Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Πιο εύκολη η σύνταξη για μητέρα ανήλικου

Ενα επιπλέον κίνητρο για να βγουν ευκολότερα στη σύνταξη εργαζόμενες μητέρες με ανήλικο παιδί δίνει εγκύκλιος του ΙΚΑ.

Πιο συγκεκριμένα, θα μπορεί στο εξής για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος να αξιοποιείται ο χρόνος επιδοτούμενης ανεργίας ή ασθένειας που είχαν εργαζόμενες μητέρες, έως και δέκα χρόνια πριν από την ενηλικίωση του παιδιού τους. Στόχος είναι να καταφέρουν να συγκεντρώσουν πιο γρήγορα τα απαιτούμενα 5.500 ένσημα και να βγουν στη σύνταξη, είτε στα 50 έτη με μειωμένη είτε στα 55 έτη με πλήρη.

Ειδικότερα, η εγκύκλιος τονίζει ότι λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος επιδοτούμενης ανεργίας ή και ασθένειας, έως και 200 ημέρες για κάθε αιτία ξεχωριστά. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καθεμία από τις παραπάνω περιπτώσεις (ανεργίας ή ασθένειας) να πραγματοποιήθηκε την τελευταία δεκαετία πριν από την ενηλικίωση του ανήλικου τέκνου.

Διευκρινίζεται δε ότι μπορεί η περίπτωση ασθένειας ή ανεργίας να συνέβη σε παλαιότερο χρόνο, για παράδειγμα στα πρώτα έτη του εργασιακού βίου της μητέρας, ακόμη και σε χρόνο που μπορεί να ανάγεται και πριν από την τελευταία δεκαετία κατά την οποία υποβάλλεται η απαραίτητη αίτηση συνταξιοδότησης, όπως ίσχυε παλιότερα.

Η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει ότι οι εργαζόμενες μητέρες που συμπλήρωσαν τις 5.500 ημέρες ασφάλισης και είχαν ανήλικο τέκνο θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης και μπορούν να βγουν στη σύνταξη όποτε το επιθυμούν (στα 50 έτη για μειωμένη και στα 55 έτη για πλήρη). Δεν είναι απαραίτητο όταν συμπληρώσουν το παραπάνω ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης το παιδί τους να είναι ακόμα ανήλικο.

Η δυνατότητα αυτή αφορά όλες τις εργαζόμενες μητέρες που ασφαλίστηκαν έως 31/12/1992, δηλαδή εκείνες που θεωρούνται «παλιές» ασφαλισμένες. Σε κάθε περίπτωση το ανώτατο όριο ισχύος της εγκυκλίου είναι η 31η Δεκεμβρίου 2010. Αυτό σημαίνει ότι όσες μητέρες εργαζόμενες θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1ης Ιανουαρίου 2011 και μετά δεν μπορούν να κάνουν χρήση ημερών επιδοτούμενης ανεργίας ή και ασθένειας που είχαν στο παρελθόν, ακόμα και αν είχαν ανήλικο παιδί τότε.

Σημειώνεται ότι, εάν υπάρχουν αιτήσεις συνταξιοδότησης που εκκρεμούν σε κάποιο στάδιο διοικητικής διαδικασίας, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ οφείλουν να συμπεριλάβουν στις ημέρες που συνυπολογίζονται για συνταξιοδότηση και εκείνες που προκύπτουν από επιδότηση λόγω ανεργίας ή και ασθένειας.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ