Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

Πηγαίνουν στους δανειστές με φουσκωμένο πακέτο παροχών

Στα 1,2 – 1,3 δισ. οι ελληνικές προτάσεις με τα θετικά μέτρα προς τους Ευρωπαίους! Σιγουριά και για μη περικοπή συντάξεωνΡεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Aισιοδοξία ότι και δεν θα περικοπούν οι συντάξεις το 2019 και το «πακέτο» παροχών θα είναι μεγαλύτερο από τα 1,1 δισ. ευρώ, που προέβλεπε το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού, εκφράζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Δηλαδή, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να αποφύγει τελείως την εφαρμογή του επαχθούς δημοσιονομικού μέτρου της μείωσης των συντάξεων έως 18% από το επόμενο έτος και, παράλληλα, να πετύχει την αύξηση του κονδυλίου για το στεγαστικό επίδομα από τα 200.000.000 ευρώ στα 300.000.000 – 400.000.000 ευρώ! Στην περίπτωση αυτή, δηλαδή, το στεγαστικό επίδομα θα συμπεριλάβει όχι μόνο τους ενοικιαστές, αλλά και τους έχοντες δικό τους σπίτι, το οποίο απέκτησαν με στεγαστικό δάνειο.

Εάν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, τότε το «πακέτο» των θετικών μέτρων, από τα 1,1 δισ. ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού, θα μεγαλώσει κατά επιπλέον 100.000.000 – 200.000.000 ευρώ, φτάνοντας τα 1,2 – 1,3 δισ. ευρώ! Σχετικά με τις συντάξεις, κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωνε χθες -με βεβαιότητα- ότι «δεν πρόκειται να κοπούν», την ώρα που στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για τις δηλώσεις Σολτς, παρά το ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι οι συνομιλίες δεν έχουν φτάσει ακόμα στο τέλος.

Σιγή

Πάντως, στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο τηρούν ακόμα «σιγή ασυρμάτου». Οι αποφάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν αύριο, στην ειδική πρωινή συνεδρίαση του Euro Working Group. Στα μέτρα που θα συζητηθούν περιλαμβάνονται:

• Το πρόγραμμα επιδότησης στέγης με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
• Οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών κατά 1/3 και η εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή.
• Η επιδότηση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των νέων εργαζομένων.
• Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά.
• Η μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων σταδιακά, από 29% σε 25%, σε ορίζοντα τετραετίας (μία μονάδα ανά έτος). Το μέτρο αυτό, άλλωστε, θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και μετά.
• Η μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων μερισμάτων κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Και γι’ αυτό το μέτρο η δημοσιονομική επίπτωση θα φανεί το 2020.
• Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Τη μετατροπή του τρέχοντος εργασιακού καθεστώτος 3.000 εργαζομένων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου.
• Η ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής, με μονιμοποίηση 4.500 εκπαιδευτικών.

Το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Euro Working Group αναμένεται να ανακοινωθεί στο έκτακτο Eurogroup της Δευτέρας 19 Νοεμβρίου. Η κατάθεση του τελικού σχεδίου του νέου Προϋπολογισμού αναμένεται να γίνει στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου, οπότε θα αποτυπώνεται το αποτέλεσμα της όλης διαπραγμάτευσης.

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ 

Οχι άλλο κουτόχορτο στον κόσμο

Ας μην πανηγυρίζουν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ για το πακέτο παροχών που ετοιμάζουν. Οσο κι αν το έχει ανάγκη η τσακισμένη κοινωνία, άπαντες γνωρίζουν ότι τα πλεονάσματα που θα μοιραστούν είναι «πειραγμένα» και «ματωμένα».
Προέκυψαν από το ξεζούμισμα των πολιτών και τη στάση πληρωμών του Δημοσίου. Καλό είναι, λοιπόν, να χαμηλώνουν τους τόνους. Οι οικονομικές «ανάσες» είναι καλοδεχούμενες, αλλά παρέχουν μόνο προσωρινή ανακούφιση, και μάλιστα όχι για όλους.

Δ. Ριζούλης

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ