Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021

Πικρός καφές με Στουρνάρα

Απέρριψε τις προτάσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τον φόρο ακινήτων ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αλλά φρόντισε να τους ευχαριστήσει για την πολιτισμένη συζήτηση και τον… καφέ που ήπιαν!

Μεταφέροντας τις θέσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, οι Π. Κουκουλόπουλος, Φ. Σαχινίδης και Χρ. Πρωτόπαπας έστειλαν το μήνυμα στον κ. Στουρνάρα ότι με το σχέδιο που κατέθεσε προκειμένου να εισπράξει 2,9 δισ. ευρώ «δεν πάει πουθενά». Αντ’ αυτού, σύμφωνα με πληροφορίες, πρότειναν έναν νέο φόρο, που θυμίζει τον ΦΑΠ, με τα εξής χαρακτηριστικά:

– Θα επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας κάθε ιδιοκτήτη και όχι ανά ακίνητο.

– Θα προβλέπει ένα αφορολόγητο όριο, σαφώς χαμηλότερο από τα 200.000 ευρώ που ίσχυε για τον ΦΑΠ.

– Οι συντελεστές φορολόγησης θα αυξάνονται όσο αυξάνεται το άθροισμα της περιουσίας κάθε ιδιοκτήτη, ώστε να προκύπτουν έσοδα 2,9 δισ. ευρώ.

– Θα προβλέπει απαλλαγές για αναπήρους ή και άλλες ευπαθείς ομάδες, όπως συνέβαινε με το ΕΕΤΗΔΕ και το ΕΕΤΑ.

Ο κ. Στουρνάρας άκουγε 2,5 ώρες τις προτάσεις των βουλευτών και με ειρωνικό ύφος στο τέλος τούς απάντησε ότι «όπως καταλαβαίνετε, είμαστε αρνητικοί στις προτάσεις σας», για να του απαντήσει ο κ. Σαχινίδης ότι «θα το μεταφέρουμε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ».

Κατόπιν ο κ. Στουρνάρας συμπλήρωσε ότι «το υπουργείο δεν μπορεί να δεχθεί τις απόψεις σας, άλλα, όπως είδατε, είχαμε μια πολιτισμένη συζήτηση, τα είπαμε πολιτισμένα, ήπιαμε και έναν καφέ… άρα, καλά περάσαμε!» Το κλίμα στη συνάντηση έδειχνε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσουν το σχέδιο Στουρνάρα και ότι το θέμα θα παραπεμφθεί προς συζήτηση ξανά στους αρχηγούς της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον στενά, αφού ο νέος φόρος θα πρέπει να ψηφιστεί έως τον Δεκέμβριο, για να ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2014.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σχολίαζαν, επίσης, ότι για ακόμη μία φορά (όπως και στην ανάλογη σύσκεψη με τους βουλευτές της Ν.Δ.) το βάρος της παρουσίασης των προτάσεων του ΥΠΟΙΚ σήκωσε ο σύμβουλος του υπουργού, ο Ν. Καραβίτης. Και αυτό μολονότι παρούσα ήταν στο σύνολό της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου (οι κ. Στουρνάρας, Σταϊκούρας, Μαυραγάνης, Θεοχάρης).

Ο κ. Σαχινίδης μετέφερε στον Γιάννη Στουρνάρα και τη δυσφορία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ζητούν αλλαγές στις γεωγραφικές ζώνες, ώστε να επιδοτούνται για περισσότερα λίτρα και μεγαλύτερες ποσότητες καυσίμων, περιοχές που αδικούνται από το ισχύον σύστημα. Στον κ. Στουρνάρα έφεραν ως παράδειγμα τα Τζουμέρκα στα Ιωάννινα, που ανήκουν στη Β’ Ζώνη, ζητώντας να μεταφερθούν στην Α’ Ζώνη.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ