016 τοποθετεί η Λούκα Κατσέλη την άρση των capital controls στις τραπεζικές συναλλαγές. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, ανοίγει ο δρόμος για μετάβαση από την ακριβή χρηματοδότηση, μέσω ELA, σε άντληση φθηνότερης χρηματοδότησης από την ΕΚΤ και σταδιακά στην άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Η κυρία Κατσέλη αναφέρθηκε επίσης στις τρεις μεγάλες προκλήσεις του τραπεζικού συστήματος, την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη σταδιακή επάνοδο των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα και τη διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Tρία μεγάλα ”αγκάθια” στη νέα λίστα με τα προαπαιτούμενα

Η δημιουργία του νέου ΤΑΙΠΕΔ με ενισχυμένη ανεξαρτησία, ώστε να μπορεί να εκποιήσει τη δημόσια περιουσία, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (ή ένα ισοδύναμο μέτρο) και το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2016 είναι τα μεγαλύτερα αγκάθια στη νέα λίστα με τα προαπαιτούμενα, από τα οποία εξαρτάται η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.

Το κουαρτέτο των δανειστών αναμένεται να καταφθάσει στην Αθήνα μετά το Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου με σκοπό τον έλεγχο προόδου υλοποίησης των προαπαιτουμένων.

Ειδικότερα, τα 13 νέα προαπαιτούμενα που «κλείδωσαν» το περασμένο Σαββατοκύριακο είναι τα εξής:

1. Διαμόρφωση του σχεδίου για τη νέα ανεξάρτητη Γραμματεία Εσόδων.
2. Αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων και των τριγωνικών συναλλαγών στον ΦΠΑ (τύπου καρουζέλ).
3. Εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία και καθοδική αναθεώρηση των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.
4. Λειτουργία επιτροπής που θα αξιολογήσει και θα εγκρίνει τα μέλη και τους προέδρους των διοικητικών συμβουλίων στις τράπεζες.
5. Εκδοση των αναγκαίων αποφάσεων για το πτωχευτικό δίκαιο των νοικοκυριών.
6. Νόμος για την αδειοδότηση μη τραπεζικών ιδρυμάτων που θα διαχειρίζονται «κόκκινα» δάνεια.
7. Υιοθέτηση 10 επιπλέον συστάσεων του ΟΟΣΑ για τις αγορές ποτών και καυσίμων.
8. Επανασύσταση της διυπουργικής επιτροπής για τα κλειστά επαγγέλματα.
9. Παρεμβάσεις για τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία.
10. Χωροταξικός σχεδιασμός και δασικός νόμος.
11. Λήψη μέτρων για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ή εναλλακτικό σχέδιο με ισοδύναμα αποτελέσματα.
12. Ορισμός ανεξάρτητης «ομάδας δράσης» που θα προετοιμάσει τη λειτουργία και τη δομή νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων.
13. Νομοθέτηση του νέου Ενιαίου Μισθολογίου στο Δημόσιο.

Αν κλείσει και αυτό το πακέτο έως τις 18 Δεκεμβρίου, τότε ανοίγει ο δρόμος για την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου. Αν ολοκληρωθεί επιτυχώς, εκταμιεύεται η επόμενη δόση των 5,7 δισ. ευρώ, ενώ θα ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση τους χρέους, την άρση των capital controls και τη στήριξη των τραπεζών μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Στ. Κράλογλου{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ