Παρασκευή, 23 Απρ 2021

«Πιο κοντά» το πρώτο φράγμα μέσω ΣΔΙΤ

Στην πρόσληψη τεχνικού συμβούλου για την προετοιμασία του διαγωνισμού που αφορά την κατασκευή και διαχείριση του φράγματος στον χείμαρρο Χαβρία……στη νότια Χαλκιδική προχωρά το υπουργείο Υποδομών με στόχο την προκήρυξη του διαγωνισμού εντός των προσεχών μηνών με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Πρόκειται για το πρώτο φράγμα που προωθείται στην Ελλάδα με ΣΔΙΤ και ο σχεδιασμός του υπουργείου προβλέπει ότι ο ανάδοχος θα αναλάβει την κατασκευή φράγµατος επί του χειµάρρου Χαβρία στη νότια Χαλκιδική, τρία χιλιόμετρα βορειοανατολικά από τον οικισμό Ορμύλιας. Θα αναλάβει, επίσης, την κατασκευή δικτύων ύδρευσης και άρδευσης. Το δίκτυο ύδρευσης θα φτάσει σε πλήρη ανάπτυξη τα 274 χιλιόμετρα και θα εκτείνεται σε µια περιοχή 14.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ το βασικό δίκτυο άρδευσης θα καλύπτει συνολική έκταση 24.000 στρεµµάτων.

Ο ανάδοχος του έργου θα κατασκευάσει και θα διαχειρίζεται τη βασική υποδομή και με βάση τη σύμβαση ΣΔΙΤ θα παραδίδει το νερό στις δημοτικές ή άλλες εταιρίες που λειτουργούν τα δίκτυα μεταφοράς στους τελικούς καταναλωτές. Ο ανάδοχος προβλέπεται ότι θα υπογράψει σύμβαση διαχείρισης – συντήρησης του βασικού δικτύου για τουλάχιστον 20 χρόνια, θα δεσμεύεται για συγκεκριμένες προδιαγραφές ποιότητας στο νερό που θα παραδίδει στις εταιρίες διαχείρισης δικτύων ύδρευσης – άρδευσης και θα αμείβεται με τις λεγόμενες «πληρωμές διαθεσιμότητας». Δηλαδή, θα του καταβάλλεται «ενοίκιο» από το Δημόσιο υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρεί τις προδιαγραφές που προβλέπει η σύμβαση ΣΔΙΤ.

Φ. Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ