Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Πιέζουν οι γιατροί για τα αναδρομικά που τους υποσχέθηκαν

Ετοιμάζουν στάση εργασίας (12.00-15.00) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας για τις 10 Δεκεμβρίου, ενώ στα αιτήματά τους περιλαμβάνεται και η μονιμοποίηση 1.100 επικουρικών που θα αποχωρήσουν το επόμενο δίμηνο • Με την υπογραφή του Μιχάλη ΚεφαλογιάννηΠαράταση για τον νέο χρόνο φαίνεται ότι παίρνει το θέμα των αναδρομικών που δικαιούνται οι γιατροί του ΕΣΥ, γιατί η κυβέρνηση επιχειρεί να ολοκληρώσει τις διαδικασίες μέσω του υπουργείου Οικονομικών, όμως τα κονδύλια καθυστερούν. Αλλωστε, «ο δρόμος του χρήματος» περνά πάντα πρώτα από το υπουργείο Οικονομικών και έπειτα από το υπουργείο Υγείας. Και, ως γνωστόν, το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι «το ταμείο είναι μείον».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), «ενώ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε εκφράσει την πρόθεση για καταβολή των αναδρομικών έως τις 27 Δεκεμβρίου, έως το τέλος Νοεμβρίου δεν είχαν καθοριστεί ούτε ο αριθμός των δικαιούχων ούτε το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε βαθμίδα».

Οι γιατροί ανησυχούν και γι’ αυτό σκοπεύουν να απευθυνθούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να λάβουν πιο συγκεκριμένες απαντήσεις, ενώ εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως τα αναδρομικά που θα τους επιστραφούν δεν αντιστοιχούν στα πραγματικά οφειλόμενα ποσά.

Την ίδια ώρα, η ομοσπονδία διαπιστώνει ότι το κονδύλι για την αποπληρωμή των εφημεριών του τελευταίου τριμήνου του 2018 δεν έχει πιστωθεί ακόμα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκδοθούν τα εντάλματα πληρωμής για τις δεδουλευμένες εφημερίες του Οκτωβρίου.
Με αυτά τα δεδομένα, οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι «στα κάγκελα» και η ΟΕΝΓΕ έχει ήδη εξαγγείλει πανελλαδική στάση εργασίας για τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, 12.00-15.00, και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

Στα βασικά αιτήματα της κινητοποίησης περιλαμβάνεται το ζήτημα των επικουρικών γιατρών, εκ των οποίων 1.100 αναμένεται να αποχωρήσουν τους επόμενους δύο μήνες από το ΕΣΥ. Σύμφωνα με την oμοσπονδία, με τις αποχωρήσεις αυτές, τμήματα και κλινικές θα απειληθούν ακόμη και με «λουκέτο». Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν τη μονιμοποίηση των επικουρικών.

Επίσης, το ενδεχόμενο παράτασης των αναδρομικών ενισχύεται και από τις απαντήσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, που πήραν οι εκπρόσωποι της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) σε συνάντηση που είχαν μαζί του στις 13 Νοεμβρίου.
Ο ίδιος τούς δήλωσε ότι γίνονται προσπάθειες μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών να καταβληθούν τα χρήματα ακόμη και στις 27 Δεκεμβρίου, οπότε είναι η τελευταία ημέρα του χρόνου που γίνονται πληρωμές στο Δημόσιο. Ωστόσο, δεν μπορούσε να τους διαβεβαιώσει ότι αυτό θα επιτευχθεί, αφού δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα χρήματα να δοθούν στους γιατρούς ακόμη και από το 2019.

Να σημειωθεί ότι στα τέλη Δεκεμβρίου θα κατατεθούν στους λογαριασμούς των 280.000 δημοσίων υπάλληλων (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, πανεπιστημιακοί και δικαστικοί) τα αναδρομικά που δικαιούνται με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ηδη, το σχέδιο νόμου κατατέθηκε στη Βουλή, ώστε να ξεκινήσουν και οι διαδικασίες έκδοσης των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, με τις οποίες θα δοθεί το «πράσινο φως» για την απόδοση των αναδρομικών στους δικαιούχους. Το ύψος αυτών των αναδρομικών υπολογίζεται σε 1,2 δισ. ευρώ, ωστόσο το ποσό που θα καταβληθεί μετά τις κρατήσεις δεν θα ξεπερνά τα 800.000.000 ευρώ και θα καταγραφεί στις δαπάνες του τρέχοντος Προϋπολογισμού.

ΣτΕ: Από τον Φεβρουάριο

Τον δρόμο για τα αναδρομικά των γιατρών του ΕΣΥ άνοιξαν τέσσερις μάχιμοι συνάδελφοί τους, που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ με αίτημα να λάβουν τα χρήματα που τους έκοψαν από το 2012. Ωστόσο, η απόφαση που εξέδωσε το ΣτΕ δεν προβλέπει αναδρομικά για το χρονικό διάστημα από την 1η/8/2012 έως την 28η/2/2018, αλλά μόνο από τον Μάρτιο του 2018 μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, η απόφαση του ΣτΕ ορίζει ότι η αποκατάσταση των αποδοχών στα επίπεδα προ των περικοπών του ν. 4093/2013 πρέπει να γίνει για όλους του γιατρούς του ΕΣΥ μετά την 26η Φεβρουαρίου 2018, που είναι η ημερομηνία δημοσίευσης της συγκεκριμένης απόφασης! Οι μόνοι που δικαιούνται αναδρομικά για μεγαλύτερο διάστημα είναι, σύμφωνα με το ΣτΕ, οι τέσσερις που προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο. Τα αναδρομικά αυτών «μετρούν» από τον Οκτώβριο του 2014 έως σήμερα.

Τα οφειλόμενα ποσά ανάλογα με τον βαθμό του δικαιούχου

Σύμφωνα πάντως με τους υπολογισμούς της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών, ανά μήνα τα κονδύλια θα είναι άκρως «κουρεμένα».
Ειδικότερα, με βάση την ανεπίσημη εκτίμηση της ΟΕΝΓΕ, τα ποσά (μεικτές τακτικές αποδοχές ανά μήνα για όσο χρονικό διάστημα εργάστηκε ο/η γιατρός από 13 Νοεμβρίου 2014 ως 31 Δεκεμβριου 2016) έχουν ως εξής:
➥ Συντονιστής διευθυντής με 60% χρονοεπίδομα: 760 ευρώ/μήνα
➥ Διευθυντής με 60% χρονοεπίδομα: 875,2 ευρώ/μήνα
➥ Επιμελητής Α’ με 36% χρονοεπίδομα: 423,7 ευρώ/μήνα
➥ Επιμελητής Β’ και Επικουρικός με 16% χρονοεπίδομα: 244 ευρώ/μήνα
➥ Ειδικευόμενος με 8% χρονοεπίδομα: 88,3 ευρώ/μήνα.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι γιατροί του ΕΣΥ ζητούν την καταβολή του συνόλου των αποδοχών που χάθηκαν από το 2012 έως σήμερα.
Πάντως, η κυβέρνηση για την ώρα δεν έχει στη διάθεσή της για τους γιατρούς 300.000.000 ευρώ, τα οποία βέβαια με τις κρατήσεις θα φθάσουν κοντά στα 120.000.000 ευρώ, όπως υπολογίζουν τα στελέχη της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) – ποσά που θα πρέπει να μοιραστούν σε περίπου 20.000 με 25.000 γιατρούς, καθώς τόσοι είναι που δικαιούνται αναδρομικά. Μεταξύ αυτών και γιατροί που συνταξιοδοτήθηκαν, αλλά και ειδικευόμενοι που ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους.

Η δέσμευση Ξανθού για συνολικά 147.000.000 €

Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, τα αναδρομικά υπολογίζονται στα 115.000.000 ευρώ καθαρά (188.000.000 ευρώ μεικτά) που θα πρέπει να μοιραστούν στους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι σήμερα εργάζονται στο δημόσιο σύστημα, όπως είχε δεσμευτεί ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στο προεδρείο της ένωσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στις 13 Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας είπε στους εκπρόσωπους της ΕΙΝΑΠ ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει εφάπαξ αναδρομικά 188.000.000 ευρώ μεικτά, δηλαδή 115.000.000 ευρώ καθαρά, στους εν ενεργεία γιατρούς και 32.000.000 ευρώ μεικτά, δηλαδή 25.000.000 ευρώ καθαρά, στους συνταξιούχους.
Να σημειωθεί ότι στους εν ενεργεία γιατρούς περιλαμβάνονται και οι ειδικευόμενοι και οι επικουρικοί για όσο διάστημα υπηρετούσαν, από τον Νοέμβριο του 2014 έως 31 Δεκεμβριου 2016.

Ομως, έως το τέλος Νοεμβρίου το υπουργείο Υγείας, εβδομάδες μετά τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλει τα αναδρομικά, δεν έχει ακόμη μετρήσει τον αριθμό των γιατρών που τα δικαιούνται.
Γι’ αυτό και δεν απεφάνθη ο υπουργός Υγείας σε πόσους συνολικά θα αποδοθούν, πόσοι είναι σε κάθε βαθμίδα και τι ποσό αντιστοιχεί σε κάθε βαθμίδα, ενώ υποσχέθηκε στους εκπροσώπους της ΕΙΝΑΠ ότι τα στοιχεία θα αποσαφηνιστούν άμεσα.
Επίσης, όσο η υπόθεση των αναδρομικών παραμένει στον «αέρα», ουδείς γνωρίζει εάν θα δοθούν και οι αυξήσεις που προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ, ώστε να επανέλθουν οι μισθοί στα επίπεδα του 2012.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής οργάνωσης των γιατρών ΔΗΠΑΚ επεσήμανε στον υπουργό πως, ενώ όλες οι κυβερνήσεις πήραν από κάθε γιατρό από 50.000-100.000 ευρώ μεικτά τα τελευταία έξι χρόνια, τώρα θα δοθεί απλά μία εφάπαξ δόση!

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ