Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

Πήραν 18 δισ. ευρώ, αλλά δίνουν «ψίχουλα» σε δάνεια

Οι τράπεζες πήραν προχθές 18 δισ. ευρώ για να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους αλλά και για να δανειοδοτήσουν την πραγματική οικονομία. Το παρελθόν έχει δείξει ότι οι κάθε είδους εγγυήσεις που παρέχονταν στα πιστωτικά ιδρύματα κατέληγαν στο να κλείνουν τρύπες, ενώ ελάχιστα διατίθεντο για δάνεια στις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Τράπεζα έλαβε 7,3 δισ. ευρώ, η Πειραιώς 4,7 δισ. ευρώ, η Eurobank 3,97 δισ. ευρώ και η Alpha Bank 1,9 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 7 δισ. ευρώ προορίζονται για την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, οι οποίες έχουν πάρει παράταση για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους.

Με τα κεφάλαια αυτά οι δείκτες επάρκειας των τραπεζών επανέρχονται στα ελάχιστα επιτρεπτά όρια και ανοίγει ο δρόμος για παροχή ρευστότητας προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, την οποία είχαν «κόψει» οι τράπεζες με το επιχείρημα των απωλειών που είχαν και λόγω της συμμετοχής τους στο PSI.

Οι τράπεζες πήραν «προκαταβολικά» τα 18 δισ. ευρώ για να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους, καθώς οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης θα καθοριστούν από το νέο κυβερνητικό σχήμα που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές. Ενα από τα καίρια ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι το αν και κατά πόσο η ανακεφαλαιοποίηση αυτή των τραπεζών θα μεταβάλει το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους λόγω της αυξημένης συμμετοχής του Δημοσίου στη χρηματοδότησή τους.

Στην παρούσα φάση δεν δόθηκε κάποιο αντάλλαγμα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), αυτό όμως αναμένεται να συμβεί σε δεύτερο χρόνο μετά τις εκλογές. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να καθοριστεί η αναλογία κοινών μετοχών – μετατρέψιμων ομολογιών που θα λάβει το ΤΧΣ, αλλά και οι όροι επιστροφής της βοήθειας από τους ιδιώτες μετόχους.

Η Τράπεζα της Ελλάδος προετοιμάζει τη δεύτερη και τελική ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών (20 – 23 δισ. ευρώ), με κεφάλαια που θα προκύψουν όμως από τις επόμενες δόσεις του δανείου της τρόικα, που έχουν «παγώσει» προσωρινά λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ